Μέρος της νέας συμφωνίας-πλαισίου εταιρικής σχέσης GN5 στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζοντας Ευρώπη» (GN5-FPA) και συγγενικό έργο του έργου GN5-1, το GN5-IC1 αποσκοπεί στην επέκταση και την εξασφάλιση της παγκόσμιας εμβέλειας του δικτύου GÉANT με την αντικατάσταση και την επικαιροποίηση της υφιστάμενης υποδομής διηπειρωτικής συνδεσιμότητας.
Για τον σκοπό αυτό, το έργο «GN5- IC1» έχει στόχο την δημιουργία ενός σχεδίου για την μελλοντική διηπειρωτική συνδεσιμότητα του δικτύου GÉANT, προκειμένου να μπορέσει να συνεχίσει να προσφέρει έρευνα υψηλής τεχνολογικής κλάσης και οικονομικά βιώσιμες υπηρεσίες που εξυπηρετούν τον Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας.
Το έργο θα ωφελήσει σημαντικά στην αποτελεσματικότητα του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας, προσφέροντας σε όλους τους ερευνητές στην Ευρώπη το δίκτυο, τις εγκαταστάσεις επικοινωνιών και την πρόσβαση εφαρμογών που είναι απαραίτητα για την διεξαγωγή έρευνας παγκόσμιας κλάσης που απαιτούν οι στόχοι της συμφωνίας-πλαισίου GÉANT Framework Partnership Agreement (FPA).
Ακόμα, η ψηφιακή ένταξη στην έρευνα θα βελτιωθεί σημαντικά καθώς όλα τα ευρωπαϊκά Εθνικά Δίκτυα Έρευνας Εκπαίδευσης (National Research Education Networks - NRENs) θα αποκτήσουν βελτιωμένη πρόσβαση στην παγκόσμια έρευνα και τις ηλεκτρονικές υποδομές.
Το GN5-IC1 θα εστιάσει στον εντοπισμό των υφιστάμενων κενών στη συνδεσιμότητα Έρευνας και Ανάπτυξης, καθώς και των μελλοντικών αναγκών διηπειρωτικής συνδεσιμότητας, για τη δημιουργία μακροπρόθεσμου διεθνούς σχεδιασμού και επενδύσεων χωρητικότητας σε συνέργεια με διεθνείς εταίρους, χρήστες και άλλες πρωτοβουλίες.
Τα παραπάνω οφέλη θα προκύψουν με την υλοποίηση των ακολούθων:
- Επέκταση της εμβέλειας της τοπολογίας του δικτύου και του σχεδιασμού χωρητικότητας σε παγκόσμια κλίμακα, λαμβάνοντας υπόψη την οργανική ανάπτυξη και απαιτήσεις από τα NRENs και τις ερευνητικές υποδομές που παρέχονται παγκοσμίως ως κοινόχρηστοι πόροι, π.χ. ITER SKA LHC και άλλα.
- Συντονισμός επενδύσεων σε υποδομή δικτύου σε συνεργασία με παγκόσμιους ομοτίμους NREN
- Επιλογές και αποφάσεις που είναι σύμφωνες με τα συμπληρωματικά προγράμματα, όπως το « EC s Digital Decade » και « Neighbourhood Development and International Cooperation - NDICI )», Περιφερειακά Ταμεία Ανάκαμψης και επενδύσεις που προκύπτουν από νέους μηχανισμούς π.χ. το έργο τετράγωνο Square Kilometre Array (SKA)
Ο κύριος ρόλος της ΕΔΥΤΕ είναι συμβουλευτικός μέσω της επιτροπής Network Infrastructure Advisory Committee (NIAC) του GEANT.
Οι συμμετέχοντες εταίροι στο έργο είναι: :
1. GEANT VERENIGING (Netherlands, Coordinator)
2. UNIVERZITET U BEOGRADU (Serbia)
3. FUNDACAO PARA A CIENCIA E A TECNOLOGIA (Portugal)
4. CONSORTIUM GARR (Ιtaly)
5. NATIONAL INFRASTRUCTURES FOR RESEARCH AND TECHNOLOGY (Greece)
6. HEANET LTD (Ireland)
7. KAUNO TECHNOLOGIJOS UNIVERSITETAS (Lithuania)
8. NORDUNET A/S (Denmark)
9. ENTIDAD PUBLICA EMPRESARIAL RED.ES (Spain)
10. SURF BV (Netherlands)
11. JISC LBG (United Kingdom)
Το έργο χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon Europe Framework Programme (HORIZON Coordination and Support Actions).