Η Εθνική Πρωτοβουλία για την Ανοικτή Επιστήμη (ΕΠΑΕ), ανακοινώνει τη διοργάνωση του Τρίτου Συμποσίου για την Ανοικτή Επιστήμη στην Ελλάδα. Η εκδήλωση θα διεξαχθεί στις 10 και 11 Δεκεμβρίου 2024, 10:00-18:00, στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) “Δημόκριτος”.
Σε ποιους απευθύνεται:
Η εκδήλωση απευθύνεται στην ελληνική εκπαιδευτική, ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα, διαχειριστές ερευνητικών προγραμμάτων και εκπροσώπους σημαντικών εθνικών οργανισμών, υποδομών, πρωτοβουλιών & έργων, σε επιχειρήσεις, καθώς και σε κρατικούς φορείς που δρουν στον τομέα της έρευνας και της εκπαίδευσης.
Σκοπός της εκδήλωσης:
- Ενημέρωση για τις νέες εξελίξεις της Ανοικτής Επιστήμης στην Ευρώπη, με έμφαση στον ηγετικό ρόλο που κατέχει η χώρα στην ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού Νέφους Ανοικτής Επιστήμης (EOSC)
- Ενημέρωση για την λειτουργία της κοινοπραξίας ΕΠΑΕ και για τις συντονισμένες δράσεις που συμβάλλουν στην υλοποίηση των στόχων της Ανοικτής Επιστήμης στην Ελλάδα
- Διαβούλευση με την πολιτική ηγεσία ώστε να τεθούν προτεραιότητες που απαντούν στις ευρωπαϊκές προσκλήσεις και δεσμεύσεις, με βασικότερα θέματα την υλοποίηση του Νέου Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας και του EOSC στην χώρα
- Ενίσχυση δεξιοτήτων των νέων ερευνητών και διαχειριστών ερευνητικών προγραμμάτων μέσα από εκπαιδευτικές δράσεις στους τομείς της ανοικτής πρόσβασης, των FAIR (Findable, Accessible, Interoperable, Reusable) δεδομένων, των σχεδίων διαχείρισης δεδομένων, της αξιολόγησης της έρευνας κ.λπ.
Δομή προγράμματος
Την πρώτη ημέρα, στις 10/12, στόχος είναι να παρουσιαστούν: το οικοσύστημα Ανοικτής Επιστήμης στην Ελλάδα όπως έχει διαμορφωθεί, τρέχοντα σχετικά έργα και δράσεις σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο, τα επιτεύγματα και οι στόχοι για την επόμενη μέρα. Παράλληλα, θα συζητηθούν οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να συμβάλουν τόσο η Πολιτεία όσο και οι επιχειρήσεις στη νέα εποχή των ανοικτών ερευνητικών δεδομένων, ενισχύοντας την έρευνα με πολύτιμα οφέλη για όλους.
Τη δεύτερη ημέρα, στις 11/12, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε hands-on συνεδρίες με εκπαιδευτικό χαρακτήρα, να εμπλακούν ενεργά και να αποκτήσουν εμπειρία σε εργαλεία και μεθόδους που υποστηρίζουν την Ανοικτή Επιστήμη. Οι ενδιαφερόμενοι θα ανακαλύψουν πώς μπορούν να εφαρμόσουν καλές πρακτικές για ανοικτή πρόσβαση σε δημοσιεύσεις, ανοιχτά και FAIR δεδομένα, ανοιχτό λογισμικό, μέσα από εκπαιδευτικές πηγές και πλατφόρμες συνεργασίας.
Τέλος, θα δοθεί η δυνατότητα δικτύωσης με στελέχη του επιστημονικού κλάδου της χώρας για ανταλλαγή απόψεων, γνώσεων και βέλτιστων πρακτικών ενδυναμώνοντας την έρευνα και την αξιοποίηση εργαλείων και τεχνολογίας ανοικτών δεδομένων στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Η εκδήλωση απαιτεί φυσική παρουσία και είναι απαραίτητη η δωρεάν εγγραφή εδώ έως 06 Δεκεμβρίου 2024.
Δείτε το προσχέδιο πρόγραμμα των ημερών εδώ.
Το φετινό Συμπόσιο για την Ανοικτή Επιστήμη διοργανώνεται από την ΕΠΑΕ με την υποστήριξη των φορέων-μελών της: Ερευνητικό Κέντρο “Αθηνά”, Ακαδημαϊκό Διαδίκτυο (GUnet), Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ), Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε. – GRNET), Εθνικό ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ), Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών “Δημόκριτος” (ΕΚΕΦΕ “Δ”), Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ (Ε.Ι. Παστέρ), Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.), Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών “Αλέξανδρος Φλέμινγκ”, Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛ/ΛΑΚ), Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (ΣΕΑΒ).
Yπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης, του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Mε την υποστήριξη/χορηγία των: Ερευνητικό Κέντρο “Αθηνά”, OpenAIRE, Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε. – GRNET), Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.),Εθνικό ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ), Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών “Δημόκριτος”, LOT1, OSTrails, Skills4EOSC
Παρακολουθήστε τη Βιντεοσκόπηση της 1ης Ημέρας: εδώ