Potential

Potential
Χρηματοδότηση
Digital Europe Programme
Διάρκεια
1/04/2023 - 31/05/2025
Περιγραφή

Περιγραφή

Το έργο Pilots for European Digital Identity Wallet (POTENTIAL) υποστηρίζει τον ευρύτερο στόχο του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Ψηφιακής Ταυτότητας με σκοπό τη βελτίωση της πρόσβασης των πολιτών σε αξιόπιστα και ασφαλή μέσα και υπηρεσίες ηλεκτρονικής ταυτότητας, όπως οι ηλεκτρονικές υπογραφές ή οι ηλεκτρονικές βεβαιώσεις χαρακτηριστικών.  

Βασικό όφελος του έργου POTENTIAL είναι πως θα προάγει την ανταγωνιστικότητα στην Ευρώπη και θα επιτρέψει την επιτάχυνση των επιχειρηματικών διαδικασιών, δημιουργώντας νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες σε πολλούς τομείς.  Επιπλέον, το έργο θα συμβάλλει στην επέκταση των δυνατοτήτων των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με δυσκολίες πρόσβασης σε υπηρεσίες, όσον αφορά την πρόσβαση τους σε δημόσιες και ιδιωτικές διαδικτυακές υπηρεσίες, καθώς και κατά τη διάρκεια χρήσης εκτός διαδικτύου, δίνοντας τους τη δυνατότητα να βλέπουν πότε και σε ποιον κοινοποιούνται τα προσωπικά τους δεδομένα ταυτότητας.

Ακόμα, η στρατηγική επικοινωνίας και διάδοσης του POTENTIAL προάγει τις ευκαιρίες για τις νέες υποδομές και δίνει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να δημιουργήσουν την απαραίτητη εμπειρογνωμοσύνη και υποδομές. Το POTENTIAL προτίθεται επίσης να συνεργαστεί με άλλα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ έργα και με άλλες επιτυχείς κοινοπραξίες στην ίδια πρόσκληση υποβολής προτάσεων για την ενίσχυση των συνεργειών.  

Η ΕΔΥΤΕ συμμετέχει σε περιπτώσεις χρήσης (use cases) που αφορούν την ηλεκτρονική ταυτοποίηση για χρήση υπηρεσιών στο gov.gr, την ηλεκτρονική ταυτοποίηση για άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού, την  ηλεκτρονική ταυτοποίηση για καταγραφή κάρτας SIM κινητού τηλεφώνου, την διαδικτυακή και με βάση την εγγύτητα κοινή χρήση δεδομένων άδειας οδήγησης, την εξ αποστάσεως εγκεκριμένη ψηφιακή υπογραφή, και την ηλεκτρονική Συνταγογράφηση.

Το POTENTIAL συμπεριλαμβάνει 18 κράτη μέλη της Ε.Ε. καθώς και την Ουκρανία. Η Γαλλία ηγείται της κοινοπραξίας με τον ρόλο του συντονιστή, με την Γερμανία να είναι στον ρόλο του τεχνικού συντονιστή.  Άλλα κράτη-μέλη που συνεισφέρουν στο έργο είναι τα εξής: Αυστρία, Βέλγιο, Κύπρος, Τσεχία, Εσθονία, Φινλανδία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβενία, και Ισπανία.

Η χρηματοδότηση του έργου προέρχεται από το Digital Europe Programme, στο πλαίσιο της πρότασης DIGITAL-2022-DEPLOY-02: “Pilots for European Digital Identity Wallet”, με 50% χρηματοδότηση από την Ευρωπαική Επιτροπή και 50% από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Twitter 

Linkedin