Η Ψηφιακή Κάλπη ΖΕΥΣ της ΕΔΥΤΕ ορίζεται το πληροφοριακό σύστημα για την διεξαγωγή των γενικών συνελεύσεων για τις αρχαιρεσίες των αθλητικών σωματείων, ενώσεων και ομοσπονδιών.

ΕΛ Ζευς
Υπογράφτηκε από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη και τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, η απόφαση (ΦΕΚ Β’ 719, 24/02/2021) για τη «Διαδικασία διεξαγωγής Γενικών Συνελεύσεων με ψηφιακά μέσα και διενέργειας ηλεκτρονικών ψηφοφοριών για τη λήψη αποφάσεων και την εκλογή των μελών των καταστατικών οργάνων των αθλητικών ομοσπονδιών και ενώσεων».
Η ΚΥΑ εκδόθηκε σε εφαρμογή του άρθρου 45 του ν. 4778/2021 (ΦΕΚ Α’ 26, 19/02/2021), που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα για τη «χρήση σύγχρονων μέσων Τεχνολογίας Πληροφορίας και Επικοινωνίας (Τ.Π.Ε.), στη διεξαγωγή Γενικών Συνελεύσεων και Αρχαιρεσιών σε αθλητικές Ενώσεις και Ομοσπονδίες» με σκοπό την απομακρυσμένη συμμετοχή των μελών τους. Βάσει του άρθρου 45, αν επιλεγεί ο ηλεκτρονικός τρόπος αρχαιρεσίας, τότε «όλες οι ψηφοφορίες επί των επιμέρους θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, συμπεριλαμβανομένων των ψηφοφοριών για την ανάδειξη των νέων καταστατικών οργάνων, διεξάγονται με τη χρήση του πληροφοριακού συστήματος “Ψηφιακή Κάλπη ΖΕΥΣ” του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας Α.Ε. – ΕΔΥΤΕ (GRNET).
Η «Ψηφιακή Κάλπη ΖΕΥΣ» είναι το πληροφοριακό σύστημα που έχει αναπτύξει και παρέχει το GRNET από το 2012.  Βασίζεται σε διεθνώς αναγνωρισμένα τεχνολογικά πρότυπα τα οποία διασφαλίζουν το αδιάβλητο και απόρρητο της εκλογικής διαδικασίας. Τόσο η προετοιμασία της ψηφοφορίας από τη διεξάγουσα αρχή, όσο και η υποβολή της ψήφου από τους ψηφοφόρους, γίνονται απομακρυσμένα μέσω Διαδικτύου.
Το σύστημα ΖΕΥΣ εξασφαλίζει για τους ψηφοφόρους κάθε ηλεκτρονικής ψηφοφορίας  ότι η ψήφος τους υπολογίζεται σωστά και ότι η ανωνυμία τους είναι εγγυημένη, χάρη στη χρήση ισχυρών κρυπτογραφικών πρωτοκόλλων. Η ακεραιότητα της ψηφοφορίας είναι μαθηματικά επαληθεύσιμη από κάθε ενδιαφερόμενο μέσω της χρήσης κρυπτογραφίας, και χωρίς καμία προσβολή του απορρήτου. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα δοκιμασμένο σύστημα, στο οποίο μέχρι σήμερα έχουν διεξαχθεί πάνω από 2000 εκλογές για πάνω από 290.000 εκλέκτορες σε ελληνικά πανεπιστήμια, για την ανάδειξη Συμβουλίων Διοίκησης στα ΑΕΙ, επαγγελματικούς φορείς, σωματεία, οργανώσεις, επιμελητήρια, συλλόγους, οργανισμούς, και ενώσεις κάθε είδους και χρησιμοποιείται συνεχώς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Χρήσιμες Πληροφορίες:
Περισσότερα για την Ψηφιακή Κάλπη ΖΕΥΣ: https://grnet.gr/services/digital-services/zeus/
Πρόσβαση στην Ψηφιακή Κάλπη ΖΕΥΣ: https://zeus.grnet.gr/zeus/
Επίσημο Δελτίο Τύπου
Άρθρο 45 του ν. 4778/2021 (ΦΕΚ Α’ 26, 19/02/2021)
Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β’ 719, 24/02/2021)