Στελέχη της ΕΔΥΤΕ και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ΕΔΥΤΕ, ο Δημήτρης Κατσιάνης, Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΣ ΕΔΥΤΕ και Eπίκουρος Καθηγητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και η Στέλλα Τσιτσούλα, Μέλος του ΔΣ της ΕΔΥΤΕ & Σύμβουλος Επικοινωνίας με ειδίκευση στον κλάδο της τεχνολογίας και της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, συμμετείχαν στο 1st Secure Digital Conference στις 27/11. Το συνέδριο, που διοργανώθηκε με την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, είχε θέμα την κυβερνοασφάλεια στο πλαίσιο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της χώρας.
Ο κ.Κατσιάνης συμμετείχε σε πάνελ συζήτησης στις 10:25 πμ-11:00 πμ,
με τίτλο: “Ο ψηφιακός μετασχηματισμός και οι επιδράσεις του στο χώρο της παιδείας”. Αναφέρθηκε στην συνεισφορά της ΕΔΥΤΕ στον ψηφιακό μετασχηματισμό της παιδείας, στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του Δημοσίου προς τους πολίτες και τους σπουδαστές. Μεγάλες προκλήσεις στις οποίες πρωτοστατεί, είναι η δημιουργία σύγχρονων υποδομών που θα χρησιμοποιήσει όλο το εκπαιδευτικό και ερευνητικό οικοσύστημα της χώρας. Έγινε ιδιαίτερη αναφορά σε ψηφιακές υπηρεσίες που λειτουργεί έως σήμερα, όπως ο Εύδοξος, Άτλας, Φοιτητικό Στεγαστικό Επίδομα, ΑΠΕΛΛΑ, Ακαδημαϊκές Ταυτότητες, e:Presence, ΗΦΑΙΣΤΟΣ, που συμβάλλουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην κυβερνοασφάλεια μιας και πληθαίνουν οι κυβερνοεπιθέσεις διεθνώς αλλά και στην χώρα μας. Η έμφαση αφορά και στο επίπεδο ασφάλειας των υποδομών, των δεδομένων αλλά και των υπηρεσιών που παρέχονται.
“Η ΕΔΥΤΕ, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής προσπάθειας για ανάπτυξη του ψηφιακού μετασχηματισμού στην εκπαίδευση, πρωταγωνιστεί στις επερχόμενες εξελίξεις με το τρίπτυχο ανάπτυξης υποδομών – δεδομένων – ταλέντου, με στόχο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αλλά και του Υπουργείου Παιδείας, να αποτελεί η ταυτόχρονη ανάπτυξη και των τριών αυτών πυλώνων”, δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος.
O κ.Κατσιάνης επίσης ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για το σημαντικό Ευρωπαϊκό έργο Artificial Intelligence – AI Factory “ΦΑΡΟΣ” που εφόσον εγκριθεί θα συντονίζει η ΕΔΥΤΕ, το οποίο θα υποστηρίξει την ανάπτυξη εργοστασίου Τεχνητής Νοημοσύνης σε εθνικό επίπεδο. Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην επίτευξη του έργου ΦΑΡΟΣ θα αποτελέσει η δημιουργία του νέου Υπερυπολογιστή ΔΑΙΔΑΛΟΣ, ο οποίος με τους πόρους του θα δώσει ώθηση σε όλο το οικοσύστημα καινοτομίας της χώρας με την ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης και των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων με χρήση ελληνικών δεδομένων. Η ΕΔΥΤΕ παρέχει cloud υπηρεσίες για την στήριξη των ψηφιακών υπηρεσιών που παρέχει στις κοινότητες που εξυπηρετεί.
Η κ.Τσιτσούλα συμμετείχε στο πάνελ συζήτησης στις 03:30 μ.μ.- 4:30 μ.μ. Με τίτλο: “Ο ψηφιακός μετασχηματισμός και οι επιδράσεις του για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και της βιώσιμης ανάπτυξης”. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην καθοριστική συμβολή της ΕΔΥΤΕ στο κομμάτι της βιώσιμης ανάπτυξης, δίνοντας έμφαση “στο “πράσινο” ενεργειακό αποτύπωμα του data center στον Λούρο, επισημαίνοντας πως και ο νέος Υπερυπολογιστής ΔΑΙΔΑΛΟΣ θα είναι ενεργειακά εξίσου αποδοτικός, προκειμένου να ξοδεύει πολύ λιγότερη ενέργεια από τα συμβατικά data centers που γνωρίζουμε”. Ως επιτυχημένο case study στο πλαίσιο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού, η κ.Τσιτσούλα έκανε αναφορά επίσης και στην υπηρεσία Harmoni, με την οποία επιτυγχάνεται η διανομή απεικονιστικών δεδομένων από ακτινογραφίες ασθενών σε εθνική κλίμακα μεταξύ των νοσοκομείων, με την βοήθεια του περιβάλλοντος cloud της ΕΔΥΤΕ.
Στο συνέδριο συζητήθηκαν οι ενέργειες του Κράτους σε θέματα ασφαλείας σε όλα τα επίπεδα της Δημόσιας Διοίκησης, η ανθεκτικότητα του σε κυβερνοεπιθέσεις, καθώς και τα επόμενα βήματα και δράσεις που απαιτούνται για να καλυφθεί η απόσταση της χώρας στα θέματα αυτά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για την στρατηγική, τις θέσεις της κυβέρνησης και των φορέων της όσον αφορά το θέμα της ασφάλειας στην Ψηφιακή Διακυβέρνηση, καθώς επίσης και για τις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης για τον ασφαλή ψηφιακό και «πράσινο» μετασχηματισμό της χώρας, η οποία φιλοδοξεί να μεταμορφώσει το σύνολο του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Ακόμα, οι παρευρισκόμενοι πληροφορήθηκαν για τις ενέργειες των δημοσίων φορέων στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού τους όσον αφορά την εξυπηρέτηση των πολιτών, συμμετείχαν σε συζητήσεις, και υπέβαλαν ερωτήσεις στους ομιλητές σχετικά με το τον τρόπο που οι δρομολογούμενες αλλαγές επηρεάζουν τα δικά τους επιχειρηματικά σχέδια, οικοδομώντας με αυτόν τον τρόπο συνέργειες και αξιοποιώντας το δίκτυο των ομιλητών του συνεδρίου.
Στο συνέδριο συμμετείχαν ανώτερα στελέχη του Δημοσίου Τομέα και των φορέων του, επαγγελματίες διαφόρων ειδικοτήτων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας από επιχειρήσεις και Δημόσιους φορείς, καθώς επίσης και στελέχη εταιρειών που συνεργάζονται με το Δημόσιο στην υλοποίηση έργων Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Κυβερνοασφάλειας.
Περισσότερα: https://securedigitalgovernance.boussiasevents.gr/
Για ΔΑΙΔΑΛΟ εδώ