Παρουσία ΕΔΥΤΕ στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) 11-19 Σεπτεμβρίου 2021

Τo Εθνικό Δίκτυο Υποδομών, Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε. – GRNET), φορέας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, συμμετείχε στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) στις 11-19 Σεπτεμβρίου 2021, στο περίπτερο 12 του εκθεσιακού χώρου, όπου παρουσίασε τις υποδομές, τα έργα και τις υπηρεσίες που διαθέτει, τη συμβολή του στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, καθώς και την Εθνική Ακαδημία Ψηφιακών Ικανοτήτων (Ψηφιακή Ακαδημία Πολιτών).
Η ΕΔΥΤΕ συμμετείχε με 2 χώρους περιπτέρου, έναν για την ΕΔΥΤΕ συνολικά και έναν για τις δράσεις Ψηφιακής Ακαδημίας Πολιτών. Επίσης υποστήριξε τις δράσεις του περιπτέρου 3D Printing του Πολυτεχνείου Κρήτης, που μεταξύ άλλων περιλάμβαναν την εκτύπωση 3D του Ψηφιακού Πιστοποιητικού Covid καθώς και σοκολάτας.  Επίσημο Δελτίο Τύπου ΥΨΔ εδώ.
Οι επισκέπτες είχαν επιπλέον τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν οπτικοακουστικό υλικό είτε μέσω των οθονών του περιπτέρου, είτε να το λάβουν στα κινητά τους, μέσω ειδικών scannable QR codes που δημιουργήθηκαν για άμεση προσωπική πρόσβαση μέσω της κάμερας του smartphone ή tablet των επισκεπτών και περιελάμβαναν το παρακάτω υλικό, που δημιουργήθηκε από το Τμήμα Marketing και Επικοινωνίας σε συνεργασία με τους συνεργάτες των Διευθύνσεων της ΕΔΥΤΕ:

Όπως φαίνεται και στο αντίστοιχο QR code παραπάνω, υπήρχε η δυνατότητα εγγραφής στο GRNET Newsletter, με δυνατότητα να δηλώσει ο κάθε ενδιαφερόμενος τον κλάδο απο τον οποίο και προέρχεται καθώς και τους τομείς δράσεων για τους οποίους ενδιαφέρεται να λαμβάνει ενημερώσεις από την εταιρεία, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να παραμένουν ενήμεροι για τα νέα και τις δραστηριότητες της ΕΔΥΤΕ.
Επίσης, η ΕΔΥΤΕ υποστήριξε την δραστηριότητα του booth 3D printing lab του Πανεπιστημίου Κρήτης, που είχε φυσική παρουσία στο Περίπτερο 12, ενθαρρύνοντας ενδιαφερόμενους μέσω social media posts, να επισκεφθούν το booth και να εκτυπώσουν το QR Code του Covid Certificate τους σε 3D.
Αναλυτικά για τη δημιουργία και διαθεση/χρήση του υλικού:
Τροποποιήθηκαν υφιστάμενα βίντεος για όλες τις κύριες υπηρεσίες της ΕΔΥΤΕ με την προσθήκη υποτίτλων που έπαιζαν σε όλη την διάρκεια της έκθεσης στις οθόνες του περιπτέρου.
Το κεντρικό βίντεο της ΕΔΥΤΕ με υπότιτλους, έπαιζε σε γιγαντιαίο βίντεο wall στο κέντρο του Περιπτέρου 12.  Επίσης δημιουργήθηκαν δύο νέα 2 βίντεο για την Ψηφιακή Ακαδημία Πολιτών τα οποία έπαιζαν σε όλες τις οθόνες του ξεχωριστού περιπτέρου και χώρου της ΨΑΠ στο περίπτερο 12 καθώς και στο γιγαντιαίο βίντεο wall στο κέντρο του Περιπτέρου.
Δημιουργήθηκε και 1 νέο βίντεο παρουσίαση με τον ρόλο της ΕΔΥΤΕ στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό.
Η συμμετοχή της ΕΔΥΤΕ περιελάμβανε καθημερινές εκδηλώσεις, σεμινάρια και εργαστήρια στα οποία οι πολίτες είχαν τη δυνατότητα να συμμετέχουν ενεργά με φυσική παρουσία, με υπολογιστή, είτε να παρακολουθήσουν ζωντανά μέσω live streaming, τόσο μέσω του website του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όσο και μέσω του επίσημου καναλιού YouTube της ΕΔΥΤΕ.
Η συμμετοχή της ΕΔΥΤΕ και όλες οι δράσεις κατά την διάρκεια της έκθεσης προωθήθηκαν εντατικά μέσα από τα κοινωνικά κανάλια δικτύωσης της ΕΔΥΤΕ.
Ειδικές εκδηλώσεις ΕΔΥΤΕ, αναλυτικά:

