Ξεκίνησε η υλοποίηση του έργου «Αναβάθμιση του εθνικού υπερυπολογιστή υψηλών επιδόσεων ARIS»

Ξεκίνησε η υλοποίηση του έργου «Αναβάθμιση του εθνικού υπερυπολογιστή υψηλών επιδόσεων ARIS», διάρκειας 4 μηνών, αφού ολοκληρώθηκαν επιτυχώς τα δύο τμήματα του διαγωνισμού με την συμβασιοποίηση αυτών στις 29.02.2024.

Η πρώτη σύμβαση αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση προηγμένου υπολογιστικού εξοπλισμού, αποθηκευτικού χώρου και λογισμικού, για την αναβάθμιση του υπολογιστικού συστήματος υψηλών επιδόσεων ARIS (Advanced Research Information System) με προϋπολογισμό 2.156.360,00€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Η δεύτερη σύμβαση περιλαμβάνει την προμήθεια εξοπλισμού και λογισμικού για την υλοποίηση συστήματος αρχειοθέτησης υψηλών επιδόσεων του νέου και του υφιστάμενου αποθηκευτικού χώρου, με προϋπολογισμό 248.000,00€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Οι συμβάσεις αποτελούν αποτέλεσμα διακήρυξης ηλεκτρονικού ανοικτού διαγωνισμού που πραγματοποιήθηκε σε δύο (2) τμήματα.

Η ΕΔΥΤΕ Α.Ε. αναπτύσσει και λειτουργεί, από το 2015, το ισχυρότερο υπολογιστικό σύστημα υψηλών επιδόσεων ARIS (Advanced Research Information System – υπερυπολογιστής) στην Ελλάδα, το οποίο υποστηρίζει επιστημονικές εφαρμογές ευρείας κλίμακας της Ερευνητικής και Ακαδημαϊκής κοινότητας. Το ποσοστό χρήσης του ARIS έφτασε το 100% σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα από την έναρξη λειτουργίας του, ενώ η μέση ετήσια χρήση των πόρων του ξεπερνά το 94%. 

Με σκοπό την κάλυψη της ανάγκης για μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ υψηλών επιδόσεων από την επιστημονική κοινότητα, η ΕΔΥΤΕ Α.Ε. στο πλαίσιο του έργου  «Αναβάθμιση του εθνικού υπερυπολογιστή υψηλών επιδόσεων (Φάση Α΄)» επεκτείνει το υφιστάμενο υπολογιστικό σύστημα υψηλών επιδόσεων που διαθέτει.  Βασικό όφελος του έργου, είναι η κάλυψη της υπάρχουσας και μελλοντικής ανάγκης των Ερευνητικών και Ακαδημαϊκών φορέων για υπερ υπολογιστική ισχύ, για τα επόμενα έτη. Θα καλυφθεί η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση πού ήδη ξεπερνάει κατα πολύ τη σημερινή δυνατότητα, εξυπηρετώντας μεγαλύτερο αριθμό χρηστών. 

Ο αναβαθμισμένος υπερυπολογιστής θα δώσει τη δυνατότητα υποστήριξης επιστημονικών εφαρμογών με ιδιαίτερες απαιτήσεις σε ταχύτητα εκτέλεσης υπολογισμών, αποθηκευτικό χώρο και μνήμη σε διάφορους επιστημονικούς τομείς συνεχίζοντας να αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο έρευνας στην Ελληνική επιστημονική κοινότητα.

Το έργο «Αναβάθμιση του εθνικού υπερυπολογιστή υψηλών επιδόσεων (Φάση Α)» εντάσσεται στο Περιφερειακό Πρόγραμμα «Αττική» και στον Άξονα Προτεραιότητας «Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας της περιφερειακής οικονομίας μέσω της προώθησης του καινοτόμου και έξυπνου οικονομικού και ψηφιακού μετασχηματισμού». Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Περιφερειακό Πρόγραμμα «Αττική» και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι