Αποτίμηση συνδιοργάνωσης και συμμετοχής ΕΛΛΑΚ και ΕΔΥΤΕ στο συνέδριο TechFuse 2024 Bridging Technology, Innovation and Culture, 5-6 Απριλίου 2024

Το TechFuse 2024, ένα διήμερο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στον πολιτιστικό χώρο ”Δημήτρης Χατζής” στα Ιωάννινα 5 και 6 Απριλίου, έθεσε ως στόχο να συνδυάσει την τεχνολογία με την καινοτομία και τον πολιτισμό. 

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, σε πάνελ που συνδιοργάνωσε η ΕΕΛΛΑΚ και η ΕΔΥΤΕ, στην ενότητα “Πώς η Ελλάδα εξελίσσεται σε έξυπνο κράτος” παρουσιάστηκε η πορεία του ψηφιακού μετασχηματισμού του ελληνικού Δημόσιου Τομέα και η υλοποίηση έργων τεχνολογίας προς όφελος των πολιτών.  

Το πάνελ συντόνισε ο Αλέξανδρος Μελίδης, Γεν. Διευθυντής του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών ΕΕΛΛΑΚ, και συμμετέχοντες ήταν οι:

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο κος Μελίδης αναφέρθηκε στην προσοχή που απαιτείται προκειμένου να μην αυτοματοποιηθούν αδικίες και ανισορροπίες ισχύος στην πορεία προς το έξυπνο κράτος, θέτοντας καίρια ερωτήματα όπως:

  •     Πώς ορίζεται η Ελλάδα ως έξυπνο κράτος;
  •     Ποια είναι τα βασικά ορόσημα στην ανάπτυξη της Ελλάδας ως έξυπνο κράτος;
  •     Ποιες τεχνολογίες και υποδομές είναι απαραίτητες για την υλοποίηση του έξυπνου κράτους;
  •     Πώς διασφαλίζεται η ιδιωτική ζωή και η προστασία δεδομένων σε ένα έξυπνο κράτος;
  •     Ποιες δεξιότητες χρειάζονται οι πολίτες και οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα;
  •     Πώς διαμορφώνουμε ρυθμιστικά πλαίσια που προωθούν την καινοτομία και προστατεύουν τα δικαιώματα των πολιτών;
  •     Πώς η ΕΔΥΤΕ συμβάλλει στον ψηφιακό μετασχηματισμό και στην ανάπτυξη του έξυπνου κράτους;
  •     Ποιες πρωτοβουλίες να περιμένουμε από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού;

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου μίλησε για το έξυπνο  κράτος ως κλιμάκωση της έξυπνης πόλης η οποία  «έχει αντανακλαστικά, δηλαδή ακούει, μιλάει και φροντίζει να επιλύει τα προβλήματα των πολιτών της γρήγορα καθώς και να δημιουργεί συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας για τους πολίτες της”.

Στη συνέχεια ο Ομότ. Καθηγ. ΕΜΠ και Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Ερευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε. – GRNET) Στέφανος Κόλλιας, μίλησε για το έξυπνο κράτος ιδωμένο μέσα από ένα ερευνητικό πλαίσιο και δήλωσε ότι “Το έξυπνο κράτος συνδέει με αποτελεσματικό τρόπο τον πραγματικό κόσμο με τον κυβερνοχώρο. Στον κυβερνοχώρο μαζεύονται δεδομένα, τρέχουν αλγόριθμοι οι οποίοι μπορούν να βγάζουν πληροφορίες και να τις μεταφέρουν στον πραγματικό κόσμο για να γίνει η ζωή των πολιτών καλύτερη.  Αυτό υποστηρίζεται με τις τεχνολογίες που “τρέχουν” πάνω στα δεδομένα και μπορούν τόσο να προβλέπουν όσο και να περιγράφουν θέματα ασφάλειας, υγείας, κ.α.”.  Ο κ. Κόλλιας έκανε επιπλέον αναφορά στις υποδομές που βρίσκονται πίσω από τις τεχνολογίες και της υποστηρίζουν. Αυτές οι τεχνολογίες είναι τα data centers και οι υπερυπολογιστές που υλοποιούνται  και συντονίζονται από την ΕΔΥΤΕ, με την υποστήριξη του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η Λίλιαν Μήτρου, Καθηγήτρια του Τμήματος Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Αιγαίου τόνισε ότι το έξυπνο κράτος δεν είναι αυτοσκοπός αλλά εργαλείο για την επίτευξη στόχων στο πλαίσιο ενός έξυπνου κράτους δικαίου που σημαίνει πως ότι σχεδιάζεται και υλοποιείται θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα των πολιτών.

Η Κλειώ Σγουροπούλου, Καθηγήτρια, μέλος Συμβουλίου Διοίκησης Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής υπογράμμισε τις απαραίτητες δεξιότητες γραμματισμού στην πληροφορία και τα δεδομένα, επικοινωνίας, συνεργασίας, επίλυσης προβλημάτων, κριτικής ικανότητας και εκτίμησης ασφάλειας.

Δείτε τις ομιλίες και τις παρεμβάσεις της ενότητας “Πώς η Ελλάδα εξελίσσεται σε έξυπνο κράτος

Για να παρακολουθήσετε το σύνολο της πολύ ενδιαφέρουσας συζήτησης, καθώς και τις τοποθετήσεις των συμμετεχόντων στο πάνελ, μπορείτε να βρείτε το βιντεοσκοπημένο υλικό μέσω της Υπηρεσίας  Ζωντανών Διαδικτυακών Μεταδόσεων #ΔΙΑΥΛΟΣ της ΕΔΥΤΕ στους παρακάτω συνδέσμους:

Παρασκευή 5 Απριλίου 2024: Ελληνικά και Αγγλικά
Σάββατο 6 Απριλίου 2024: Ελληνικά και Αγγλικά

Επίσημη ιστοσελίδα: https://techfuse.gr/
Πρόγραμμα Συνεδρίου:  https://techfuse.gr/schedule/