Το έργο GovTech4All είναι μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που έχει σχεδιαστεί για την προώθηση ενός ενιαίου οικοσυστήματος υπηρεσιών σε περισσότερες από 18 χώρες. Το έργο ενώνει 14 οργανισμούς από 10 χώρες για την καινοτομία και τη βελτίωση της τεχνολογίας του δημόσιου τομέα.
Ο στόχος του GovTech4All είναι να προωθήσει την ανάπτυξη μιας πανευρωπαϊκής αγοράς και ενός οικοσυστήματος GovTech, με στόχο την παροχή ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών για τους Ευρωπαίους πολίτες και όχι μόνο.
Η συμμετοχή της ΕΔΥΤΕ επικεντρώνεται σε τρία πρωταρχικά πιλοτικά έργα για τα δύο πρώτα έτη:
- Την πρωτοβουλία Secure Cross-Border Information Sharing που στοχεύει στην ενίσχυση της ασφαλούς επικοινωνίας και ανταλλαγής δεδομένων πέρα από τα ευρωπαϊκά σύνορα, με τη χρήση προηγμένων τεχνικών κρυπτογράφησης. Η πιλοτική πρόταση θα βασιστεί στην αρχή της εφάπαξ χρήσης (One Only Technical System) - η οποία σε επίπεδο ΕΕ θα τεθεί σε εφαρμογή το 2024, και θα είναι η πρώτη διατομεακή πρωτοβουλία σε χώρους δεδομένων για την ασφαλή ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ κυβερνήσεων.
- Το πρόγραμμα Personal Regulation Assistant (PRA), αφορά την υλοποίηση προσωπικών βοηθών κανονισμών και νομοθεσίας (PRA) και ενός ψηφιακού εργαλείου που βοηθά τους πολίτες να προσδιορίσουν τις παροχές που δικαιούνται και να υποβάλουν αίτηση για να λάβουν τις παροχές αυτές, καθώς επίσης και να δώσουν τη δυνατότητα σε βοηθούς με ψηφιακές δυνατότητες αλλά περιορισμένες επιχειρηματικές γνώσεις να παρέχουν καθοδήγηση στους δυνητικούς δικαιούχους, προωθώντας μια προληπτική κυβερνητική προσέγγιση.
- Τέλος, το GovTech Startup Challenge αφορά τον εντοπισμό και την δοκιμή μεθόδων ανοικτής καινοτομίας και προμηθειών για την εξεύρεση και κλιμάκωση ψηφιακών λύσεων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να χρησιμοποιούν την ενέργεια πιο αποτελεσματικά και θα μεγιστοποιήσουν τον θετικό αντίκτυπο από την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Το Startup Challenge θα αναζητήσει λύσεις από νεοσύστατες επιχειρήσεις και επιχειρήσεις κλίμακας που βρίσκονται ήδη στην αγορά με υψηλά επίπεδα τεχνολογικής ετοιμότητας (TRL).
Επιπλέον, η ΕΔΥΤΕ έχει αναλάβει τον συντονισμό, την επιμέλεια και την ορθή εκτέλεση του scale-up, το οποίο έχει βασικους στόχους τα εξής:
- να αξιολογήσει και να εντοπίσει από τα βασικά πιλοτικά του έργου, πιθανές επαναχρησιμοποιήσιμες λύσεις και καινοτόμες τεχνολογίες που να μπορούν να υποστηρίξουν υφιστάμενες ή νέες δημόσιες υπηρεσίες
- να προτείνει περαιτέρω δραστηριότητες όπως πιλότους μεγάλης κλίμακας ή νέα λειτουργικά συστατικά (components) που να διατεθούν μέσω ενός Common Service Platform .
Μέσα από τα τρία πιλοτικά, το έργο θα προσπαθήσει:
- Να ενισχύσει την ευαισθητοποίηση όλων των ενδιαφερομένων σχετικά με τα οφέλη και τους τρόπους επαναχρησιμοποίησης των λύσεων που έχουν αναπτυχθεί, μέσα από διάφορες εκδηλώσεις (π.χ. roadshows, παρουσιάσεις, εργαστήρια κ.λπ.)
