Η ΕΔΥΤΕ φιλοξένησε στις 4 και 5 Νοεμβρίου στην Αθήνα την υβριδική εναρκτήρια συνάντηση τεχνικού ελέγχου για την πιλοτική δράση «Ασφάλεια πληροφοριών σε διασυνοριακούς χώρους δεδομένων» του ευρωπαϊκού έργου GovTech4all. Κατά τη διάρκεια των δύο ημερών, στελέχη των εταίρων του έργου ΕΔΥΤΕ, LANTIΚ και DINUM, συνεργάστηκαν προκειμένου να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματα, να περιγράψουν λεπτομερώς τις εργασίες που πρέπει να αναληφθούν και να προβούν στις απαραίτητες οριστικοποιήσεις για την ανάπτυξη, ενσωμάτωση και επίδειξη του πιλότου.
Ο πρωταρχικός στόχος του πιλότου «Ασφάλεια πληροφοριών σε διασυνοριακούς χώρους δεδομένων», είναι η αντιμετώπιση των τεχνικών προκλήσεων που βιώνουν οι οργανισμοί του δημόσιου τομέα, οι οποίες απαιτούν διασυνοριακό συντονισμό για την παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας στους πολίτες. Οι οργανισμοί αυτοί χρειάζονται ισχυρούς μηχανισμούς για την ασφαλή συλλογή και ανταλλαγή ευαίσθητων προσωπικών πληροφοριών, διασφαλίζοντας παράλληλα την προστασία της ιδιωτικότητας των πολιτών.
Οι συμμετέχοντες επικεντρώθηκαν στην ανάλυση περιπτώσεων χρήσης, στη διερεύνηση της λειτουργικότητας και της αποτελεσματικής χρήσης των αποτελεσμάτων του πιλότου, καθώς και στις μεθόδους για την επίδειξη των αποτελεσμάτων. Επιπλέον, στόχος ήταν η καλύτερη κατανόηση των αρχιτεκτονικών απαιτήσεων των περιπτώσεων χρήσης και των σχετικών συνόλων δεδομένων. Συζητήθηκε επίσης ο σχεδιασμός και η δομή των σχετικών παραδοτέων.
Οι συζητήσεις της δεύτερης ημέρας επικεντρώθηκαν στην προώθηση και την αξιοποίηση της πιλοτικής δράσης, με βάση τα συμπεράσματα των εργασιών της πρώτης ημέρας. Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν στρατηγικές για την ενίσχυση της εμπλοκής των χρηστών, την προώθηση της συνεργασίας με άλλες δράσεις και τη διοργάνωση επιδείξεων και μιας τελικής εκδήλωσης. Επιπλέον, εξετάστηκαν θέματα βιωσιμότητας, καθώς και νομικές και ηθικές απαιτήσεις.
Οι συναντήσεις τεχνικού ελέγχου των πιλοτικών δράσεων έχουν καθιερωθεί από το GovTech4all ως επιτόπιες συνεδρίες εργασίας με τα μέλη των εμπλεκόμενων εταίρων για την αξιολόγηση της τρέχουσας κατάστασης και της ποιότητας των υλοποιήσεων σε διάφορα στάδια ανάπτυξης και δοκιμών. Οι συναντήσεις αυτές είναι ζωτικής σημασίας για την αξιολόγηση του κατά πόσον η πιλοτική εφαρμογή εξελίσσεται όπως προβλέπεται και για τον εντοπισμό τυχόν αναγκαίων προσαρμογών για την επίτευξη των τελικών στόχων.
Το έργο GovTech4All είναι μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που έχει σχεδιαστεί για την προώθηση ενός συνεκτικού οικοσυστήματος GovTech σε πολλές χώρες. Χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Ψηφιακή Ευρώπη και ενώνει 26 οργανισμούς (σύντομα θα γίνουν 29) από 18 χώρες (σύντομα θα γίνουν 20) για την καινοτομία και τη βελτίωση της τεχνολογίας του δημόσιου τομέα.