Στόχος του έργου είναι η επέκταση της συνδεσιμότητας μεταξύ των κοινοτήτων έρευνας και εκπαίδευσης (R&E) στην ανατολική εταιρική σχέση (EaP) και του ευρωπαϊκού ερευνητικού και εκπαιδευτικού δικτύου GEANT που υποστηρίζεται από υπηρεσίες και ενισχυμένους και βιώσιμους οργανισμούς εθνικού ερευνητικού και εκπαιδευτικού δικτύου (NREN).
Το έργο «Eastern Partnership Connect EaPConnect» ξεκίνησε πρώτη φορά από την Ε.Ε. το 2015 με στόχο τη βελτίωση της ενδοπεριφερειακής συνδεσιμότητας της Ανατολικής Περιφέρειας (Ουκρανία, Λευκορωσία, Μολδαβία, Γεωργία, Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία) καθώς και τη διευκόλυνση της συμμετοχής των τοπικών επιστημόνων, φοιτητών και ακαδημαϊκών στην ΕΕ και στους τομείς της παγκόσμιας Έρευνας και Εκπαίδευσης (Research and Education - R&E).
Χάρη στις δραστηριότητες του έργου EaP Connect, τα Εθνικά Δίκτυα για την Έρευνα και την Τεχνολογία (National Research and Education Networks - NRENs) των χωρών που έλαβαν μέρος είναι πλέον διασυνδεδεμένα και σε μεγάλο βαθμό ενσωματωμένα στο πανευρωπαϊκό δίκτυο GEANT που αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο του ευρωπαϊκού οικοσυστήματος ηλεκτρονικής υποδομής για την προώθηση της επιστημονικής αριστείας, της έρευνας, της εκπαίδευσης και της καινοτομίας.
Το έργο EaPConnect 2 βασίζεται στην προηγούμενη δράση (EaPConnect) και θα ενισχύσει τη χρήση της νεοσύστατης συνδεσιμότητας, στοχεύοντας σε μια ευρύτερη βάση χρηστών και ενισχύοντας τη βιωσιμότητα των EaP NRENs υποστηριζοντας τους να προχωρήσουν προς την πλήρη ενσωμάτωση ως μέλη με πλήρη δικαιώματα του οργανισμού GEANT.
Ο κύριος ρόλος της ΕΔΥΤΕ Α.Ε. αφορά τις υπηρεσίες και την συνεργασία με υποδομές της ΕΕ, δραστηριότητες οι οποίες αναμένεται να συμβάλλουν στην επίτευξη των παρακάτω στρατηγικών στόχων για την περίοδο 01/01/2023 - 30/06/2025:
- Αύξηση της χρήσης των υπηρεσιών που υλοποιούνται στο πλαίσιο του έργου και προσφορά νέων υπηρεσιών για την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας στην Έρευνα & Εκπαίδευση (R&E).
- Ενίσχυση της θέσης των EaP NRENs στα εθνικά οικοσυστήματα Έρευνας & Εκπαίδευσης.
Οι συμμετέχοντες εταίροι στο έργο είναι:
- GÉANT Vereniging (Συντονιστής - Ολλανδία)
- URAN - Association of Users of Ukrainian Research and Academic Network (Ουκρανία)
- RENAM - Research and Educational Networking Association of Moldova (Μολδαβία)
- GRENA - Georgian Research and Educational Networking Association (Γεωργία)
- IIT of ANAS - Institute of Information Technology of Azerbaijan National Academy of Sciences (Αζερμπαϊτζάν)
- IIAP NAS RA - Institute for Informatics and Automation Problems of the National Academy of Sciences of the Republic of Armenia (Αρμενία)
O προϋπολογισμός του έργου θα χρηματοδοτηθεί κατά 95% από την Ε.Ε Directorate General for Neighbourhood and Enlargement Negotiations (DG NEAR) και το 5% με ίδιους πόρους της ΕΔΥΤΕ.