Έναρξη λειτουργίας του European Open Science Cloud – EU Node

Στο πλαίσιο του EOSC Symposium 2024[1] στο Βερολίνο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε στις 22 Οκτωβρίου  την επίσημη έναρξη λειτουργίας του κόμβου EOSC EU Node.

Για το έργο EU Node η ΕΔΥΤΕ προσφέρει υπηρεσίες που αφορούν το EOSC Core AAI, καθώς και υπηρεσίες Monitoring, Accounting και Messaging.

Η εκδήλωση αυτή αποτέλεσε ένα σημαντικό ορόσημο, με τους ανάδοχους να παραδίδουν επίσημα τις διαχειριζόμενες υπηρεσίες τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή που ενεργεί ως ιδιοκτήτης υπηρεσιών της πλατφόρμας.

Ο κόμβος EOSC EU Node θα αποτελέσει σημείο αναφοράς στον σχεδιασμό μιας διαδικτυακής πύλης (portal) που στοχεύει στην απλοποίηση της πρόσβασης σε επιστημονικά δεδομένα, δημοσιεύσεις, λογισμικό και υπηρεσίες. Αυτή η ψηφιακή πλατφόρμα επιτρέπει στους ερευνητές σε όλη την Ευρώπη να συνεργάζονται αποτελεσματικότερα και να προωθούν την πρόοδο στην Ανοικτή Επιστήμη.

Κατά τη διάρκεια του συμποσίου παρουσιάστηκε μια ολοκληρωμένη επισκόπηση των κύριων εννοιών σχεδιασμού και των μοναδικών χαρακτηριστικών του κόμβου EOSC EU Node. Στους συμμετέχοντες παρουσιάστηκαν ζωντανές επιδείξεις των τυπικών διαδρομών των χρηστών σε όλη την πλατφόρμα, δίνοντάς τους πληροφορίες για το πώς θα υποστηρίξει τις περιπτώσεις χρήσης πολυεπιστημονικής και πολυεθνικής έρευνας σε όλη την Ευρώπη.

Περισσότερες πληροφορίες για την  πλατφόρμα EOSC EU Node, μπορείτε να δείτε εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες για τη συμμετοχή της ΕΔΥΤΕ στο EOSC EU Node εδώ.


[1] https://eosc.eu/symposium2024/