Η ΕΔΥΤΕ συμμετέχει στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε . – GRNET ), φορέας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, συμμετέχει στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ ), η οποία θα διεξαχθεί από 7 έως 15 Σεπτεμβρίου 2023 . Η φετινή διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, με τιμώμενη χώρα τη Γερμανία, επικεντρώνεται στις σύγχρονες προκλήσεις για τη χώρα και στους κρίσιμους τομείς της οικονομίας δίνοντας έμφαση στα νέα τεχνολογικά μέσα, την καινοτομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η συμμετοχή της ΕΔΥΤΕ στην 88η ΔΕΘ στηρίζεται στους εξής θεματικούς πυλώνες:

  • μεγάλα έργα που υλοποιεί στους τομείς του cloud (Υπολογιστικού Νέφους) και των δικτυακών υποδομών, των πράσινων κέντρων δεδομένων, τις τεχνολογίες κβαντικής επικοινωνίας και της ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων,
  • υλοποίηση του έργου για το σχεδιασμό και την εγκατάσταση του Νέου Εθνικού Υπερυπολογιστή «ΔΑΙΔΑΛΟΣ» στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου,
  • συμβολή της ΕΔΥΤΕ στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση της χώρας μέσω του Gov.gr Wallet.

Ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν τους χώρους συμμετοχής της ΕΔΥΤΕ εντός του ενιαίου εκθεσιακού χώρου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης , στο περίπτερο 12 .

Πιο συγκεκριμένα, η ΕΔΥΤΕ συμμετέχει σε 3 διακριτούς χώρους στους οποίους οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με εξειδικευμένα στελέχη της, για τις εξής δράσεις:

  • Στον χώρο της ΕΔΥΤΕ οι πολίτες, θα μπορούν να ενημερωθούν για
  • το έργο HellasQCI που υλοποιεί το εθνικό δίκτυο κβαντικών υποδομών επικοινωνιας το οποίο συντονίζει η ΕΔΥΤΕ και αφορά στην αναβάθμιση της ασφάλειας των ευαίσθητων δεδομένων και των κρίσιμων υποδομών της χώρας μέσω της κβαντικής τεχνολογίας,
  • τα έργα βιωσιμότητας στα πράσινα Κέντρα Δεδομένων της ΕΔΥΤΕ,
  • το EuroCC / EuroCC@Greece για τη δημιουργία Εθνικών Κέντρων Ικανοτήτων Υπολογιστικής Υψηλών Επιδόσεων High Performance Computing (HPC), στο πλαίσιο της κοινής επιχείρησης για την ευρωπαϊκή υπολογιστική υψηλών επιδόσεων (KE EuroHPC),
  • τα έργα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των δικτυακών υποδομών και των υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους των φορέων της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας της χώρας,
  • την πλατφόρμα της Εθνικής Ακαδημίας Ψηφιακών Ικανοτήτων, και τα διαθέσιμα μαθήματα που θα τους βοηθήσουν να αναπτύξουν περαιτέρω τις ψηφιακές τους δεξιότητες. Παράλληλα, θα μπορούν να ενημερωθούν για τις τρέχουσες πρωτοβουλίες που φιλοδοξούν να συμβάλλουν ώστε όλοι οι πολίτες να είναι ψηφιακά εγγράμματοι, κοινωνικά ενταγμένοι και επαγγελματικά καταρτισμένοι στην ψηφιακή εποχή.
  • τον Ευρωπαϊκό Κόμβο Ψηφιακής Καινοτομίας, GR digiGOV – innoHUB για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση. Ο Ευρωπαϊκός Κόμβος Καινοτομίας για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση – GR digiGOV-innoHUB υποστηρίζει την ανάπτυξη δημόσιων υπηρεσιών νέας γενιάς για την Κεντρική Διοίκηση, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας, αξιοποιώντας προηγμένες τεχνολογίες.
  • το GR-IX / Euro-IX το ουδέτερο και ανεξάρτητο Internet Exchange για τη διευκόλυνση της ανταλλαγής κίνησης διαδικτύου (IP) και την επιτάχυνση της ανάπτυξης του Internet. Το GR-IX αποτελεί σημαντική εθνική υποδομή καθώς διασυνδέει τις μεγαλύτερες εταιρείες διαδικτύου στην Ελλάδα, όπως παρόχους υπηρεσιών Internet, παρόχους περιεχομένου, παρόχους υπηρεσιών cloud κλπ.
  • Στο χώρο για τον Νέο Εθνικό Υπερυπολογιστή ΔΑΙΔΑΛΟ , οι πολίτες θα μπορούν να ενημερωθούν για τον νέο Εθνικό υπολογιστή υψηλών επιδόσεων «ΔΑΙΔΑΛΟΣ» που θα σχεδιαστεί με άξονα την πράσινη ανάπτυξη καθώς και για το  ευρύ φάσμα χρηστών και τομέων που αναμένεται να εξυπηρετήσει.
  • Στο χώρο για το Gov.gr Wallet οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν για την εφαρμογή του ψηφιακού πορτοφολιού Gov.gr Wallet η οποία θα εμπλουτιστεί, ώστε να περιλαμβάνει περισσότερες υπηρεσίες, εκτός από τα ψηφιακά αντίγραφα της αστυνομικής ταυτότητας και του διπλώματος οδήγησης που ήδη ενσωματώνει.

Παράλληλα η ΕΔΥΤΕ θα συμμετέχει σε panel στην κεντρική σκηνή του Περιπτέρου 12 με θέμα:

Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ): Νέες προκλήσεις, θεσμικό πλαίσιο και υποδομές για ώθηση της καινοτομίας

Κυριακή 8/9/2024, 16:30-17:30.

  • Δ. Παπαστεργίου , Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης
  • Δ. Αναγνωστόπουλος , Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης – Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
  • Σ. Κόλλιας , Πρόεδρος ΔΣ ΕΔΥΤΕ, Oμότιμος Καθηγητής, ΕΜΠ
  • Β. Κατσούρος , Διευθυντής στο Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου (ΙΕΛ) του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά
  • Ι. Βλαχάβας , Καθηγητής του Tμήματος Πληροφορικής του AΠΘ

Πληροφορίες εκδήλωσης: εδώ

Η παρουσίαση της ΕΔΥΤΕ στην κεντρική σκηνή του Περιπτέρου 12 , θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω live streaming στον παρακάτω σύνδεσμο.

Περισσότερες πληροφορίες θα αναρτώνται καθημερινά και μέσω των κοινωνικών καναλιών της ΕΔΥΤΕ – GRNET.

Τέλος, η ΕΔΥΤΕ συμμετέχει στην εκδήλωση «Η Συμβολή του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης στην Παιδεία, στην Υγεία και στο Περιβάλλον »  και πιο συγκεκριμένα στο πάνελ στη Θεματική Ι «Ψηφιακά Εργαλεία στην Παιδεία ». H εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης».

Κυριακή 8/9/2024, 17:30

«Ψηφιακά Εργαλεία στην Παιδεία »

  • Σ. Δουκάκης , Πρόεδρος Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής
  • Σ. Κόλλιας , Πρόεδρος ΔΣ ΕΔΥΤΕ, Ομότιμος Καθηγητής, ΕΜΠ
  • (Εκπρόσωπος Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης)

Πρόγραμμα εκδήλωσης εδώ

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω live streaming στον παρακάτω σύνδεσμο.

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι