Αποτίμηση Παρουσίας ΕΔΥΤΕ στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης 7-15/09/2024.

Η συμμετοχή της ΕΔΥΤΕ στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Τo Εθνικό Δίκτυο Υποδομών, Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε. – GRNET), φορέας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, συμμετείχε στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) στις 715 Σεπτεμβρίου 2024, στο περίπτερο 12 του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. 

Η συμμετοχή αφορούσε σε 2 χώρους: στον (Α) ΕΔΥΤΕ, παρουσίαζε τα μεγάλα έργα τεχνολογιών αιχμής, τις υποδομές και τις υπηρεσίες που διαχειρίζεται στους τομείς της Δημόσιας Διοίκησης, της Έρευνας, της Εκπαίδευσης της Υγείας και του Πολιτισμού και στον δεύτερο χώρο  όπου παρουσίασε τον Νέο Εθνικό Υπερυπολογιστή ΔΑΙΔΑΛΟ.

Αναλυτικά, στο χώρο της ΕΔΥΤΕ 600 πολίτες ενημερώθηκαν από εξειδικευμένα στελέχη της ΕΔΥΤΕ για: 

  • το έργο HellasQCI που υλοποιεί το εθνικό δίκτυο κβαντικών υποδομών επικοινωνιας το οποίο συντονίζει η ΕΔΥΤΕ και αφορά στην αναβάθμιση της ασφάλειας των ευαίσθητων δεδομένων και των κρίσιμων υποδομών της χώρας μέσω της κβαντικής τεχνολογίας,
  • τα έργα βιωσιμότητας στα πράσινα Κέντρα Δεδομένων της ΕΔΥΤΕ,
  • το EuroCC / EuroCC@Greece για τη δημιουργία Εθνικών Κέντρων Ικανοτήτων Υπολογιστικής Υψηλών Επιδόσεων High Performance Computing (HPC), στο πλαίσιο της κοινής επιχείρησης για την ευρωπαϊκή υπολογιστική υψηλών επιδόσεων (KE EuroHPC), 
  • τα έργα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των δικτυακών υποδομών και των υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους των φορέων της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας της χώρας, 
  • την πλατφόρμα της Εθνικής Ακαδημίας Ψηφιακών Ικανοτήτων, και τα διαθέσιμα μαθήματα που θα τους βοηθήσουν να αναπτύξουν περαιτέρω τις ψηφιακές τους δεξιότητες. 
  • τον Ευρωπαϊκό Κόμβο Ψηφιακής Καινοτομίας, GR digiGOV – innoHUB για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση. Ο Ευρωπαϊκός Κόμβος Καινοτομίας για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση – GR digiGOV-innoHUB υποστηρίζει την ανάπτυξη δημόσιων υπηρεσιών νέας γενιάς για την Κεντρική Διοίκηση, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας, αξιοποιώντας προηγμένες τεχνολογίες.
  • το GR-IX / Euro-IX το ουδέτερο και ανεξάρτητο Internet Exchange για τη διευκόλυνση της ανταλλαγής κίνησης διαδικτύου (IP) και την επιτάχυνση της ανάπτυξης του Internet. Το GR-IX αποτελεί σημαντική εθνική υποδομή καθώς διασυνδέει τις μεγαλύτερες εταιρείες διαδικτύου στην Ελλάδα, όπως παρόχους υπηρεσιών Internet, παρόχους περιεχομένου, παρόχους υπηρεσιών cloud κλπ.

Στο χώρο (Β) του Νέου Εθνικού Υπερυπολογιστή ΔΑΙΔΑΛΟΣ, 1100 πολίτες ενημερώθηκαν από εξειδικευμένα στελέχη της ΕΔΥΤΕ για τον Νέο Εθνικό Υπερυπολογιστή, και περιηγήθηκαν στην τρισδιάστατη προσομοίωση της εγκατάστασης του ΔΑΙΔΑΛΟΥ που αναμένεται να γίνει στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου. 

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων της ΕΔΥΤΕ:

Η συμμετοχή της ΕΔΥΤΕ περιελάμβανε επίσης δύο εκδηλώσεις στις οποίες οι πολίτες είχαν τη δυνατότητα να συμμετέχουν ενεργά με φυσική παρουσία, καθώς και να παρακολουθήσουν ζωντανά μέσω live streaming, και μέσω της υπηρεσίας ζωντανών μεταδόσεων της ΕΔΥΤΕ ΔΙΑΥΛΟΣ.

Οι πολίτες είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν το πάνελ συζήτησης με θέμα: Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ): Νέες προκλήσεις, θεσμικό πλαίσιο και υποδομές για ώθηση της καινοτομίας”. 

Αναλυτικά οι ομιλητές και το πλαίσιο της συζήτησης: εδώ 

Η βιντεοσκοπημένη συζητήση υπάρχει διαθέσιμη: εδώ 

Τη συζητήση παρακολούθησαν συνολικά με φυσική παρουσία στην Κεντρική Σκηνή του Περιπτέρου 12 και διαδικτυακά, 758 πολίτες.

Τέλος, οι πολίτες είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την εκδήλωση: Η Συμβολή του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης στην Παιδεία, στην Υγεία και στο Περιβάλλον”. Η ΕΔΥΤΕ συμμετείχε στο πάνελ στη Θεματική Ι «Ψηφιακά Εργαλεία στην Παιδεία». 

  • Αναλυτικά οι ομιλητές: εδώ 
  • Η βιντεοσκοπημένη συζητήση υπάρχει διαθέσιμη: εδώ 

Τη συζητήση παρακολούθησαν συνολικά με φυσική παρουσία στην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» και διαδικτυακά, 280 πολίτες.

Τέλος, ιδιαίτερα ενεργή ήταν η παρουσία της ΕΔΥΤΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθ’όλη τη διάρκεια της Έκθεσης, ανανεώνοντας συνεχώς το υλικό στα κανάλια της ΕΔΥΤΕ σε Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram και YouTube.  

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι