Σύνοψη
Στο τηλεοπτικό ρεπορτάζ της ΕΡΤ από τον δημοσιογράφο Κώστα Νούση με τίτλο “Εθνική Υποδομή Κβαντικών Επικοινωνιών: Αιχμή του δόρατος για την προστασία υποδομών ζωτικής σημασίας”, παρουσιάζεται η σπουδαιότητα της κβαντικής επικοινωνίας. Στην εποχή των κβαντικών υπολογιστών, η διασφάλιση των κρίσιμων υποδομών και των ευαίσθητων δεδομένων, καθίσταται ολοένα και πιο σημαντική, λόγω της ραγδαίας τεχνολογικής εξέλιξης και της συνεπακόλουθης αύξησης των κυβερνοεπιθέσεων.
Η Ελλάδα κάνει ένα αποφασιστικό άλμα προς το μέλλον των ασφαλών επικοινωνιών και της κυβερνοασφάλειας, αξιοποιώντας τη δύναμη των κβαντικών τεχνολογιών με την ανάπτυξη της Εθνικής Υποδομής Κβαντικής Επικοινωνίας HellasQCI, που χρησιμοποιεί τεχνολογίες που βασίζονται στην διανομή κβαντικών κλειδιών (Quantum Key Distribution – QKD).
Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές μεθόδους κρυπτογράφησης, οι οποίες ενδέχεται μελλοντικά να παραβιαστούν από κβαντικούς υπολογιστές, η κβαντική επικοινωνία βασίζεται στις αρχές της κβαντομηχανικής και ειδικότερα στη διανομή κβαντικών κλειδιών προσφέροντας απαραβίαστη ασφάλεια δεδομένων.
Αποσπάσματα από τις τηλεοπτικές δηλώσεις:
Η Ελλάδα είναι σε θέση να αξιοποιήσει τις κβαντικές τεχνολογίες και να προστατεύσει τις κρίσιμες υποδομές της και τα ευαίσθητα δεδομένα μέσω του HellasQCI, της Εθνικής Υποδομής Κβαντικής Επικοινωνίας η οποία στήνει ένα απροσπέλαστο δίκτυο διανομής κβαντικών κλειδιών (QKD), προσφέροντας ένα νέο επίπεδο κυβερνοασφάλειας.
Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, τόνισε ότι:
- “Οι κβαντικές επικοινωνίες έχουν έρθει για να μας βοηθήσουν να διασυνδέσουμε υπολογιστές με μεγαλύτερη ταχύτητα και με μεγαλύτερη ασφάλεια.
Ο Δρ. Ηλίας Παπασταματίου, Συντονιστής του έργου HellasQCI και Senior Project Manager της ΕΔΥΤΕ, επεσήμανε :
- “Οι κβαντικοί υπολογιστές θέτουν υπό απειλή την ασφάλεια των κλασικών τηλεπικοινωνιών και γι’αυτό το λόγο χρησιμοποιούνται οι κβαντικές τηλεπικοινωνίες για να λύσουν αυτή τη μελλοντική απειλή που έρχεται.”
Ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Καράντζαλος, τόνισε:
- “Η Ελλάδα, εκτός από τα επίγεια δίκτυα, επενδύει και σε δορυφορικά δίκτυα (space to earth communications), εξοπλίζοντας τα αστεροσκοπεία της χώρας με οπτικά τερματικά (Optical Ground Stations) για να εξασφαλίσει τέτοιες διασυνδέσεις, με διανομή [κβαντικών] κλειδιών.”
Ο Aymard de Touzalin, επικεφαλής της Μονάδας Αναδυόμενων & Ανατρεπτικών Τεχνολογιών – DG CNECT, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπογράμμισε τα ακόλουθα:
- “Είναι απαραίτητο να αποκτήσουμε προβάδισμα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποστηρίξει και να πρωτοστατήσει σε αυτήν την τεχνολογία.”
Το έργο HellasQCI, με συντονιστή το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε. – GRNET S.A.), υπό την υποστήριξη του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και με την καθοδήγηση της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, τοποθετεί την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή των κβαντικών τεχνολογιών, ενισχύει την ψηφιακή της κυριαρχία και θέτει τα θεμέλια για το μελλοντικό ελληνικό κβαντικό διαδίκτυο. Οι τεχνολογικές αυτές εξελίξεις αναμένεται να οδηγήσουν σε σημαντικές καινοτομίες στην έρευνα, την εκπαίδευση και την τεχνολογική ανάπτυξη της χώρας.