  • Η Διεύθυνση Ψηφιακών Ικανοτήτων της ΕΔΥΤΕ, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών διοργάνωσε για τους επισκέπτες της έκθεσης τις ακόλουθες εκδηλώσεις προβολής και ενημέρωσης που αφορούν σε θέματα Ψηφιακών Δεξιοτήτων, μέσω της Εθνικής Ακαδημίας Ψηφιακών Ικανοτήτων:

Επίσημος σύνδεσμος του προγράμματος στο website του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης εδώ.

Κύρια εκδήλωση
Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου14:00 – 15:00 Ψηφιακές Δεξιότητες για την ενδυνάμωση των πολιτώνSkilling & Reskilling: Empowering People
Ομιλητές:
–  Κυριάκος Πιερρακάκης, Υπουργός Επικρατείας & Ψηφιακής Διακυβέρνησης
–  Χριστόφορος Αναγνωστόπουλος, Ass. Partner McKinsey και Hon. Ass. Prof. Imperial College London
– Jurgen Siebel, Εκτελεστικός Διευθυντής CEDEFOP
Θεματικές εκδηλώσεις για Ψηφιακές Δεξιότητες: σεμινάρια και στρογγυλή τράπεζα
Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου11:00 – 12:00
12:00 – 13:00
Ψηφιακές Δεξιότητες για τα Στελέχη της Δημόσιας ΔιοίκησηςΣεμινάριο: Εκπαίδευση για το Office 365 Web
Στρογγυλή τράπεζα
Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου16:00 – 17:00
17:00 – 18:00
Ψηφιακές Δεξιότητες για Άνεργους πολίτες Σεμινάριο: Google Ads
Στρογγυλή τράπεζα
Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου16:00 – 17:00
17:00 – 18:00
Ψηφιακές Δεξιότητες για ΕπιχειρήσειςΣεμινάριο: Βασικά στοιχεία για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο
Στρογγυλή τράπεζα
Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου16:00 – 17:00
17:00 – 18:00
Ψηφιακές Δεξιότητες για Γυναίκες ΕπιχειρηματίεςΣεμινάριο: Website και παρουσία στο διαδίκτυο
Στρογγυλή τράπεζα
Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου16:00 – 17:00
17:00 – 18:00
Ψηφιακές Δεξιότητες για την Τρίτη ΗλικίαΣεμινάριο: Μάθε την Άυλη Συνταγογράφηση
Στρογγυλή τράπεζα
Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου16:00 – 17:00
17:00 – 18:00
New TechnologiesΣεμινάριο: Στοιχεία Τεχνητής Νοημοσύνης (Elements of AI)
Στρογγυλή τράπεζα
https://www.youtube.com/watch?v=o2gdYNgWtpk
Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου16:00 – 17:00
17:00 – 18:00
Ψηφιακές Δεξιότητες για τους ΑγρότεςΣεμινάριο: Αειφορική Γεωργία & Διαχείριση
Στρογγυλή τράπεζα

Οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν την πλοήγηση στην Εθνική Ακαδημία Ψηφιακών Ικανοτήτων, τη συμμετοχή σε εκπαιδευτικά σεμινάρια με θέματα που αφορούν πολλές ομάδες πολιτών και round tables από ειδικούς σε θέματα τεχνολογίας και ψηφιακών ικανοτήτων.
Στις συζητήσεις που ακολούθησαν τα παραπάνω σεμινάρια συμμετείχαν στελέχη της ΕΔΥΤΕ, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας, στελέχη εταιρειών του ιδιωτικού τομέα και άλλων φορέων. Σημειώνεται πως στη στρογγυλή τράπεζα που ακολούθησε το σεμινάριο “Στοιχεία Τεχνητής Νοημοσύνης” συμμετείχε και ο Πρόεδρος της ΕΔΥΤΕ, Καθηγητής Στέφανος Κόλλιας. Η εκδήλωση μεταδόθηκε μέσω livestream κανάλι της ΕΔΥΤΕ και παρακολούθησαν 135 άτομα.

