Το ελληνικό δίκτυο των Ευρωπαϊκών Κόμβων Ψηφιακής Καινοτομίας (ΕΚΨΚ) διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία workshop για την κατάρτιση ενός σχεδίου ανθεκτικότητας στις φυσικές καταστροφές, με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στη Θεσσαλία, τον Έβρο, την Εύβοια και άλλες πληγείσες περιοχές της χώρας.
Η εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» συντόνισε ο κόμβος SmartAttica EDIH, ο οποίος στοχεύει στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Αττικής σε πρώτη φάση, και της υπόλοιπης Ελλάδας στη συνέχεια, δίνοντας έμφαση στους τομείς της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος, της Εφοδιαστικής αλυσίδας και της Κινητικότητας, του Πολιτισμού και του Τουρισμού. Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο κ. Γεώργιος Νούνεσης, Διευθυντής και Πρόεδρος του ΔΣ του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»,ο κ. Ευάγγελος Καρκαλέτσης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και συντονιστής του Smart Attica EDIH καθώς και ο κ. Γιάννης Κωτσής-Γιανναράκης, εκπρόσωπος των ελληνικών ΕΚΨΚ και συντονιστής του κόμβου για την ψηφιακή διακυβέρνηση GR digiGOV-innoHUB, το οποίο συντονιζει το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε. – GRNET S.A.).
Επίσης,στο workshop παρευρέθηκανεκπρόσωποι του δικτύου των ΕΚΨΚ και πιο συγκεκριμένα, ο κ. Δημήτρης Φιλιππίδης, εκ μέρους της συντονιστικής ομάδας του smartHEALTH EDIH, του κόμβου που εστιάζει στην Ευφυή Υγεία, προσφέροντας καινοτόμες υπηρεσίες ηλεκτρονικής υγείας, ο κ. Περικλής Τερλιξίδης, συντονιστής του SmartAttica EDIH και συντονιστής της εκδήλωσης, η κα. Μαρία Πουρνάρη, συντονίστρια του κόμβου HealthHub EDIH, ο οποίος στοχεύει στον μετασχηματισμό της Υγείας και της Φαρμακευτικής Βιομηχανίας μέσω υπηρεσιών τεχνητής νοημοσύνης με έδρα τη Θεσσαλία και oι κ.κ. Νικόλαος Πλόσκας και Φώτιος Τσαμπούρης, εκπροσωπώντας τον κόμβο SYNERGiNN EDIH, ο οποίος δραστηριοποιείται στην περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας στους τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος.
Στόχος της εκδήλωσης ήταν να συγκεντρωθούν όλοι οι εταίροι που απαρτίζουν τις κοινοπραξίες των ΕΚΨΚ, καθώς και οι συνεργαζόμενοι φορείς των κόμβων, οι οποίοι είναι επιχειρήσεις και φορείς της χώρας, για να εξετάσουν πιθανές δράσεις και να διεξάγουν παραγωγικές συζητήσεις σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που σχετίζονται με την πρόληψη, τη διαχείριση και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών στη χώρα. Δημιουργήθηκε μία ψηφιακή πλατφόρμα συνεργασίας, όπου αρχικά οι συμμετέχοντες 40 συνεργαζόμενων φορέων και εταιρειών, συνέβαλαν με τις ιδέες τους και τις υπηρεσίες που θα μπορούσαν να προσφέρουν, οι οποίες κατόπιν ομαδοποιήθηκαν και ταξινομήθηκαν. Στη συνέχεια, καταγράφηκαν οι πραγματικές αλλά και πιθανές σχετικές ανάγκες που υπάρχουν από τους συμμετέχοντες, από εκπροσώπους των περιφερειών Αττικής, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας καθώς και από εκπροσώπους της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Αττικής, οι οποίοι μας τίμησαν με την παρουσία τους και συνέβαλαν σημαντικά στη συζήτηση.
Οι Ευρωπαϊκοί Κόμβοι Ψηφιακής Καινοτομίας έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μαζί με 221 ακόμη κόμβους, συμμετέχουν στο δίκτυο καινοτομίας των European Digital Innovation Hubs (EDIHs) και συγχρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη 2021-2027».