Το έργο «GR-HDAB», έχει ως πρωταρχικό στόχο τη σύσταση Εθνικού Φορέα Πρόσβασης σε Δεδομένα Υγείας (ΦΠΔΥ) και την ανάπτυξη των απαιτούμενων εθνικών υποδομών για την υποστήριξη και την προώθηση της δευτερογενούς χρήσης των δεδομένων υγείας, καθώς και την ασφαλή διασύνδεση με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή κεντρική διασυνοριακή υποδομή HealthData@EU.
Ειδικότερα, οι στόχοι που θέτει το έργο έχουν ως σκοπό:
- Τη δημιουργία εθνικών υπηρεσιών και υποδομών: σύσταση ενός λειτουργικού φορέα πρόσβασης σε δεδομένα υγείας και παροχή υπηρεσιών και υποδομών που επιτρέπουν την αλληλεπίδραση μεταξύ του εν λόγω φορέα, των κατόχων δεδομένων και των χρηστών δεδομένων. Οι υπηρεσίες και οι υποδομές επιτρέπουν:
- στο φορέα πρόσβασης σε δεδομένα υγείας τη λήψη, επεξεργασία και απόκριση στις αιτήσεις πρόσβασης σε δεδομένα,
- στους χρήστες δεδομένων την παροχή πρόσβασης σε ανιχνεύσιμους και προσβάσιμους καταλόγους μεταδεδομένων από σύνολα δεδομένων υγείας,
- την πρόσβαση σε ασφαλή περιβάλλοντα επεξεργασίας.
- Την ανάπτυξη διασυνοριακών υπηρεσιών και υποδομών: δημιουργία ψηφιακής πύλης για τη συμμετοχή του φορέα πρόσβασης σε δεδομένα υγείας στη διασυνοριακή υποδομή για δευτερογενή χρήση δεδομένων υγείας (HealthData@EU), όταν αυτή καταστεί διαθέσιμη, διασφαλίζοντας:
- τη διασύνδεση του φορέα πρόσβασης σε δεδομένα υγείας με φορείς που έχουν εξουσιοδοτηθεί να συμμετάσχουν στην υποδομή για δευτερογενή χρήση δεδομένων υγείας σε διασυνοριακό επίπεδο
- τη διασύνδεση του φορέα πρόσβασης σε δεδομένα υγείας με τις κεντρικές υπηρεσίες που παρέχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Τα δεδομένα υγείας, τα οποία αποτελούν μία από τις βασικές προτεραιότητες που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον τομέα της Υγείας, έχουν σκοπό τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Χώρου Δεδομένων Υγείας (European Health Data Space – EHDS).
Τα δεδομένα θα συμμορφώνονται σύμφωνα με τις αυστηρές προδιαγραφές του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων και θα ωφελήσουν ερευνητές, εταιρείες και ιδρύματα σε τομείς όπως:
- Την υποστήριξη νέων θεραπειών
- Τη δημιουργία καινοτόμων φαρμάκων
- Τη δημιουργία προβλεπτικών μοντέλων στο χώρο της Υγείας
- Τον σχεδιασμό πολιτικών Υγείας
- Την ανάπτυξη νέων ιατροτεχνολογικών προϊόντων, κ.ά.
Η ΕΔΥΤΕ συμμετέχει στο έργο ως ως συνδεδεμένος φορέας (affiliated entity), αποτελώντας το βασικό πυλώνα ανάπτυξης της τεχνολογικής υποδομής του έργου. Πιο συγκεκριμένα, η ΕΔΥΤΕ θα έχει βασική εμπλοκή στα εξής:
- ανάπτυξη του μηχανισμού με τον οποίο θα χορηγούνται οι αιτήσεις για άδειες επεξεργασίας (Data Access Applications management solution),
- τήρηση κατάλληλου καταλόγου με τις πηγές των δεδομένων (National Dataset Catalogue for health data)
- δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος επεξεργασίας (Secure Processing Environment for Health Data).
Επίσης, η ΕΔΥΤΕ Α.Ε., θα συνεισφέρει σε λοιπές εργασίες του έργου, όπως στη σχεδίαση των διασυνοριακών υπηρεσιών και υποδομών, στην εκπαίδευση της χρήσης των εφαρμογών και στην παρακολούθηση των δεικτών μέτρησης της απόδοσης, και θα έχει συμμετοχή στην προώθηση και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του έργου.
Συντονιστής φορέας του έργου είναι το Υπουργείο Υγείας και συμμετέχοντες εταίροι, πλέον της ΕΔΥΤΕ, είναι η ΗΔΙΚΑ Α.Ε. και ο Ελληνικός Συνεργατικός Σχηματισμός Ψηφιακής Υγείας ΙΚΕ (χωρίς ενεργή συμμετοχή στη χρηματοδότηση). Η χρηματοδότηση θα είναι σε ποσοστό 80% ευρωπαϊκή, ενώ η ιδία συμμετοχή (20%) θα εξασφαλιστεί από το ΠΔΕ του Υπουργείου Υγείας ή από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης κατόπιν συμφωνίας των δύο Υπουργείων.