Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δημοσιογράφος: Γιάννης Χατζηδοπαυλάκης
Η Ελλάδα πρωτοστατεί στην προσπάθεια να θωρακίσουμε τις κρίσιμες υποδομές και τα ευαίσθητα δεδομένα
Η Αθήνα φιλοξενεί από αύριο έως και τις 30 Απριλίου, το πανευρωπαϊκό συνέδριο «QCI Days Αθήνα 2025» στο Ίδρυμα Ευγενίδου, υπό την αιγίδα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Η διοργάνωση γίνεται σε συνεργασία του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε. – GRNET), φορέα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και συντονιστή του έργου HellasQCI, του Αυστριακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (AIT), QCI-CAT, και του Πολυτεχνείου της Μαδρίτης (UPM), EuroQCI Ισπανίας.
Η εκδήλωση, που αποτελεί συνέχεια των QKD Days Μαδρίτης 2022 και QCI Days Βιέννης 2024, προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων, παρουσίαση καινοτομιών και δημιουργία νέων συνεργασιών στον τομέα των υποδομών κβαντικής επικοινωνίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Η επιλογή της Ελλάδας ως διοργανώτριας χώρας για την εκδήλωση, διαδεχόμενη την Αυστρία, αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τη χώρα, καθώς αναγνωρίζεται από την Ευρώπη ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζει η Ελλάδα στην πρωτοβουλία EuroQCI. Επιπλέον, αναδεικνύει τις τεχνολογίες αιχμής που εφαρμόζει το εθνικό δίκτυο κβαντικών επικοινωνιών – HellasQCI (σ.σ. συντονίζεται από το ΕΔΥΤΕ, υπό την καθοδήγηση της ΓΓ Τηλεπικοινωνιών και την υποστήριξη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης), συμβάλλοντας στην ενίσχυση της εθνικής και ευρωπαϊκής τεχνολογικής πρωτοπορίας στις κβαντικές επικοινωνίες.
Σύμφωνα με τον Δρ. Ηλία Παπασταματίου, senior project manager του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε. – GRNET) και συντονιστή του προγράμματος HellasQCI, η χώρα μας όχι μόνο αναπτύσσει την εθνική της κβαντική υποδομή (Hellas QCI), αλλά συντονίζει και διεθνείς προσπάθειες για τη δημιουργία ενός ασφαλούς και διασυνδεδεμένου κβαντικού δικτύου στην Ευρώπη.
«Η Ελλάδα πρωτοστατεί στην προσπάθεια να θωρακίσουμε τις κρίσιμες υποδομές και τα ευαίσθητα δεδομένα της χώρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τόνισε o κ. Παπασταματίου. «Μέσα από το EuroQCI, δημιουργούμε μια πανευρωπαϊκή κβαντική υποδομή επικοινωνιών που θα αποτελέσει ασπίδα προστασίας απέναντι στις μελλοντικές απειλές των κβαντικών υπολογιστών».
Η χώρα μας συμμετέχει με 14 εταίρους από διάφορους τομείς, ενώ παράλληλα αναπτύσσει ένα εθνικό δίκτυο 650 χιλιομέτρων που θα συνδέει Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη, καθώς και 13 κυβερνητικούς φορείς και τρία τηλεσκόπια. Επιπλέον, η Ελλάδα θα συνδεθεί με τον δορυφόρο Eagle-1 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενισχύοντας την διαστημική ανταλλαγή κλειδιών και την ασφάλεια των επικοινωνιών.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ.
Livestream Diavlos channel εδώ.