Την Τετάρτη 29 Μαΐου 2024 ολοκληρώθηκε με επιτυχία η εκδήλωση Ελληνο-Ελβετικής συνεργασίας στον τομέα του διαστήματος “Switzerland – Greece Space Networking Event”, η οποία πραγματοποιήθηκε στην πρεσβευτική κατοικία του Ελβετού Πρέσβη H.E. Stefan Estermann στην Αθήνα. Σκοπός της εκδήλωσης η ενίσχυση και η δημιουργία ευκαιριών επιχειρηματικής συνεργασίας για το ελβετικό και ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας του διαστήματος, των οπτικών επικοινωνιών και των κβαντικών υποδομών.
Η συνεργασία στο πλαίσιο του πρωτοποριακού έργου εθνικής κβαντικής υποδομής HellasQCI που συντονίζει το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε. – GRNET), τεχνολογικός φορέας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, είναι ένα συγκεκριμένο παράδειγμα. Άλλοι συμμετέχοντες στη συνάντηση, είχαν ή σχεδιάζουν συνεργασίες στον πολλά υποσχόμενο κλάδο του Διαστήματος.
Με την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, που αναπτύχθηκε σε τρία κομβικά επίπεδα – θεσμικό – διακρατικό και βιομηχανία διαστήματος – αναμένεται η ενδυνάμωση και η επέκταση των σχέσεων των δύο χωρών μεταξύ των οργανισμών και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του διαστήματος, μέσω της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών για το συγκεκριμένο τομέα. Αναμένεται επιπλέον αμφιπλεύρως εντατική συνδρομή στην εξέλιξη της επιστήμης και καινοτομίας μέσω των νέων στοχευμένων θεσμικών πρωτοβουλιών και προγραμμάτων που προωθούνται για την ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογικών λύσεων στις επιστήμες του διαστήματος.
Το ισχυρό πνεύμα συνεργασίας ήταν εμφανές με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τις διαστημικές βιομηχανίες των δύο χωρών. Από ελβετικής πλευράς συμμετείχαν οι, IDQuantique, Synopta, Thales Alenia Space-CH, Swissto12, Decentriq, Viasat, CSEM (Centre Suisse d’Electronique et de Microtechnique) και η Swiss Space Industry Group (SSIG). Από ελληνικής πλευράς, συμμετείχαν οι, Leo Space Photonics, Thales Alenia Space-GR, OHB Hellas, ES Systems, Planetek, Hellas Sat, Teletel, Cloudsignals και ISD.
Τέλος, η εκδήλωση αποτέλεσε ευκαιρία να οριστούν μελλοντικές δράσεις και στόχοι ενδυνάμωσης της συνεργασίας των δύο χωρών, με συνολικά οφέλη στην ανάπτυξη και επένδυση σε καινοτόμες τεχνολογίες διαστήματος προς τελικό όφελος των πολιτών.
Η Οργανωτική Επιτροπή της εκδήλωσης αποτελούνταν από τους κ.κ.: Δρ. Renato Krpoun, Επικεφαλής του Ελβετικού Γραφείου Διαστήματος (SSO), Κρατική Γραμματεία Εκπαίδευσης, Έρευνας και Καινοτομίας SERI, Νικόλαο Δούκα, Επικεφαλής του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Βέρνη, Καθηγητή Ιωάννη Α. Δαγκλή, Πρόεδρο του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος, Δρ. Jorge Sanchez, Διευθυντή της θερμοκοιτίδας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος στην Ελλάδα (ESA BIC Greece), Πρόεδρο si-Cluster και Δρ. Θανάση Πότση, Πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών (HASI).
Στην εκδήλωση συμμετείχαν τιμώμενα πρόσωπα και προσκεκλημένοι: οι κ.κ. Καθηγ. Κωνσταντίνος Καράντζαλος, Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Ελλάδας, Δρ. Renato Krpoun, Επικεφαλής του Ελβετικού Γραφείου Διαστήματος (SSO) Κρατική Γραμματεία Εκπαίδευσης, Έρευνας και Καινοτομίας SERI, Ομότ. Καθηγ. ΕΜΠ Στέφανος Κόλλιας και Πρόεδρος ΔΣ του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε. – GRNET).
Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από τις Πρεσβείες της Ελλάδος στη Βέρνη και της Ελβετίας στην Αθήνα και τέθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν επίσης οι φορείς: Ελβετική Συνομοσπονδία, Ελβετικό Γραφείο Διαστήματος (Swiss Space Office – SSO), Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος (ΕΛΚΕΔ – Hellenic Space Center (HSC)), τεχνολογικός φορέας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ελληνικός Συνεργατικός Σχηματισμός Διαστημικών Τεχνολογιών και Εφαρμογών (si-Cluster), Ένωση Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών – Hellenic Association of Space Industry (HASI), θερμοκοιτίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος στην Ελλάδα (ESA BIC Greece).
Περισσότερα εδώ