GN4-1

GN4-1
Χρηματοδότηση
HORIZON 2020 / Ευρωπαικη Επιτροπη
Διάρκεια
01/05/2015 - 30/04/2016
Περιγραφή

GN4-1 - Research and Education Networking – GÉANT

Η ΕΔΕΤ συμμετέχει ενεργά στο έργο “GN4-1 Research and Education Networking – GÉANT”. Μέσω των έργων GN1, GN2, GN3 και GN3plus που προηγήθηκαν, το δίκτυο GÉANT καθιερώθηκε σαν το αξιόπιστο, στην αιχμή της τεχνολογίας, υψηλών ταχυτήτων διεθνές Ερευνητικό και Ακαδημαϊκό Δίκτυο, που λειτουργεί και συμβιώνει παράλληλα με τα Εθνικά Ε&Α Δίκτυα (NRENs) στην Ευρώπη στο αποκαλούμενο «οικοσύστημα GÉANT». Η ευρωπαϊκή επιστημονική και εκπαιδευτική κοινότητα καρπώνεται τα οφέλη από τη χρήση του GÉANT σε καθημερινή βάση.

Γενικός στόχος του έργου GN4-1 είναι να παρέχει ένα σταθερό περιβάλλον για την καθιέρωση του δικτύου GÉANT ως το ευρωπαϊκό πρότυπο τηλεπικοινωνιών για τον χώρο της έρευνας στην Ευρώπη, εξέλιξη που θα παρέχει τη βέλτιστη δυνατή υποδομή για να διασφαλίσει ότι η Ευρώπη παραμένει στην πρώτη γραμμή της έρευνας. Η εκτενής και μακροχρόνια επαφή του GÉANT με μεγάλα σύνολα δεδομένων σε τομείς όπως η βιολογία, ραδιοαστρονομία, φυσική υψηλής ενέργειας κλπ. συμβάλλει στο σχεδιασμό της μελλοντικής εξέλιξης της δικτυακής υποδομής. Συμπληρωματικά σε αυτό δρα η επαφή των εταίρων του έργου με ερευνητικούς τομείς που αποτελούν νέους χρήστες δικτύων και υπηρεσιών υψηλής απόδοσης, όπως η ψηφιακή διαφύλαξη (digital preservation), η τέχνη πραγματικού χρόνου (real-time art) και οι ανθρωπιστικές επιστήμες.

Βασικοί στόχοι του έργου GN4-1 είναι:

  • Η διατήρηση και ο εμπλουτισμός των παραγωγικών υπηρεσιών που ήδη προσφέρονται από το GÉANΤ και η μείωση του κόστους χωρίς αυτό να έχει αρνητικές συνέπειες στα επίπεδα υπηρεσιών.
  • Ο συντονισμός με άλλες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες ηλεκτρονικών υποδομών (e-infrastructures), τόσο ατομικά, όσο και στο πλαίσιο της προσπάθειας αυξημένου συντονισμού μεταξύ των NRENs.
  • Προετοιμασία ενός νέου κύκλου έργων που θα προκύψουν στο πλαίσιο ανοιχτής πρόσκλησης (Open Call), τα οποία θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται αμέσως μετά τη λήξη του έργου GN4-1.
  • Επέκταση του αποτυπώματος και του βάθους των υπηρεσιών που προσφέρονται σε χρήστες απομακρυσμένους από την έδρα τους (roaming users) με εμπλουτισμένες υπηρεσίες ασφάλειας και ταυτοποίησης, μέσω της Ομοσπονδίας-ως-Υπηρεσία (Federation as a Service) και μέσω προσθήκης λειτουργιών διαχείρισης ομάδων και χαρακτηριστικών στην υπηρεσία eduGAIN.
  • Ανάπτυξη διαδικτυακών υπηρεσιών πραγματικού χρόνου για τη βελτίωση της ευκολίας χρήσης και λειτουργίας τηλεδιασκέψεων, ανοιχτής μάθησης και χρήσης διάφορων πολυμέσων.
  • Αναθεώρηση του υπάρχοντος καταλόγου υπηρεσιών, με χρήση της διαδικασίας διαχείρισης κύκλου ζωής προϊόντος (Product Lifecycle Management) για την εκτίμηση του κόστους/ οφέλους κάθε μιας από αυτές, με στόχο να προσδιοριστεί η στρατηγική των μελλοντικών υπηρεσιών.

H ΕΔΕΤ συμμετέχει στη λειτουργία και επέκταση του τρέχοντος δικτύου, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί σημείο παρουσίας του δικτύου GÉANT και εξασφαλίζει την πρόσβαση της ελληνικής ερευνητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας στην προηγμένη υποδομή του GÉANT. Η ΕΔΕΤ έχει σημαντική συνεισφορά στις διάφορες Δραστηριότητες Υπηρεσιών για την ανάπτυξη και διαχείριση των προηγμένων υπηρεσιών του GÉANT, καθώς και στις Ερευνητικές Δραστηριότητες του έργου για τη μελέτη, σχεδιασμό, υλοποίηση και πιλοτική ανάπτυξη νέων λειτουργιών και μοντέλων υπηρεσιών που θα ορίσουν το μέλλον του δικτύου GÉANT. Πρωταρχικός στόχος είναι η συνεισφορά στα ερευνητικά επιτεύγματα, η απόκτηση τεχνογνωσίας και η διάχυσή της στην ελληνική δικτυακή κοινότητα.