Προβλέποντας την κλιματική αλλαγή στην Ευρώπη με χρήση της υπερυπολογιστικής υποδομής ARIS του ΕΔΕΤ

Τις τελευταίες δεκαετίες ο πλανήτης δοκιμάζεται από το παγκόσμιο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Η άνοδος της θερμοκρασίας σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και η εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων σε τοπικό επίπεδο, όπως οι παρατεταμένες ξηρασίες και οι συχνότερες πλημμύρες από ραγδαίες βροχοπτώσεις, προκαλούν σοβαρές επιπτώσεις στην ευημερία του κοινωνικού συνόλου και στην οικονομία.
ARIS High Performance Computing: η τεχνολογική λύση του ΕΔΕΤ για Κλιματικές Προσομοιώσεις υψηλής ανάλυσης
Η ομάδα της Ελένης Κατράγκου από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί κλιματικές προσομοιώσεις για το Ευρωπαϊκό κλίμα του 21ου αιώνα στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος Coordinated Regional Downscaling Experiment (CORDEX), κάνοντας χρήση της υπερυπολογιστικής υποδομής ARIS του ΕΔΕΤ.
“H χρήση των υπερυπολογιστικών πόρων και υπηρεσιών του ΕΔΕΤ ήταν καταλυτική για την ολοκλήρωση των κλιματικών προβολών σε υψηλή χωρική κλίμακα” εξηγεί η Δρ. Κατράγκου. “H υψηλή χωρική ανάλυση στα αποτελέσματα ενός μοντέλου είναι απαραίτητη όταν πρέπει να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε τομείς όπως η Υγεία, η Γεωργία, η Βιοποικιλότητα, η Ενέργεια, ο Τουρισμός κλπ. ”
Για την παραγωγή των αποτελεσμάτων χρησιμοποιήθηκαν, 1.129.211 υπολογιστικές ώρες στo σύστημα ARIS. Η μέγιστη κλιμάκωσή της ερευνητικής εφαρμογής, δηλαδή ο μέγιστος αριθμός υπολογιστικών πυρήνων που χρησιμοποιήθηκαν ταυτόχρονα από μια διεργασία ήταν 640 πυρήνες.
Πρόσβαση στο πλήρες άρθρο