Environmental Research Infrastructures (ENVRI) Hub Next

Environmental Research Infrastructures (ENVRI) Hub Next
Χρηματοδότηση
Horizon Europe Framework Programme (HORIZON)
Διάρκεια
1/2/2024 - 31/1/2027
Περιγραφή

Το έργο ENVRI-Hub Next έχει ως στόχο να αναπτύξει έναν κόμβο ανοικτής πρόσβασης στα δεδομένα καθώς και τη δημιουργία ενός πλαισίου παροχής υπηρεσιών του Συστήματος Ερευνητικών Υποδομών Περιβαλλοντικής Έρευνας (ENVRI) με σκοπό να συνδέσει την κοινότητα της περιβαλλοντικής έρευνας με τον Ευρωπαϊκό Νέφος Ανοικτής Επιστήμης (EOSC).

Το έργο θα δημιουργήσει ένα σταθερό τεχνικό πλαίσιο που θα ενισχύσει την Επιστημονική Κοινότητα του ENVRI για την παροχή διεπιστημονικών υπηρεσιών. Οι υπηρεσίες αυτές θα υποστηρίζουν την έρευνα για την κλιματική αλλαγή, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης μέτρων και στρατηγικών προσαρμογής και αξιολόγησης των κινδύνων από την κλιματική αλλαγή.

Ακόμα, το έργο θα διευκολύνει την ενσωμάτωση της κοινότητας των επιστημόνων Περιβάλλοντος στον Ευρωπαϊκό Νέφος Ανοικτής Επιστήμης (EOSC). Θα διευρύνει τα όρια των επιστημών περιβάλλοντος με την ενθάρρυνση συνεργειών μεταξύ των ENVRIs, αναπτύσσοντας και αξιοποιώντας συμπληρωματικές πληροφορίες για την παροχή δεδομένων και υπηρεσιών. Η συνεργασία μεταξύ των ENVRIs και των ηλεκτρονικών υποδομών (e-Infrastructures) θα επιτρέψει την αξιοποίηση των προηγμένων πληροφοριακών συστημάτων από την περιβαλλοντική επιστήμη, την ευθυγράμμισή της με την αρχιτεκτονική του EOSC και την αποτελεσματική διάθεση των πόρων για την προώθηση μιας πιο ολοκληρωμένης, παραγωγικής και παγκοσμίως ανταγωνιστικής Επιστημονικής Κοινότητας στο σύστημα ερευνητικών υποδομών για την περιβαλλοντική έρευνα (ENVRI).

Ο ρόλος της ΕΔΥΤΕ θα είναι η παροχή και η υποστήριξη υπηρεσιών πιστοποίησης και εξουσιοδότησης (ΑΑΙ), καθώς και η συγχώνευση του τοπίου της Έρευνας και της Ανάπτυξης με σκοπό την ανάπτυξη συνεργειών και την ενσωμάτωση ενός συνόλου πανευρωπαϊκών ερευνητικών υποδομών.

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Horizon Europe Framework Programme (HORIZON), με χρηματοδότηση 100% από την Ε.Ε.

Οι συμμετέχοντες εταίροι στο έργο είναι:

  1. EGI (Ολλανδία - Συντονιστής)
  2. CESNET (Τσεχία)
  3. CNR (Ιταλία)
  4. CNRS (Γαλλία)
  5. CREA(AnaEE) (Ιταλία)
  6. EPOS-ERIC (Ιταλία)
  7. EURO-ARGO ERIC (Γαλλία)
  8. FMI (Φινλανδία)
  9. FZJ (Γερμανία)
  10. GRNET (Ελλάδα)
  11. ICOS ERIC (Φινλανδία)
  12. Ifremer (Γαλλία)
  13. LifeWatch ERIC (Ισπανία)
  14. MARIS (Ολλανδία)
  15. NILU (Νορβηγία)
  16. UFZ (Γερμανία)
  17. UvA (Ολλανδία)

Συνδεδεμένες Οντότητες (Affiliated Entities)

  1. CSIC (Ισπανία)
  2. LIP ( Πορτογαλία)
  3. INGV (Ιταλία)
  4. ULUND (Σουηδία)