Η συμμετοχή της ΕΔΥΤΕ στην 87η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ολοκληρώθηκε με επιτυχία, 9–17/09/2023
Τo Εθνικό Δίκτυο Υποδομών, Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε. – GRNET), φορέας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, συμμετείχε στην 87η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) στις 9–17 Σεπτεμβρίου 2023, στο περίπτερο 12 του εκθεσιακού χώρου. Η ΕΔΥΤΕ συμμετείχε σε 5 διακριτούς χώρους, παρουσιάζοντας τις υποδομές, τα έργα και τις υπηρεσίες που διαθέτει, καθώς και τη συμβολή της στους εξής θεματικούς πυλώνες:
- Μεγάλα έργα που υλοποιεί στους τομείς του Υπολογιστικού Νέφους (Cloud Computing) και των δικτυακών υποδομών για τα Πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, στο χώρο της Παιδείας,
- Μεγάλα έργα που υλοποιεί για τη βιωσιμότητα στα πράσινα κέντρα δεδομένων, στο χώρο για τα Green Data Centers,
- Τεχνολογίες κβαντικής επικοινωνίας μέσω της παρουσίασης του έργου HellasQCI, στο χώρο της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΓΓΤΤ),
- Συμβολή της ΕΔΥΤΕ στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση της χώρας μέσω του Gov.gr Wallet, στο χώρο του Gov.gr Wallet,
- Ενδυνάμωση των πολιτών μέσω της ανάπτυξης των ψηφιακών δεξιοτήτων τους στον χώρο της Εθνικής Ακαδημίας Ψηφιακών Ικανοτήτων
Συνολικά, στο χώρο του Gov.gr Wallet 500 πολίτες ενημερώθηκαν από εξειδικευμένα στελέχη για την εφαρμογή του ψηφιακού πορτοφολιού Gov.gr Wallet η οποία θα εμπλουτιστεί, ώστε να περιλαμβάνει περισσότερες υπηρεσίες, εκτός από τα ψηφιακά αντίγραφα της αστυνομικής ταυτότητας, του διπλώματος οδήγησης, της κάρτας αναπηρίας και της ψηφιακής κάρτας ΔΥΠΑ που ήδη ενσωματώνει, όπως τίτλους σπουδών, ηλεκτρονική συνταγογράφηση, χρήση του wallet για άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού σε άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε., κ.α. Ακόμα, οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την γενικότερη πρωτοβουλία της Ε.Ε. που αφορά το Ευρωπαϊκό ψηφιακό πορτοφόλι, καθώς και για τον ρόλο και την συμμετοχή της ΕΔΥΤΕ στην υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πορτοφολιού, μέσω τριών μεγάλων πιλοτικών έργων. Τέλος, οι πολίτες έλαβαν υποστήριξη ώστε να εγκαταστήσουν επιτυχώς την εφαρμογή στα κινητά τους τηλέφωνα.
Στο χώρο της Παιδείας 200 πολίτες ενημερώθηκαν για τα έργα που υλοποιούνται μέσω της ΕΔΥΤΕ τα οποία αφορούν στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των δικτυακών υποδομών και των υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους των φορέων της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας της χώρας. Στο πλαίσιο προβολής των έργων δημιουργήθηκε Βίντεο παρουσίασης των Πράσινων Κέντρων Δεδομένων της ΕΔΥΤΕ.
Συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν τα έργα:
- Αναβάθμιση λογισμικού και υπηρεσίας υπολογιστικού νέφους,
- Mίσθωση Υποδομής Οπτικών Ινών,
- ΗΦΑΙΣΤΟΣ – Εκσυγχρονισμός των δικτυακών υποδομών του συνόλου των φορέων της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας της χώρας.
Στο χώρο για τα Green Data Centers 200 πολίτες ενημερώθηκαν για τα έργα βιωσιμότητας στα πράσινα Κέντρα Δεδομένων της ΕΔΥΤΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στον ποταμό Λούρο, καθώς και για τον νέο Εθνικό υπολογιστή υψηλών επιδόσεων με το όνομα «ΔΑΙΔΑΛΟΣ», που θα εγκατασταθεί στο Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου με γνώμονα την πράσινη ανάπτυξη. Στο πλαίσιο προβολής των έργων δημιουργήθηκε Βίντεο παρουσίασης των Υποδομών της ΕΔΥΤΕ στην Παιδεία.
Συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν τα έργα:
- Αναβάθμιση λογισμικού και υπηρεσίας υπολογιστικού νέφους στα μέλη της ερευνητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας,
- Αναβάθμιση του ενεργειακού αποτυπώματος Πανεπιστημίου Κρήτης και Εθνικού Κέντρου Δεδομένων Υγείας,
- Ανάπτυξη νέου εθνικού υπολογιστικού συστήματος υψηλών επιδόσεων.
Στο χώρο της Εθνικής Ακαδημίας Ψηφιακών Ικανοτήτων 400 πολίτες πλοηγήθηκαν στην πλατφόρμα της Ακαδημίας, βρίσκοντας τα κατάλληλα μαθήματα ώστε να αναπτύξουν περαιτέρω τις ψηφιακές τους δεξιότητες. Παράλληλα, ενημερώθηκαν για τις τρέχουσες πρωτοβουλίες που φιλοδοξούν να συμβάλλουν ώστε όλοι οι πολίτες να είναι ψηφιακά εγγράμματοι, κοινωνικά ενταγμένοι και επαγγελματικά καταρτισμένοι στην ψηφιακή εποχή.
Τέλος, στο χώρο της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΓΓΤΤ) 200 πολίτες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το έργο HellasQCI που υλοποιεί το εθνικό δίκτυο κβαντικών υποδομών επικοινωνιας, το οποίο συντονίζει η ΕΔΥΤΕ και αφορά στην αναβάθμιση της ασφάλειας των ευαίσθητων δεδομένων και των κρίσιμων υποδομών της χώρας μέσω της κβαντικής τεχνολογίας. Στο πλαίσιο προβολής του έργου δημιουργήθηκε το Βίντεο παρουσίασης του έργου HellasQCI της ΕΔΥΤΕ.
Χρήσιμοι Σύνδεσμοι: