Το έργο “Nostradamus: Testing and evaluation infrastructure for EuroQCI” έχει ως στόχο την κατασκευή μιας υποδομής στην οποία θα πραγματοποιηθούν δοκιμές γύρω από την διανομή κβαντικών κλειδιών (quantum key distribution – QKD) για την πρωτοβουλία Ευρωπαϊκή Κβαντική Επικοινωνιακή Υποδομή - European Quantum Communication Infrastructure (EuroQCI).
Το EuroQCI στοχεύει να δημιουργήσει ένα εξαιρετικά ασφαλές πανευρωπαϊκό δίκτυο επικοινωνιών βασισμένο στην κβαντική τεχνολογία.
Το QKD αποτελεί μια ασφαλή μέθοδο επικοινωνίας για την ανταλλαγή κλειδιών κρυπτογράφησης, που είναι γνωστά μόνο μεταξύ των κοινών μερών. Χρησιμοποιεί ιδιότητες που εντοπίζονται στην κβαντική μηχανική για την ανταλλαγή κρυπτογραφικών κλειδιών με τρόπο που εγγυάται την ασφάλεια.
Η ανάπτυξη της υποδομής κβαντικής επικοινωνίας (EuroQCI), ως κύριο όφελος, θα παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια για κέντρα δεδομένων, δίκτυα επικοινωνιών και κρίσιμες υποδομές, όπως νοσοκομεία και σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω οπτικών ινών και χρήσης δορυφόρων.
Το έργο θα δώσει προτεραιότητα στην ανάπτυξη μεθόδων ελέγχου και πρωτοκόλλων που θα επιτρέπουν την αναπαραγωγή και τη συγκριτική αξιολόγηση - εκτίμηση των δυνατοτήτων και της απόδοσης των συσκευών και των συστημάτων με τεχνολογία Διανομής Κβαντικών Κλειδιών (Quantum Key Distribution - QKD). Οι μέθοδοι που θα αναπτυχθούν αφορούν ζητήματα ασφαλείας και μη.
Τα οφέλη που θα προκύψουν για τα ζητήματα ασφάλειας, περιλαμβάνουν:
- τη θέσπιση μιας "βάσης ασφάλειας προϊόντος για τα στοιχεία του EuroQCI" (αυτό θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τις αρμόδιες Εθνικές Αρχές Ασφαλείας, οργανωμένες από τις υπηρεσίες της Επιτροπής) και
- την ανάπτυξη και κατασκευή μιας υποδομής δοκιμών που είναι απαραίτητη για την αξιολόγηση, σύμφωνα με κοινά κριτήρια, προϊόντων ασφάλειας που υλοποιούν την κβαντική κρυπτογραφία.
Τα ζητήματα που δεν αφορούν την ασφάλεια αναμένεται να καλύπτουν λειτουργικές και μη λειτουργικές ιδιότητες των συστημάτων QKD.
Η ΕΔΥΤΕ θα συμμετάσχει στο έργο ως subcontractor του Austrian Institute of Technology (AIT), και θα ασχοληθεί με τις ακόλουθες εργασίες του έργου:
- Εμπεριστατωμένη προτεραιοποίηση των στοιχείων/συστημάτων που απαιτούν δοκιμή και αξιολόγηση, καθώς και του καταλόγου των αντίστοιχων χαρακτηριστικών/ιδιοτήτων για τα οποία απαιτείται να οριστούν πρωτόκολλα δοκιμής, προκειμένου να εξασφαλιστεί η κατάλληλη υλοποίηση της υποδομής EuroQCI, και πιο συγκεκριμένα των προϊόντων που απαιτούν πιστοποίηση ασφαλείας, με προτεραιότητα στις ανάγκες του επίγειου τμήματος του EuroQCI.
- Λεπτομερής καθορισμός των πρωτοκόλλων/μεθόδων δοκιμής, για κάθε ομάδα συστημάτων, με προσέγγιση των σχετικών χαρακτηριστικών/ιδιοτήτων που πρέπει να υποβληθούν σε δοκιμές, επικύρωση και αξιολόγηση.
- Καθορισμός της απαραίτητης τεκμηρίωσης για την βάση ασφάλειας που απαιτείται για την κατασκευή και αξιολόγηση των προϊόντων ασφαλείας που υπόκεινται σε πιστοποίηση ασφαλείας και/ή έγκριση, με σκοπό τη δημιουργία ενός συστήματος EuroQCI που μπορεί να παράσχει υλικό κλειδιού έως το επίπεδο SECRET EU/EU SECRET ή αντίστοιχο.
Οι συμμετέχοντες εταίροι στο έργο είναι:
- Deutsche Telecom (Γερμανία) (Συντονιστής)
- THALES (Γαλλία)
- Austrian Institute of Technology (Αυστρία)
Το έργο χρηματοδοτείται από το Digital Europe Framework Programme και το Connecting Europe Facility - CEF Digital.