Ανάπτυξη οικοσυστήματος εφαρμογών της Εθνικής Ακαδημίας Ψηφιακών Ικανοτήτων

Ανάπτυξη οικοσυστήματος εφαρμογών της Εθνικής Ακαδημίας Ψηφιακών Ικανοτήτων
Χρηματοδότηση
ΕΤΠΑ (Πρόγραμμα “Ψηφιακός Μετασχηματισμός 2021 - 2027)
Διάρκεια
15/12/2023 - 15/12/2025
Περιγραφή

Το έργο «Ανάπτυξη του οικοσυστήματος εφαρμογών της Εθνικής Ακαδημίας Ψηφιακών Ικανοτήτων» περιλαμβάνει την υλοποίηση και τη λειτουργία ενός ψηφιακού οικοσυστήματος που θα αποτελέσει την κεντρική υποδομή του Δημοσίου για δομημένο, αποτελεσματικό και συστηματικό σχεδιασμό και υλοποίηση προγραμμάτων ενίσχυσης ψηφιακών ικανοτήτων των πολιτών.

Πιο συγκεκριμένα, το νέο οικοσύστημα εφαρμογών θα παραμετροποιηθεί ώστε να λειτουργήσει στο υπολογιστικό νέφος της ΕΔΥΤΕ (RE-cloud), αντικαθιστώντας την υπάρχουσα πλατφόρμα της Εθνικής Ακαδημίας Ψηφιακών Ικανοτήτων (ΕΑΨΙ) .

Η υλοποίηση του έργου θα προσφέρει τα εξής οφέλη:

  • Εύκολη, ενιαία και ολοκληρωμένη πρόσβαση των πολιτών σε δράσεις ψηφιακής επιμόρφωσης, εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης, με μείωση του κατακερματισμού των σχετικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων που παρατηρείται σήμερα.
  • Δημιουργία ενός ενιαίου πλαισίου ανάπτυξης ψηφιακών ικανοτήτων και αυξανόμενη διάθεση ψηφιακού περιεχομένου συμβατού με το πλαίσιο μέσω του οικοσυστήματος της ΕΑΨΙ
  • Διευκόλυνση και επιτάχυνση θεσμοθέτησης μηχανισμών αναγνώρισης και πιστοποίησης ψηφιακών ικανοτήτων των πολιτών
  • Υποστήριξη για τη χάραξη δημόσιας πολιτικής με βάση δεδομένα και τον σχεδιασμό προγραμμάτων για την ανάπτυξη και προώθηση ψηφιακών ικανοτήτων
  • Αύξηση των προγραμμάτων για τις ψηφιακές ικανότητες, ώστε να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες της χώρας συγκριτικά με την υπάρχουσα πλατφόρμα, τόσο σε επίπεδο γενικού πληθυσμού όσο και σε επίπεδο ειδικών ομάδων.

Το έργο θα υλοποιηθεί σε 3 υποέργα. Ειδικότερα:

  • Στο πρώτο υποέργο, θα πραγματοποιηθεί ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη, η παραμετροποίηση και η λειτουργία, του οικοσυστήματος των εφαρμογών της ΕΑΨΙ και η  ανάπτυξη ψηφιακού εκπαιδευτικού περιεχομένου, βάσει εκπαιδευτικού σχεδιασμού και προδιαγραφών.
  • Το δεύτερο υποέργο αφορά:
    • την εξειδικευμένη τεχνική και επιστημονική υποστήριξη και εποπτεία, με στόχο την αξιολόγηση των παραδοτέων του πρώτου υποέργου
    • την ανάπτυξη ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού τηλεκπαίδευσης, βάσει των αρχών της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και των ευρωπαϊκών προτύπων αναφοράς για τις ψηφιακές ικανότητες
    • την οριζόντια παρακολούθηση, συντονισμό και συνολική διαχείριση του έργου.
  • Το τρίτο υποέργο αφορά την προβολή και δημοσιότητα του έργου, με στόχο την προβολή και προώθηση των προσφερόμενων υπηρεσιών του οικοσυστήματος εφαρμογών της ΕΑΨΙ και με τελικό αποδέκτη τους πολίτες, τους παρόχους ψηφιακού εκπαιδευτικού περιεχομένου και τους φορείς άσκησης δημόσιας πολιτικής.

Περισσότερες πληροφορίες για την Εθνική Ακαδημία Ψηφιακών Ικανοτήτων:

Η Εθνική Ακαδημία Ψηφιακών Ικανοτήτων δημιουργήθηκε και λειτουργεί από το 2019 με σκοπό την επιτάχυνση του ψηφιακού εγγραμματισμού των πολιτών, ιδιαίτερα των ευάλωτων πληθυσμιακών μονάδων, την ενίσχυση του ψηφιακού προφίλ των εργαζομένων στη Δημόσια Διοίκηση και τις μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις, και την αλλαγή του εκπαιδευτικού μοντέλου προς την κατεύθυνση της ψηφιακής παιδείας.

Απευθύνεται σε:

  • πολίτες, προσφέροντας τη δυνατότητα ενημέρωσης και πρόσβασης τόσο σε ψηφιακά μαθήματα, όσο και σε δομημένα μονοπάτια μάθησης, σχεδιασμένα βάσει κατάλληλων ψηφιακών προφίλ και προδιαγραφών. Επίσης προσφέρει τη δυνατότητα λήψης εξατομικευμένων προτάσεων περαιτέρω εκπαίδευσης, βάσει σύγχρονων εργαλείων αυτό-διάγνωσης ψηφιακών αναγκών.
  • παρόχους ψηφιακού εκπαιδευτικού περιεχομένου, προσφέροντας την δυνατότητα ενσωμάτωσης μαθημάτων τους στην ΕΑΨΙ, στο πλαίσιο ανάπτυξης συνεργειών με σκοπό την κλιμάκωση των δράσεων για την απόκτηση ψηφιακών ικανοτήτων.
  • φορείς άσκησης δημόσιας πολιτικής, οι οποίοι μπορούν να αξιοποιήσουν την πλατφόρμα για την παροχή τηλεκπαίδευσης στο ανθρώπινο δυναμικό τους, και την χάραξη πολιτικών επιμόρφωσης βάσει δεικτών ψηφιακής επιμόρφωσης, οι οποίοι εξάγονται από το οικοσύστημα της ΕΑΨΙ.