Περίληψη:
Ξεκίνησε την 1η Απριλίου η δημιουργία του εργοστασίου Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) υπό την ονομασία Φάρος (AI Factory Pharos). Το εργοστάσιο Τεχνητής Νοημοσύνης “Φάρος” σηματοδοτεί την είσοδο της Ελλάδας στην αιχμή της τεχνολογικής ανάπτυξης. Με προϋπολογισμό 30 εκατ. Ευρώ, χρηματοδοτείται από την Κοινή Επιχείρηση EuroHPC και εθνικούς πόρους. Η κατασκευή του θα διαρκέσει 36 μήνες και στηρίζεται σε μια κοινοπραξία πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων.
Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες φορείς στη κοινοπραξία του έργου είναι το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε. – GRNET), τεχνολογικός φορέας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το ερευνητικό κέντρο Δημόκριτος, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) το Ερευνητικό Κέντρο ΑΘΗΝΑ, και το Υπερταμείο, με συνδεδεμένους φορείς το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Ινστιτούτο Τεχνολογικής Έρευνας στην Κρήτη, το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, και συνεργαζόμενο φορέα την ΗΔΙΚΑ.
Το έργο αναμένεται να έχει σημαντικές εφαρμογές, στους τομείς της Υγείας, του Πολιτισμού , της Γλώσσας και της Αειφορίας, με οφέλη για την ανάπτυξη μοντέλων πρόβλεψης κλιματικών φαινομένων, την υποστήριξη της Δημόσιας Υγείας με ψηφιακούς βοηθούς γιατρών, την αυτοματοποίηση στη Δικαιοσύνη και τη βελτιστοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Οι πρωταγωνιστές του έργου, μίλησαν στην “Ναυτεμπορική”, αναλύοντας τον τρόπο λειτουργίας του “Φάρου”, την σημασία της υλοποίησης του για την χώρα, τα οφέλη για τους πολίτες, την συνεισφορά του έργου στην καθιέρωση της ελληνικής ώς μιας τεχνολογικά ώριμης γλώσσας, και τον ρόλο που θα παίξει ο υπερυπολογιστής “ΔΑΙΔΑΛΟΣ” στο εργοστάσιο ΤΝ.
Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, στην ανακοίνωσή του για την επίσημη έναρξη του εργοστασίου Τεχνητής Νοημοσύνης “Φάρος”, τόνισε την λειτουργία του εργοστασίου ως την “καρδιά” του εγχώριου οικοσυστήματος ΤΝ και ως επιταχυντή της καινοτομίας, επισημαίνοντας τα οφέλη που θα προσφέρει σε πολίτες η ανάπτυξη εφαρμογών και υπηρεσιών από νεοφυείς επιχειρήσεις, ερευνητικά κέντρα, και πανεπιστήμια που θα κάνουν χρήση των υπολογιστικών πόρων του “Φάρου”.
Ο Στέφανος Κόλλιας, ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ και Πρόεδρος του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας, ανέλυσε τα στάδια υλοποίησης του εργοστασίου Τεχνητής Νοημοσύνης “Φάρος” σε κάθε φάση ανάπτυξης του έργου, κάνοντας επίσης μία περιγραφή του χώρου όπου θα εγκατασταθεί το εργοστάσιο ΤΝ στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου (ΤΠΠΛ). Τέλος, ο κ.Κόλλιας έδωσε έναν ορισμό της Τεχνητής Νοημοσύνης, του ρόλου που παίζει τώρα και μελλοντικά στην ζωή των πολιτών, αλλά και της προσφοράς ενός εργοστασίου ΤΝ στο εγχείρημα της Ελλάδας να έχει ανταγωνιστικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή προσπάθεια.
Σύμφωνα με τον Βασίλη Κατσούρο, διευθυντή στο Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου (ΙΕΛ) του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά, κύρια επιδίωξη του Ινστιτούτου είναι η ανάπτυξη καλύτερων εργαλείων γλωσσικής τεχνολογίας, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι η διαθεσιμότητα των υφιστάμενων τεχνολογιών στα αγγλικά είναι εξίσου αποτελεσματική και στην ελληνική γλώσσα.
Ο Δρ. Βαγγέλης Καρκαλέτσης, (Διευθυντής του Ινστιτούτου Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, ο οποίος έχει τον ρόλο του Τεχνικού Συντονιστή στο AI Factory Pharos, μίλησε για το νέο “έξυπνο” κτήριο του Ινστιτούτου Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών, όπου θα φιλοξενηθεί η εταιρία Φάρος Α.Ε. που θα συσταθεί, πριν το τέλος του πρώτου χρόνου της υλοποίησης του έργου, με μετόχους το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Υπερταμείο.
Ο καθηγητής ΕΜΠ και εθνικός εκπρόσωπος και μέλος του Governing Board στο EuroHPC JU, Νεκτάριος Κοζύρης, έκανε μια αναδρομή της ιστορικής πορείας της Ελλάδας στον διεθνή οργανισμό EuroHPC Joint Undertaking, στο πρώτο HPC της χώρας, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, την δημιουργία του πρώτου υπερυπολογιστή της χώρας, του συστήματος ARIS, καθώς και τις διαβουλεύσεις με τους κατασκευαστές chip, που οδήγησαν στην Δημιουργία του ΔΑΙΔΑΛΟΥ σήμερα.
Τέλος, ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτριος Λουκάς, μίλησε για την πολιτιστική και ιστορική σημασία της περιοχής, τονίζοντας την βαριά βιομηχανική κληρονομιά των εγκαταστάσεων που θα τοποθετηθεί το εργοστάσιο ΤΝ “Φάρος”.
Διαβάστε το πλήρες άρθρο εδώ:
Περισσότερα για την έναρξη υλοποίησης του AI Factory εδώ.
Πληροφορίες για το έργο εδώ.