AppStack: An Agile Platform for Running Digital Public Services

Δημοσίευση Άρθρου Συνεργατών ΕΔΥΤΕ στο περιοδικό USENIX ;login:

Η ΕΔΥΤΕ, φορέας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, από το 2019 ανέλαβε την ευθύνη της ανάπτυξης και λειτουργίας της ψηφιακής πύλης gov.gr (Ιστοσελίδα ενημέρωσης του Δημόσιου τομέα της Ελλάδας) καθώς επίσης συνέβαλε την υλοποίηση πολλών σημαντικών δημόσιων ψηφιακών υπηρεσιών που απευθύνονται στους Έλληνες πολίτες.

Για την υποστήριξη της ανάπτυξης και της λειτουργίας τέτοιων υπηρεσιών, οι τεχνικές ομάδες της ΕΔΥΤΕ (πρωτίστως η ομάδα SRE και με τη βοήθεια άλλων ομάδων) υλοποίησαν μια cloud native πλατφόρμα ειδικών προδιαγραφών. Μετά από τέσσερα χρόνια λειτουργίας της πλατφόρμας αυτής ο Επικεφαλής της Διεύθυνσης Προηγμένων Υπολογιστικών και Δικτυακών Υποδομών και Επικ. Καθηγητής στο ΕΚΠΑ Δ. Μητρόπουλος και ο Υπεύθυνος Αρχιτεκτονικής Συστημάτων ΕΔΥΤΕ Γ. Τσουκαλάς, σε άρθρο τους στο παγκοσμίου εμβέλειας περιοδικό USENIX ;login: παρουσιάζουν την πλατφόρμα αυτή, τα χαρακτηριστικά της και τις δυνατότητές της. Επιπλέον σημειώνουν σημαντικές εμπειρίες που αποκόμισαν οι τεχνικές ομάδες και ο οργανισμός μέσα από την λειτουργία της.

Σήμερα, η συγκεκριμένη πλατφόρμα φιλοξενεί πληθώρα υπηρεσιών που περιλαμβάνουν την ψηφιακή πύλη gov.gr και παρέχει δυνατότητες έκδοσης εκατοντάδων εγγράφων διαφορετικού τύπου (λ.χ, υπεύθυνη δήλωση, εξουσιοδότηση) υπογεγραμμένων ψηφιακά από το Ελληνικό κράτος. Η υποδομή της πλατφόρμας περιλαμβάνει δεκάδες εξυπηρετητές, εκατοντάδες εικονικές μηχανές και terabytes αποθηκευτικού χώρου.

Διαβάστε το πλήρες άρθρο εδώ: https://www.usenix.org/publications/loginonline/appstack-agile-platform-running-digital-public-services