 

  1. Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου, 18.00- 21.00

Εργαστήριο 1 – Το μέλλον της Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην Ελλάδα: Βλέποντας «μέσα» και «πέρα» από τις διαδικασίες
Στόχος του εργαστηρίου ήταν η παρουσίαση της εμπειρίας και των γνώσεων που έχουμε αποκτήσει έως τώρα από την εξέταση και αξιοποίηση των δεδομένων που συγκεντρώθηκαν κατά την αποτύπωση των Διοικητικών Διαδικασιών του Δημοσίου και των Υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες, μέσα από το πρότυπο μοντελοποίησης διαδικασιών “Business Process Modeling Notation” (BPMN) για το Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών (ΕΜΔ). Μεταδόθηκε μεσω livestreaming από το κανάλι της ΕΔΥΤΕ και παρακολούθησαν 135 άτομα.

  1. Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου, 18.00- 21.00

Εργαστήριο 2 – Σχεδιάζοντας ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες με επίκεντρο τον πολίτη.
Στόχος του εργαστηρίου ήταν να γνωρίσουν οι συμμετέχοντες πώς οργανώνεται ένα έργο (ανα)σχεδιασμού ψηφιακών υπηρεσιών, αξιοποιώντας σε κάθε φάση του μεθόδους και εργαλεία του ανθρωποκεντρικού σχεδιασμού (service design) και  συν-διαμορφώνοντας το τελικό αποτέλεσμα με τους κατάλληλους stakeholders και ομάδες χρηστών. Μεταδόθηκε μέσω livestreaming από το κανάλι της ΕΔΥΤΕ και παρακολούθησαν 280 άτομα.
Και τα δύο εργαστήρια απευθύνονται σε δημόσιους υπαλλήλους, σε επαγγελματίες που συνεργάζονται με φορείς του Δημοσίου σε έργα ψηφιακού μετασχηματισμού και σε πολίτες που ενδιαφέρονται για θέματα καινοτομίας στον δημόσιο τομέα.
Το υλικό υπάρχει διαθέσιμο και στο κανάλι YouTube της ΕΔΥΤΕ, για όσες από τις εκδηλώσεις έγινε το live stream μέσω από το κανάλι ΕΔΥΤΕ εδώ. Για τις υπόλοιπες εκδηλώσεις το βιντεοσκοπημένο υλικό των Livestream sessions υπάρχει σε κάθε σχετική με το θέμα ανακοίνωση στο facebook κανάλι της Ψηφιακής Ακαδημίας Πολιτών.
Τέλος, την Πέμπτη 16/9 σε εκδήλωση της  ΓΓ Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής στη ΔΕΘ με θέμα τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της Ναυτιλίας και των Νησιωτικών περιοχών και τις δυνατότητες που προσφέρονται,   συμμετείχε από την  ΕΔΥΤΕ  ο Γιάννης Κωτσής – Γιανναράκης, Συντονιστής Κόμβου Καινοτομίας GR digiGOV-innoHUB. Τη συζήτηση συντόνισε ο  ΓΓ  Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής κ Μάνος Κουτουλάκης.
Σχετικό δημοσίευμα του ΑΠΕ εδώ.
Ιδιαίτερα ενεργή ήταν η παρουσία της ΕΔΥΤΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθ’ όλη τη διάρκεια της Έκθεσης, ανανεώνοντας συνεχώς το υλικό στα κανάλια που διατηρεί ως GRNET σε Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram και YouTube, αλλά και ως Ψηφιακή Ακαδημία Πολιτών στο Facebook.

deth1
deth2