Συνέντευξη Προέδρου ΕΔΥΤΕ Σ.Κόλλια στο Κανάλι της “¨Ναυτεμπορικής” για το Ελληνικό Εργοστάσιο ΤΝ “ΦΑΡΟΣ”

Ο Στέφανος Κόλλιας, ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ και Πρόεδρος του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας ΕΔΥΤΕ-GRNET, παραχώρησε συνέντευξη στο κανάλι της “Ναυτεμπορικής”, στην δημοσιογράφο Μαρία Σμιλίδου, με θέμα την εκκίνηση υλοποίησης του πρώτου ελληνικού Εργοστασίου Τεχνητής Νοημοσύνης “ΦΑΡΟΣ” (Pharos).

Ο “ΦΑΡΟΣ”, ένα έργο με διάρκεια 36 μήνες και συνολικό προϋπολογισμό 30 εκατομμύρια ευρώ, θα αποτελέσει την καρδιά του εθνικού οικοσυστήματος Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) στη χώρα, προάγοντας την καινοτομία και τη συνεργασία μεταξύ ακαδημαϊκών, επιχειρηματικών και δημόσιων φορέων. Η χρηματοδότηση προέρχεται κατά 50% από την Κοινή Επιχείρηση EuroHPC (EuroHPC Joint Undertaking) και κατά 50% από εθνικούς πόρους.

Όσον αφορά τα στάδια υλοποίησης του έργου και τον προϋπολογισμό, ο πρόεδρος ΕΔΥΤΕ αναφέρθηκε σε τρία σημεία:

  • Την πρώτη φάση, όπου θα δημιουργηθούν οι λειτουργίες του υπερυπολογιστή που θα επιτρέψουν την ενεργοποίηση των υπηρεσιών του AI Factory “ΦΑΡΟΣ”, παράλληλα με τη διαλειτουργικότητα με άλλες πρωτοβουλίες και υποδομές της ΕΕ
  • Την δεύτερη φάση, στην οποία θα αναπτυχθούν οι ροές εργασίας και οι διαδικασίες υποστήριξης χρηστών για εξειδικευμένες υπηρεσίες ΤΝ, και θα γίνει η διασύνδεση με τον υπερυπολογιστή ΔΑΙΔΑΛΟ και η ανάπτυξη της πλατφόρμας διάδρασης με τους χρήστες
  • Την τελική φάση του έργου, πριν το τέλος του πρώτου χρόνου υλοποίησής του, όπου θα δημιουργηθεί η νέα οντότητα “ΦΑΡΟΣ”,  η οποία θα αξιοποιήσει όλες τις υπηρεσίες, τα εργαλεία, τα προϊόντα, την εκπαίδευση και τη δικτύωση που υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του έργου. Η φάση αυτή θα αποτελέσει και το σημείο αλληλεπίδρασης με τους χρήστες.

Την ανάπτυξη του Εργοστασίου Τεχνητής Νοημοσύνης θα συνοδεύσει η ανάπτυξη προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης, με σκοπό την ανάπτυξη και αναβάθμιση σχετικών δεξιοτήτων με το έργο, ενώ θα λειτουργήσουν φυσικές και εικονικές εγκαταστάσεις συνεργατικών χώρων καθώς και μονάδα φιλοξενίας φοιτητών ΤΝ.

Ο κ.Κόλλιας στην συνέχεια ανέλυσε τα στάδια υλοποίησης του υπερυπολογιστή “ΔΑΙΔΑΛΟΣ”, ο οποίος θα λειτουργήσει ως η υπολογιστική πλατφόρμα του “ΦΑΡΟΣ”, προσφέροντας σημαντικό ποσοστό της υπολογιστικής ισχύος του για αποκλειστική χρήση από εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης μέσω του “ΦΑΡΟΣ”.

Ο υπερυπολογιστής “ΔΑΙΔΑΛΟΣ” θα υλοποιηθεί σε 2 κύριες φάσεις, με την πρώτη φάση να αφορά την κατασκευή του, την δημιουργία ενός πλήρους συστήματος HPC, και την δεύτερη φάση, να έχει ως στόχο την αναβάθμιση του μέσω χρηματοδότησης του προγράμματος EuroHPC JU, με σκοπό να πετύχει ή και να ξεπεράσει το όριο των 89 PetaFlops, ώστε να αποτελέσει το ισχυρότερο υπολογιστικό σύστημα στην Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος ΕΔΥΤΕ προχώρησε στην συνέχεια σε μια ανάλυση των λειτουργιών, του περιβάλλοντος, και των στόχων του Εργοστασίου Τεχνητής Νοημοσύνης “ΦΑΡΟΣ”, τονίζοντας ότι η βασική λειτουργία του θα είναι η παραγωγή προηγμένων μοντέλων ΤΝ, κυρίως παραγωγικών (Generative AI), που θα χρησιμοποιούνται ευρέως στην καθημερινότητα. Στις εγκαταστάσεις θα υπάρχει και ένα εμπρόσθιο γραφείο στον Δημόκριτο για την εξυπηρέτηση χρηστών και την καθημερινή λειτουργία.

Ο Φάρος στην Ελλάδα θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη νέων υπηρεσιών Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) με έμφαση στους εξής τρεις κάθετους τομείς: την Υγεία, την Ελληνική Γλώσσα και τον Πολιτισμό – τα γλωσσικά μοντέλα -, καθώς και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, συμβάλλοντας σε περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα.

Σύμφωνα με τον κ.Κόλλια, το “τρίπτυχο” επιτυχίας του Εργοστασίου Τεχνητής Νοημοσύνης έγκειται στις υποδομές, η ποιότητα των οποίων θα εξαρτηθεί από την τεράστια υπολογιστική δύναμη που θα προσφέρει η συνεργασία των εργοστασίων ΤΝ, στην ποιότητα των δεδομένων που θα συλλεχθούν απο το Δημόσιο και γενικότερα, και τέλος από το ανθρώπινο δυναμικό/ταλέντα που θα συμμετάσχουν.

Κλείνοντας, ο πρόεδρος της ΕΔΥΤΕ έκανε λόγο για την στρατηγική σημασία του Εργοστασίου ΤΝ “ΦΑΡΟΣ”, το οποίο αποσκοπεί να προσφέρει στις ελληνικές εταιρείες πρόσβαση σε υποδομές και πόρους που σήμερα προσφέρονται κυρίως από διεθνείς παρόχους όπως η Amazon, μειώνοντας το κόστος και ενισχύοντας την τεχνολογική ανεξαρτησία της χώρας και της Ευρώπης.

Η πλήρης συνέντευξη του κ.Κόλλια, εδώ:

https://youtu.be/Wksr-MeLSr4

Πληροφορίες για το έργο εδώ.

Περισσότερα για τον Υπερυπολογιστή “ΔΑΙΔΑΛΟΣ” εδώ

Πληροφορίες για το EuroHPC Joint Undertaking εδώ.