- Να αναπτύξει μια δημόσια ηλεκτρονική αγορά (marketplace) όπου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να δικτυώνονται, να παρουσιάζουν τη δουλειά τους, να ανταλλάσσουν και να παρέχουν αντίστοιχες ευκαιρίες
- Να εξασφαλίσει τη δέσμευση φορέων και ιδρυμάτων του δημόσιου τομέα για την υιοθέτηση μιας προσέγγισης συν-δημιουργίας για την προμήθεια νέων υπηρεσιών που ταιριάζουν με τις ανάγκες τους στις αναπτυγμένες λύσεις, υπό τις έννοιες των Προεμπορικών Προμηθειών (PCP) και Δημοσίων Προμηθειών καινοτόμων λύσεων (PPI)
- Να προτείνει πιλότους μεγάλης κλίμακας με τα ενδιαφερόμενα μέρη να διευκολύνουν τις συνέργειες πολλών Κρατών Μελών
- Να διευκολύνει την αξιολόγηση ψηφιακής ωριμότητας των δημόσιων φορέων και της βελτίωσης του επιπέδου τεχνολογικής ετοιμότητας (TRL), καθώς και του επιπέδου επιχειρηματικής ετοιμότητας (BRL) των σχετικών έργων
Η συμμετοχή της ΕΔΥΤΕ έχει πολλαπλά οφέλη για το δημόσιο τομέα, περιλαμβάνοντας τη συμβολή της στην ανάπτυξη νέας γενιάς ψηφιακών υπηρεσιών και την ενδυνάμωση του οικοσυστήματος των καινοτόμων φορέων της ψηφιακής διακυβέρνησης. Η συμμετοχή και η συνεργασία με τους άλλους ευρωπαϊκούς φορείς θα επιταχύνει τα επόμενα βήματα στην βελτίωση της τεχνολογίας του δημοσίου και θα εμπλουτίσει την παροχή υπηρεσιών με τη διεθνή εμπειρία και διαλειτουργικότητα.
Στο Framework Partnership Agreement - FPA συμμετέχουν εθνικές πρωτοβουλίες govtech σε μια κοινοπραξία 28 ψηφιακών οργανισμών από 19 ευρωπαϊκές χώρες:
Technical University of Denmark (Δανία)
Ministry of Economic Affairs and Communications (Εσθονία)
Direction interministérielle du numérique (DINUM) (Γαλλία)
Govtech Campus Deutschland (Γερμανία)
GovMind GmbH (Γερμανία)
Dataport (Γερμανία)
National Infrastructures for Research and Technology (GRNET) (Ελλάδα)
Ministry of Digital Governance (Ελλάδα)
Department for Digital Transformation in the Presidency of the Council of Ministers (Ιταλία)
Digital Accelerator of Latvia (DAoL) (Λετονία)
Innovation Agency (Λιθουανία)
ICTU Foundation (Digicampus) (Ολλανδία)
Wildtriumphs LDA (Beta-I) (Πορτογαλία)
Gobe (Ισπανία)
Lantik -Government of Biscay (Ισπανία)
Municipality of Madrid (Ισπανία)
Ministry of Economic Affairs and Digital Transformation (Ισπανία)
Agency for Technological Modernisation of Galicia (AMTEGA) (Ισπανία)
Centre de Telecomunicacions I Tecnologies de la Informatio (CTTI) (Ισπανία)
Bron Innovation, Govtech Sweden (Σουηδία)
Ministry of Digital Transformation (Ουκρανία)
Ukrainian Startup Fund (Ουκρανία)
Malta Information Technology Agency (MITA)(Μάλτα)
Fjarsysla Rikisins (Ισλανδία)
Ministry of Digital Transformation (Βόρεια Μακεδονία)
Fundacja Digitality (Πολωνία)
Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (Νορβηγία)
The Lisbon Council (Βέλγιο), Συντονιστής
Το (Frame Partnership Agreement - FPA) του έργου είναι τετραετούς διάρκειας και χωρίζεται σε Specific Grant Agreements (SGA). Στο πλαίσιο του πρώτου SGA υλοποιείται το GovTech4All και στο οποίο συμμετέχει και η ΕΔΥΤΕ. Μέσα στο 2025 αναμένεται να ξεκινήσει το 2ο SGA με διάρκεια άλλα 2 χρόνια. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Digital Europe Programme.