2η Γενική Συνέλευση GR digiGOV-innoHUB

Διήμερο συνεργασίας για την ολομέλεια του Κόμβου Καινοτομίας για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση

Ένα εποικοδομητικό διήμερο διεργασιών πραγματοποιήθηκε στις 11 & 12 Ιουλίου στο πλαίσιο της 2ης Γενικής Συνέλευσης του Κόμβου Καινοτομίας για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση GR digiGOV-innoHUB, με τη συμμετοχή των 16 εταίρων και την παρουσία διακεκριμένων στελεχών επενδυτικών φορέων σε εξειδικευμένα πάνελ. Η Συνέλευση έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και διαδικτυακά, με συνολική συμμετοχή 65 ατόμων και στόχο την ενημέρωση για την πρόοδο και τα πρώτα αποτελέσματα του έργου, τον εντοπισμό προκλήσεων και ευκαιριών, καθώς και τον σχεδιασμό των επόμενων δράσεων.

Θεματική ενότητα για την Τεχνητή Νοημοσύνη και τις ευκαιρίες για επενδύσεις

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η θεματική ενότητα πάνελ σχετικά με την πρωτοβουλία AI4PS για την επιτάχυνση της αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στον Δημόσιο Τομέα και τις συναφείς υποδομές που διαθέτουν οι εταίροι του Κόμβου με την παρουσίαση των εξής πρωτοβουλιών:

  • Meltemi και αντίστοιχο sandbox από ΙΕΛ/ΑΘΗΝΑ
  • UNIWA Artificial Intelligence Innovation HUB – Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
  • Ελληνικό Open Source LLM – ΕΕΛΛΑΚ
  • Διαθεσιμότητα υποδομών ΑΙ από την ΕΔΥΤΕ
  • Διαθεσιμότητα υποδομών ΑΙ από το ΕΜΠ

Επιπλέον, συζητήθηκαν σε θεματική ενότητα με τους επικεφαλής των επενδυτικών φορέων του Equifund, NBG Business Seeds, Uni.fund και Metavallon.vc που αποτελούν στρατηγικούς συνεργάτες του Κόμβου, οι ευκαιρίες και οι προϋποθέσεις χρηματοδότησης έργων που υποστηρίζονται από τον Κόμβο. Μεταξύ των βασικών σημείων που αναδείχθηκαν είναι η ανάγκη για την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων που παράγει η Έρευνα από την αγορά και η προσέλκυση περισσότερων καινοτόμων επιχειρήσεων.

Πιλοτικά έργα

Ακολούθησε παρουσίαση των πιλοτικών έργων που αναδείχθηκαν στην 1η Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για συμμετοχή στο GR digiGOVinnoHUB:

  • Καινοτόμο σύστημα πρόληψης και διαχείρισης φυσικών καταστροφών μέσω αποφάσεων IoT Technologies ΑΙ στην πολιτική προστασία
  • Σύστημα παρακολούθησης και διαχείρισης κρίσεων
  • Ενίσχυση του IIS του Κτηματολογίου με δεδομένα, με βάση τις εμπορικές αξίες ακινήτων
  • Παροχή νέας επικοινωνιακής βοήθειας για άτομα με αναπηρία
  • Ψηφιακός βοηθός για ιστοσελίδες
  • Έξυπνο  σύστημα παρακολούθησης κτηρίων για αντισεισμική ανθεκτικότητα
  • Ενσωμάτωση φωνητικής αλληλεπίδρασης στο gov.gr
  • Φωτορύπανση και εξοικονόμηση ενέργειας

Χαιρετισμοί

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης κατά την παρέμβασή του, τόνισε πως οι οργανισμοί θα πρέπει να σχεδιάζουν τις δράσεις τους έχοντας στο επίκεντρο την στοχευμένη επίλυση θεμάτων που θα βελτιώσει την εμπειρία των πολιτών. Αναφέρθηκε εκτενώς στις τεχνολογίες αιχμής, με έμφαση στην αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης από τα ερευνητικά κέντρα ως φορείς Καινοτομίας και τις ελληνικές επιχειρήσεις, η οποία θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη στους πολίτες, τη Δημόσια Διοίκηση και την αγορά.

Ο Γενικός Διευθυντής Ψηφιακής Διακυβέρνησης Αντώνης Στασής αναφέρθηκε στους θετικούς δείκτες προόδου για τις δημόσιες υπηρεσίες που αποτυπώνονται στην τελευταία αναφορά του DESI και στη σημαντική συμβολή του Κόμβου στην κατεύθυνση αυτή. Ταυτόχρονα τόνισε την ανάγκη για την εντατικοποίηση των προσπαθειών σε ό,τι αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και την αξιοποίηση τεχνολογιών αιχμής όπως η Τεχνητή  Νοημοσύνη.

Ο Πρόεδρος ΔΣ της ΕΔΥΤΕ, Ομότ. Καθ. ΕΜΠ Στέφανος Κόλλιας αναφέρθηκε στη σημασία του ρόλου του Κόμβου GR digiGOV-innoHUB στο πλαίσιο των γενικότερων δράσεων της ΕΔΥΤΕ για την δημιουργία υπερυπολογιστικών υποδομών και υπηρεσιών που βασίζονται στις νέες τεχνολογίες και στην τεχνητή νοημοσύνη με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη του οικοσυστήματος καινοτομίας της χώρας.

Η Project Officer Helena Rodriguez, EC DG CNECT, έδωσε πολύ χρήσιμες κατευθύνσεις για τις διαδικασίες που αφορούν στη χρηματοδότηση και τις αναφορές του έργου. Επιπλέον, ενημέρωσε την ολομέλεια για την τρέχουσα κατάσταση του ευρωπαϊκού δικτύου Κόμβων Καινοτομίας, και αναφέρθηκε στις επόμενες ευρωπαϊκές προσκλήσεις (CALLS), μέσω των οποίων εξασφαλίζεται η συνέχιση των δράσεων των Κόμβων Καινοτομίας.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι