AARC Technical Revision to Enhance Effectiveness (AARC-TREE)

AARC Technical Revision to Enhance Effectiveness (AARC-TREE)
Χρηματοδότηση
Horizon Europe Framework Programme (HORIZON)
Διάρκεια
1/3/2024 - 28/2/2026
Περιγραφή

Το έργο  «AARC Technical Revision to Enhance Effectiveness (AARC TREE)» έχει ως στόχο να καθορίσει κοινές στρατηγικές για την ανάπτυξη των Υποδομών αυθεντικοποίησης και εξουσιοδότησης σε πανευρωπαϊκές ερευνητικές υποδομές.

Σκοπός του έργου είναι η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του υπάρχοντος επιτυχημένου συστήματος AARC, που αφορά μοντέλο πιστοποίησης και εξουσιοδότησης για συνεργασία στην έρευνα (Authentication and Authorisation for Research Collaboration - AARC).

Το έργο AARC TREE θα ορίσει κοινές στρατηγικές για την ανάπτυξη των υποδομών πιστοποίησης και εξουσιοδότησης (ΑΑΙ) στις πανευρωπαϊκές ερευνητικές υποδομές, με αποτέλεσμα να βελτιωθεί η πρόσβαση και η κοινή χρήση επιστημονικών πόρων καθώς και να βελτιωθεί η διαλειτουργικότητα των ερευνητικών υποδομών μεταξύ των επιστημονικών κοινοτήτων σε διαφορετικά θεματικά πεδία.

Οι βασικοί στόχοι του έργου AARC Tree είναι:

  • Να καταγράψει και να αναλύσει τις νέες απαιτήσεις αλληλεπίδρασης για την πιστοποίηση και εξουσιοδότηση που προκύπτουν από την εξέλιξη των ερευνητικών υποδομών με σκοπό να υποστηρίξει την ενσωμάτωση περιπτώσεων χρήσης στους θεματικούς τομείς και ως αποτέλεσμα να βελτιώσει την εμπειρία του χρήστη.
  • Να ορίσει και να εφαρμόσει ένα ενημερωμένο πρότυπο αρχιτεκτονικής για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και υπηρεσιών σε πανευρωπαϊκές υποδομές έρευνας.
  • Να διευρύνει και να υποστηρίξει περαιτέρω την υπάρχουσα κοινότητα του AARC ώστε να υιοθετήσει, να βελτιώσει και να αξιοποιήσει περαιτέρω τις υπάρχουσες δυνατότητες.
  • Να φέρει κοντά τις ερευνητικές υποδομές με σκοπό να ευθυγραμμιστούν οι στρατηγικές τους και να έρθουν σε επαφή και με άλλους διαχειριστές υποδομών και δεδομένων όπως τα GAIA-X, Dataspaces, EU wallets και eIDs.

Ο ρόλος της ΕΔΥΤΕ αφορά την τεχνική καθοδήγηση στην αρχιτεκτονική του συστήματος AARC, με σκοπό να δημιουργηθεί μία ενημερωμένη έκδοση του υφιστάμενου AARC Blueprint Architecture (BPA) και μία σειρά σχετικών τεχνικών οδηγιών.

Η ενημερωμένη αρχιτεκτονική του συστήματος θα έχει ως αποτέλεσμα να βελτιωθεί η εμπειρία των χρηστών κατά την πρόσβαση τους σε υπηρεσίες πιστοποίησης και εξουσιοδότησης (AAI) που είναι συμβατές με το AARC Blueprint Architecture.  Επίσης  η ενημερωμένη αρχιτεκτονική του συστήματος και οι τεχνικές οδηγίες που θα δημιουργηθούν από την ΕΔΥΤΕ θα προσφέρουν πρόσθετη υποστήριξη σε νέα ομοσπονδιακά μοντέλα ταυτοποίησης, όπως το OpenID Connect Feredations, θα επιτρέψουν την χρήση του EU ID wallet, και τέλος θα επιτρέψουν αυξημένη διασφάλιση μέσω της υποστήριξης του πλαισίου eIDAS, του κανονισμού ηλεκτρονικής ταυτοποίησης για ηλεκτρονικές συναλλαγές στην ΕΕ.

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί 100% από την ΕΕ στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Horizon Europe Framework Programme (HORIZON).

Οι συμμετέχοντες εταίροι στο έργο είναι οι εξής:

  1.  NORDUNET A/S (Δανία) (Συντονιστής)
  2.  GEANT VERENIGING (Ολλανδία)
  3.  NWO-I (Ολλανδία)
  4.  GRNET S.A (Ελλάδα)
  5.  EGI Foundation (Ολλανδία)
  6.  EUROPEAN ORGANIZATION FOR NUCLEAR RESEARCH (Ελβετία)
  7.  MU (Masarykova univerzita) (Τσεχία)
  8.  FZJ (FORSCHUNGSZENTRUM JULICH GMBH) (Γερμανία)

 

Linkedin

Twitter(X)

YouTube