EOSC EU NODE (Managed Services for the Development,Integration, Deployment and Operations of the Federated EOSC Core Platform)

Χρηματοδότηση
Horizon Europe
Διάρκεια
36 μήνες
Περιγραφή

Το έργο EOSC EU Node έχει ως σκοπό την δημιουργία μιας πλατφόρμας που υποστηρίζει την πολυεπιστημονική και πολυεθνική έρευνα, προωθώντας τη χρήση δεδομένων FAIR (Findable, Accessible, Interoperable, Reusable) και συμπληρωματικών υπηρεσιών στην Ευρώπη, επιτρέποντας στους ερευνητές να συνεργάζονται αποτελεσματικότερα και να προωθούν την πρόοδο στην Ανοικτή Επιστήμη.

Μέσα στη πλατφόρμα, οι ερευνητές μπορούν να βρουν εύχρηστα εργαλεία και την απαραίτητη υποστήριξη, τόσο ατομικά όσο και συλλογικά, για να σχεδιάσουν, να εκτελέσουν, να διαδώσουν και να αξιολογήσουν τις τυπικές ερευνητικές ροές εργασίας και τα αποτελέσματά τους στο οικοσύστημα EOSC.

Ως όφελος, οι υπηρεσίες που παρέχονται για την υλοποίηση του EOSC EU Node προσφέρουν μια πλήρη σειρά δυνατοτήτων, δίνοντας στους ερευνητές και στους παρόχους επιστημονικών πόρων ένα ισχυρό εργαλείο για να συμμετέχουν και να αξιοποιούν την Ανοικτή Επιστήμη.

Η πλατφόρμα του EU Node υποστηρίζει την ανάπτυξη της ομοσπονδίας EOSC, ακολουθώντας την αρχιτεκτονική αρχή ενός "συστήματος" για ομοσπονδιακές ερευνητικές υποδομές. Παρέχοντας ένα τεχνικό και διοικητικό σχέδιο καθώς και ένα πλαίσιο διαλειτουργικότητας, συμβάλλει στη δημιουργία και άλλων υποψήφιων κόμβων υποδομής.

Το έργο EOSC Open Science Cloud (EOSC) EU Node αποτελεί σημείο αναφοράς στην υλοποίηση μιας αρχικής διαδικτυακής πύλης που έχει σχεδιαστεί για ωτη πρόσβαση σε επιστημονικά δεδομένα, δημοσιεύσεις, λογισμικό και υπηρεσίες, και μπορεί να αναγνωριστεί ως ο πρώτος κόμβος ευρωπαϊκού επιπέδου της Ομοσπονδίας EOSC που προωθείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως λειτουργική πλατφόρμα σε παραγωγή.

Απευθύνεται σε:

  • Ερευνητές, με ενδιαφέρον για τις πολυδιάστατες και πολυεθνικές ανοικτές επιστήμες που βασίζονται στα δεδομένα, δίνοντας τους πρόσβαση σε διαλειτουργικά και επαναχρησιμοποιήσιμα δεδομένα, δημοσιεύσεις, λογισμικό και υπηρεσίες.
  • Συντελεστές, όπως παρόχους επιστημονικών πόρων με ευρωπαϊκό ενδιαφέρον ή δυνητικούς υποψήφιους κόμβους σε εθνικό/περιφερειακό τομέα ή θεματική ομάδα.

Κατηγορίες Συντελεστών:

  • Αποθετήρια
  • Ερευνητικές υποδομές
  • Πάροχοι τεχνολογίας και υποδομών
  • Προγραμματιστές λογισμικού και επαγγελματίες πληροφορικής
  • Εταίροι της βιομηχανίας

Ο ρόλος της ΕΔΥΤΕ στο έργο είναι αυτός του υπεργολάβου του EGI Foundation (named subcontractor), και αφορά την προμήθεια “Managed Services for the Development, Integration, Deployment and Operations of the Federated EOSC Core Platform”.

Στόχος της συμμετοχής στη διαδικασία αυτή είναι να συνεχιστεί η παροχή προσφερόμενων υπηρεσιών EOSC Core AAI, καθώς και Monitoring, Accounting Messaging) από πλευράς της ΕΔΥΤΕ προς το EOSC Core Platform για 3 χρόνια (36 μήνες), γεγονός που

ξεκίνησε με το ευρωπαϊκό έργο EOSC Future.

Οι συμμετέχοντες εταίροι στο έργο είναι:

  1. Athena Research and Innovation Centre in Information Communication and Knowledge Technologies
  2. Stichting EGI
  3. NETCOMPANY INTRASOFT S.A.
  4. OpenAIRE AMKE