Τo έργο CHAIN-REDS έχει στόχο την προώθηση και την υποστήριξη της τεχνολογικής και επιστημονικής συνεργασίας για τη δημιουργία ενός εναρμονισμένου μοντέλου αλληλεπίδρασης των ηλεκτρονικών υποδομών που έχουν δημιουργηθεί και λειτουργούν σε διαφορετικές ηπείρους. Έτσι, το παγκόσμιο οικοσύστημα ηλεκτρονικών υποδομών θα επιτρέπει σε εικονικές ερευνητικές κοινότητες (Virtual Research Communities), ερευνητικές ομάδες, ακόμη και μεμονωμένους ερευνητές, να έχουν πρόσβαση και να χρησιμοποιούν αποδοτικά σε όλο τον κόσμο κατανεμημένους πόρους.
Το έργο CHAIN-REDS εστίασε στους ακόλουθους τομείς:
- καταγράφηκε ένα μοντέλο διαλειτουργικότητας μεταξύ των Ευρωπαϊκών και των περιφερειακών υποδομών για τις χώρες που συμμετέχουν στο έργο. Η προσπάθεια σε αυτό το πρώτο έτος του έργου έχει κυρίως επικεντρωθεί στη Λατινική Αμερική (ROC-LA), την Αφρική και τις αραβικές χώρες (Africa&Arabia ROC) και στην Κίνα (China ROC).
- διαμορφώθηκε μια λεπτομερής επισκόπηση για τις τεχνολογίες Cloud για την Έρευνα και την Εκπαίδευση.
- αναπτύχθηκαν εξειδικευμένες επιστημονικές πύλες (Science Gateways) ως web portal για τη διασύνδεση διαφορετικών τύπων κατανεμημένων υπολογιστικών υποδομών (DCIS) και ποιο συγκεκριμένα υποδομών τύπου τοπικού cluster, HPC, cloud και grid. To portal κατασκευάστηκε με βάση με την τεχνολογία “Science Gateway” που έχει υλοποιηθεί στην Κατάνια της Ιταλίας.
- Υποδομές Αποθήκευσης Δεδομένων: έγινε επέκταση της Γνωσιακής Βάσης Δεδομένων της γεωγραφικής περιοχής ενδιαφέροντος του έργου (Knowledge Base).