Η ΕΔΥΤΕ στο Action24: Κβαντικές Τηλεπικοινωνίες – Από την Έρευνα στην Εθνική Προτεραιότητα

Η ΕΔΥΤΕΕθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας, και ειδικότερα ο Συντονιστής του έργου HellasQCI, Δρ. Ηλίας Παπασταματίου, φιλοξενήθηκαν στην εκπομπή ACTION HI-TECH του τηλεοπτικού σταθμού Action24, σε ένα αφιέρωμα που ανέδειξε τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας και της ΕΔΥΤΕ στον αναδυόμενο τομέα των κβαντικών τηλεπικοινωνιών.

Το ρεπορτάζ παρουσίασε με σαφή και προσιτό τρόπο τις βασικές αρχές της κβαντικής διανομής κλειδιών (Quantum Key Distribution – QKD) και την τεχνολογική μετάβαση από τα παραδοσιακά μαθηματικά μοντέλα κρυπτογράφησης στους νόμους της φυσικής, προσφέροντας ένα νέο, αδιάρρηκτο πρότυπο επικοινωνίας. Όπως υπογράμμισε ο Δρ. Παπασταματίου, οι κβαντικές τηλεπικοινωνίες επιτρέπουν τον άμεσο εντοπισμό οποιασδήποτε απόπειρας υποκλοπής, προσφέροντας απαράμιλλη ασφάλεια σε περιβάλλοντα αυξημένης απειλής.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην απειλή των κβαντικών υπολογιστών και στο σενάριο “Store Now, Decrypt Later”, όπου κακόβουλοι δρώντες υποκλέπτουν σήμερα κρυπτογραφημένα δεδομένα με σκοπό να τα αποκρυπτογραφήσουν στο μέλλον. Οι κβαντικές επικοινωνίες, όπως τονίστηκε στην τηλεοπτική συνέντευξη, αποτελούν τη μοναδική τεχνολογία που προσφέρει ασφάλεια ακόμα και έναντι μελλοντικών κβαντικών υπολογιστών.

Το HellasQCI, το οποίο συντονίζεται από την ΕΔΥΤΕ υπό την καθοδήγηση της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και με την υποστήριξη του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αποτελεί την εθνική υποδομή κβαντικών επικοινωνιών της Ελλάδας και εντάσσεται στην πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία EuroQCI

Το έργο περιλαμβάνει την ανάπτυξη 650 χιλιομέτρων οπτικού δικτύου QKD σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο, καθώς και τη διασύνδεση με τα αστεροσκοπεία Χελμού, Χολομώντα και Σκίνακα, τα οποία μετατρέπονται σε Οπτικούς Επίγειους Σταθμούς (OGS) ενόψει της αποστολής του δορυφόρου Eagle1 της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2026.

Το ρεπορτάζ ανέδειξε την ηγετική θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη στον τομέα των κβαντικών υποδομών, αλλά και τη σημασία της συνεχούς επένδυσης στην καινοτομία, με στόχο ένα ασφαλές και ανθεκτικό ψηφιακό μέλλον για όλους.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Δρ. Παπασταματίου: «Οι τεχνολογίες κβαντικής ασφάλειας δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας — είναι προτεραιότητα εθνικής και ευρωπαϊκής ασφάλειας. Επενδύοντας σήμερα στις κβαντικές υποδομές, προστατεύουμε το παρόν μας — και ταυτόχρονα χτίζουμε το μέλλον της Ευρώπης και της χώρας μας στη νέα ψηφιακή εποχή.»

Τα κύρια σημεία που αναδείχθηκαν στην εκπομπή: 

  • Τι είναι οι κβαντικές τηλεπικοινωνίες και γιατί αποτελούν ριζική αλλαγή στο τοπίο της ασφάλειας.
  • Η ανάγκη για νέες υποδομές σε απάντηση στην απειλή των κβαντικών υπολογιστών.
  • Τα οφέλη για κρίσιμους τομείς: Άμυνα, Δημόσια Διοίκηση, Υγεία, Ενέργεια, Τηλεπικοινωνίες.
  • Η στρατηγική σημασία του HellasQCI ως εθνική και ευρωπαϊκή προτεραιότητα.
  • Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της πανευρωπαϊκής προσπάθειας EuroQCI για ψηφιακή αυτονομία και ασφάλεια.

Η ΕΔΥΤΕ εκφράζει θερμές ευχαριστίες στον δημοσιογράφο Δημήτρη Μαλλά και τον τηλεοπτικό σταθμό Action24 για την ευκαιρία να παρουσιαστεί στο ευρύ κοινό η σημασία αυτής της τεχνολογίας, η οποία μετατρέπεται ραγδαία από ερευνητικό πεδίο σε πυλώνα στρατηγικής ασφάλειας και ψηφιακής κυριαρχίας στην ασφάλεια των Επικοινωνιών.

Η ΕΔΥΤΕ, με τεχνογνωσία και στρατηγική ευθυγράμμιση με τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες, συμβάλλει καθοριστικά στην υλοποίηση της Εθνικής Υποδομής Κβαντικής Επικοινωνίας. Η μετάβαση δεν είναι μελλοντική υπόσχεση — είναι ήδη σε εξέλιξη και καθορίζει το επίπεδο ψηφιακής κυριαρχίας και ασφάλειας των επόμενων δεκαετιών, και διασφαλίζει την ψηφιακή εθνική κυριαρχία της Ελλάδας.