Domain Name System

Η υπηρεσία ονοματολογίας (Domain Name System – DNS) χρησιμοποιείται για τη μετατροπή των ονομάτων εξυπηρετητών σε διευθύνσεις IP και το αντίστροφο. Με την υπηρεσία DNS εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία των περισσότερων διαδικτυακών εφαρμογών. Το ΕΔΕΤ διαθέτει πλήθος εξυπηρετών που προσφέρουν DNS τόσο για την εξυπηρέτηση του δικτύου ΕΔΕΤ και των διασυνδεδεμένων σε αυτό φορέων, όσο και για την εξυπηρέτηση των απλών χρηστών ολόκληρου του Internet. Το λογισμικό που χρησιμοποιείται είναι το BIND του ISC. Το ΕΔΕΤ διαθέτει δύο διακριτές υπηρεσίες σχετικές με το DNS:

  • Authoritative Secondary DNS: το EΔΕΤ δύναται να λειτουργήσει ως εξυπηρετητής κατοπτρισμού για τους φορείς του, αυξάνοντας τη διαθεσιμότητα της υπηρεσίας και μειώνοντας τον φόρτο ανά εξυπηρετητή (Secondary DNS). Οι εξυπηρετητές στους οποίους παρέχεται η υπηρεσία είναι οι sns0.grnet.gr και sns1.grnet.gr.
  • Recursive DNS: η υπηρεσία προσφέρεται και σε όποιον τελικό χρήστη το επιθυμεί. Αρκεί να τοποθετηθούν οι IP διευθύνσεις των εξυπηρετητών του ΕΔΕΤ ως forwarder στους εξυπηρετητές DNS του φορέα ή στις δικτυακές ρυθμίσεις του χρήστη. Οι IP διευθύνσεις των εξυπηρετητών ΕΔΕΤ είναι :

    pdns0.grnet.gr: 62.217.126.164 / 2001:648:2ffc:2204::1 (πρώην rns3.grnet.gr)

    pdns1.grnet.gr: 194.177.210.210 / 2001:648:2ffc:100::210 (πρώην rns2.grnet.gr)

Χρήστες της Υπηρεσίας

Authoritative Secondary DNS: δυνητικοί χρήστες της υπηρεσίας όλοι οι φορείς που συνδέονται σε αυτό, Recursive DNS: χρήστες της υπηρεσίας είναι το ΕΔΕΤ καθώς και όσοι φορείς του δε διαθέτουν τέτοια υπηρεσία.

Εξοπλισμός και λογισμικό που απαιτείται από την πλευρά του χρήστη

Ο τελικός χρήστης αρκεί να ορίσει τους εξυπηρετητές του ΕΔΕΤ στις δικτυακές του ρυθμίσεις. Φορείς που επιθυμούν τη χρήση της υπηρεσίας κατοπτρισμού (Secondary DNS) θα πρέπει να διαθέτουν δικό του εξυπηρετητή DNS και να επιτρέπουν την επικοινωνία με τους αντίστοιχους του ΕΔΕΤ.