“Νταντάδες της Γειτονιάς”

“Νταντάδες της Γειτονιάς”
Χρηματοδότηση
ΕΣΠΑ 14-20, ΕΠ "ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ / ΕΠ «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή» 2021-2027
Διάρκεια
1/2/2022 - 31/12/2024
Περιγραφή

Το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς» εντάσσεται στο πλαίσιο δράσεων για την συμφιλίωση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, ο οποίος αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την ισότητα, για τα επόμενα χρόνια.

Ο σκοπός του προγράμματος αφορά κυρίως τη φύλαξη βρεφών ηλικίας από δύο μηνών έως 2,5 ετών και προβλέπει την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων -κυρίως- γονέων, των μονογονέων, των αναδόχων και γενικά της οικογένειας οριζόντια, για τη φύλαξη του παιδιού ή των παιδιών τους, είτε εντός της οικογενειακής εστίας είτε στο σπίτι μιας/ενός παιδαγωγού-φροντιστή.

Η υλοποίηση του έργου, στην οποία συνδικαιούχοι είναι η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης και η ΕΔΥΤΕ, θα πραγματοποιηθεί αρχικά σε πιλοτικό επίπεδο σε 61 δήμους της χώρας και στη συνέχεια θα εφαρμοστεί σταδιακά σε όλη την επικράτεια, σε 13 περιφέρειες της χώρας, σε αντιπροσωπευτικές γεωγραφικές περιοχές, επιλεγμένες με βάση δημογραφικά και γεωχωρικά κριτήρια που αφορούν τις τοπικές ανάγκες για κατ’ οίκον φροντίδα βρεφών και νηπίων, από την Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.

Σε πρώτη φάση θα δημιουργηθεί το «Μητρώο Επιμελητών». Η πλατφόρμα ntantades.gov.gr    θα ανοίξει προκειμένου να εγγραφούν όσοι και όσες επιθυμούν να απασχοληθούν ως επιμελητές και επιμελήτριες.

Σε δεύτερη φάση θα ανοίξει η πλατφόρμα για να καταθέσουν αίτηση και τα απαραίτητα δικαιολογητικά οι γονείς οι οποίοι ενδιαφέρονται για το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς».

Τα δύο κυριότερα οφέλη που προκύπτουν απο την υλοποίηση του προγράμματος είναι:

  • η υποστήριξη και η διευκόλυνση των γυναικών μητέρων και κηδεμόνων, προκειμένου μετά την απόκτηση ενός παιδιού να πετύχουν την πλήρη επανένταξή τους στην αγορά εργασίας και τη συνέχιση της επαγγελματικής τους καριέρας, και
  • η μείωση της αδήλωτης εργασίας μέσω της ενθάρρυνσης άνεργων, κυρίως, γυναικών να εργαστούν ως παιδαγωγοί-φροντιστές.

Ο ρόλος της ΕΔΥΤΕ αφορά τον σχεδιασμό, την υλοποίηση, την εγκατάσταση, την αρχική λειτουργία και την υποστήριξη ενός συστήματος/πλατφόρμας διασύνδεσης μεταξύ των ωφελούμενων από το πρόγραμμα γονέων ή κηδεμόνων βρεφών ή νηπίων από  τη μία και των επιμελητών από την άλλη.

Το σύστημα κυρίως μέσω διαλειτουργικοτητας θα συλλέγει δεδομένα για τα φυσικά πρόσωπα που αιτούνται τη μία ή την άλλη ιδιότητα και θα διαχειρίζεται τις σχετικές εγγραφές.  Θα υποστηρίζει την συμβασιοποίηση μεταξύ των δύο μερών και θα συλλέγει δεδομένα για την πιστοποίηση του φυσικού αντικειμένου.

Το Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣ) θα λειτουργεί ως μητρώο, αλλά και ως σημείο εξυπηρέτησης, δεδομένου ότι όλες οι συναλλαγές των ενδιαφερόμενων μερών (γονείς και επιμελητές) θα γίνονται μέσω του συστήματος.

Ωφελούμενοι είναι:

  • μητέρες φυσικές, θετές ή ανάδοχες, με βρέφος ή νήπιο, που εργάζονται είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα με οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένων και των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών
  • πατέρες φυσικοί, θετοί ή ανάδοχοι, που ασκούν την αποκλειστική γονική μέριμνα βρέφους ή νηπίου, και εργάζονται είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα με οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένων και των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών
  • κάθε πρόσωπο, στο οποίο έχει ανατεθεί, με δικαστική απόφαση ή εισαγγελική διάταξη, η αποκλειστική επιμέλεια βρέφους ή νηπίου, που εργάζεται είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα με οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένων και των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών
  • μητέρες φυσικές, θετές ή ανάδοχες, με βρέφος ή νήπιο, που είναι εγγεγραμμένες στα μητρώα της ΔΥΠΑ. ως άνεργες.

Μέσω της πράξης αναμένεται να χρηματοδοτηθούν συνολικά 800 ωφελούμενοι, εκ των οποίων 300 ωφελούμενοι άνεργοι, (συμπεριλαμβανομένων των μακροχρόνιων ανέργων) και 500 ωφελούμενοι απασχολούμενοι (συμπεριλαμβανομένων των αυτοαπασχολούμενων).

Η δράση υλοποιείται αρχικά στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020» και στη συνέχεια μέσω του τομεακού προγράμματος ΕΣΠΑ “Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή 2021 - 2027”.

  • “Νταντάδες της Γειτονιάς”