Hellenic Distributed Ledger Technology Infrastructure – ELEDGER

Hellenic Distributed Ledger Technology Infrastructure – ELEDGER
Χρηματοδότηση
Innovation And Networks Executive Agency (INEA) / Ευρωπαικη Επιτροπη
Διάρκεια
1/5/2021-1/4/2023
Περιγραφή

Το έργο «Hellenic Distributed Ledger Technology Infrastructure – ELEDGER» αφορά στη δημιουργία ενός σταθερού πυλώνα για την ανάπτυξη και διάδοση της πρωτοβουλίας European Blockchain Partnership (EBP) στην Ελλάδα και στην υποστήριξη της συμμετοχής και συμβολής των ελληνικών φορέων στην Ευρωπαϊκή Υποδομή Υπηρεσιών Blockchain (EBSI), ιδίως όσον αφορά το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αυτοδύναμης Ταυτότητας (ESSIF) και τις περιπτώσεις χρήσης διπλωμάτων, συμβολαιογραφικών πράξεων και ασύλου.

Συγκεκριμένα, το έργο περιλαμβάνει:

   την εγκατάσταση και λειτουργία ενός νέου ελληνικού κόμβου EBSI, καθώς και τη λειτουργία ενός δεύτερου ελληνικού κόμβου EBSI που έχει ήδη αναπτυχθεί,

   την παροχή υπηρεσιών για την υποστήριξη των ακόλουθων διασυνοριακών περιπτώσεων χρήσης του EBSI:

  o   Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αυτοδύναμης Ταυτότητας – European Self-Sovereign Identity Framework (ESSIF)

  o   Ψηφιακή υπηρεσία βεβαίωσης ακαδημαϊκών πιστοποιητικών

  o   Υπηρεσία επικύρωσης πράξεων (notarization service)

  o   Διαχείριση αιτήσεων χορήγησης ασύλου

   δραστηριότητες κατάρτισης του EBSI για ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερομένων (π.χ. εθνικές αρχές, πανεπιστήμια, εταιρείες, δημόσιοι φορείς και ημικρατικοί οργανισμοί),

   ενέργειες για δημιουργία κοινότητας blockchain στην Ελλάδα με στόχο την ευαισθητοποίηση για το EBSI και τις περιπτώσεις χρήσης του, καθώς και τη διάδοση των αποτελεσμάτων της δράσης ELEDGER.

Ως αποτέλεσμα του έργου, θα υποστηριχθεί η ανάπτυξη του EBSI (συμπεριλαμβανομένων 4 σχετικών περιπτώσεων χρήσης) στην Ελλάδα, επιτρέποντας την παροχή διασυνοριακών δημόσιων υπηρεσιών με βάση την τεχνολογία blockchain και βελτιώνοντας τον τρόπο αλληλεπίδρασης πολιτών, κυβέρνησης και επιχειρήσεων. Ενδεικτικά, τα πανεπιστήμια θα είναι σε θέση να εκδίδουν πιστοποιητικά διπλωμάτων στους αποφοίτους πτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών, και οι υπηρεσίες ασύλου θα μπορούν να εκδίδουν πιστοποιητικά αιτήσεων ασύλου. Επιπλέον, όλοι οι συμμετέχοντες θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες συμβολαιογραφικής επικύρωσης και να ανταλλάσσουν έγγραφα με άλλους πολίτες, πανεπιστήμια ή υπηρεσίες ασύλου. Κατά συνέπεια, όλοι θα μπορούν, εκτός από την αποστολή αιτημάτων, να λαμβάνουν ειδοποιήσεις, να επαληθεύουν τα διαπιστευτήρια και τα πιστοποιητικά, να εκδίδουν πιστοποιητικά και άδειες, να επικυρώνουν έγγραφα και να ελέγχουν την ακεραιότητά τους, συμπεριλαμβανομένων των διασυνοριακών αλληλεπιδράσεων.

Το ELEDGER υλοποιείται από την ΕΔΥΤΕ Α.Ε. (συντονιστής), με εταίρο το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).