Το GR-IX είναι ένα ουδέτερο και ανεξάρτητο Internet Exchange, αποστολή του οποίου είναι η διευκόλυνση της ανταλλαγής κίνησης διαδικτύου (IP) και η επιτάχυνση της ανάπτυξης του Internet στην Ελλάδα. Αποτελεί σημαντική εθνική υποδομή καθώς διασυνδέει τις μεγαλύτερες εταιρείες διαδικτύου στην Ελλάδα, όπως παρόχους υπηρεσιών Internet, παρόχους περιεχομένου, παρόχους υπηρεσιών cloud κλπ.
Διαθέτει δύο ανεξάρτητες νησίδες, στην Αθήνα (GR-IX::Athens) και τη Θεσσαλονίκη (GR-IX::Thessaloniki), στις οποίες διασυνδέονται οι περισσότερες και μεγαλύτερες εταιρείες διαδικτύου που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στην Ελλάδα.
Το GR-IX ιδρύθηκε το 2009 ως διάδοχος του Athens Internet Exchange (AIX), το οποίο ήταν σε λειτουργία από το 1999. Ανήκει στo Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε. – GRNET), που ως μη κερδοσκοπικός, Δημόσιος οργανισμός εγγυάται την ουδετερότητα και την ανεξαρτησία του Internet Exchange.
Οφέλη που προσφέρει η σύνδεση επιχειρήσεων στο GR-IX:
Οικονομικά:
- Σημαντική μείωση σε τηλεπικοινωνιακά κόστη
Εμπορικά:
- Άμεση δικτύωση, χωρίς ενδιάμεσους, με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις διαδικτύου που δραστηριοποιούνται στον Ελληνικό χώρο.
- Διεύρυνση των δυνατοτήτων συνεργασιών και συναλλαγών με τα υπόλοιπα μέλη του GR-IX, με σημαντική μείωση σε κόστη και χρόνους υλοποίησης αυτών.
- Ενίσχυση της στρατηγική θέσης της εταιρείας σε σχέση με προμηθευτές, πελάτες ή ανταγωνιστές
Τεχνικά:
- Αποδοτικότερη, ανθεκτικότερη και σταθερότερη δρομολόγηση της κίνησης IP. Αυτονομία στην πολιτική δρομολόγησης.
- Άμεση διασύνδεση με παραγωγούς και καταναλωτές κίνησης IP. Αύξηση της ταχύτητας και χωρητικότητας, βελτίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών (delay, jitter, packet loss) της κίνησης αυτής.
- Ανθεκτικότητα σε δικτυακά προβλήματα και επιθέσεις τύπου DDoS· ευελιξία ως προς την αντιμετώπισή τους.
Το GR-IX αρχικά στόχευε αποκλειστικά στην διασύνδεση των Ελληνικών παρόχων διαδικτύου (Internet Service Providers – ISPs). Όμως από το 2013 έχουν γίνει μια σειρά ενεργειών που στοχεύουν στην επέκταση του GR-IX και την προσέλκυση και άλλων τύπων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον χώρο του Ελληνικού Διαδικτύου όπως content providers, cloud providers, hosting providers, VoIP providers κλπ. Οι ενέργειες αυτές συμπεριλάμβαναν (α) την προσαρμογή των υπηρεσιών του GR-IX, (β) την προσαρμογή του τιμοκαταλόγου, (γ) την επέκταση σε εμπορικά datacenters με μεγάλη πυκνότητα δυνητικών πελατών και (δ) την αναπροσαρμογή εργαλείων και διαδικασιών.
Ως αποτέλεσμα των παραπάνω ενεργειών υπήρξε η σημαντική διεύρυνση του αριθμού των μελών του GR-IX (>+100%) και της κίνησης (>x10+). Παράλληλα υπήρξε και αρκετή διαφοροποίηση ως προς το αντικείμενο των εταιρειών, ενώ σημαντική επιτυχία θεωρήθηκε η προσέλκυση μεγάλων δικτύων του εξωτερικού (Amazon, Microsoft, Cloudflare, Hurricane Electric, Onecom, G-Core, Cyta Κύπρου, κλπ). Πλήρης λίστα μελών εδώ: https://www.gr-ix.gr/el/members/
Τον Φεβρουάριο του 2020, ολοκληρώθηκε η σύνδεση του κόμβου της Αmazon Web Services στο GR-IX, βελτιώνοντας αισθητά την εμπειρία των χρηστών του ελληνικού Διαδικτύου και ενισχύοντας την απευθείας ανταλλαγή κίνησης μεταξύ των ελληνικών και διεθνών παρόχων υπηρεσιών Internet, περιεχομένου και cloud, οι οποίοι συνδέονται στο GR-IX. Η σύνδεση του κόμβου της Αmazon Web Services στο GR-IX συνέβαλε στην περαιτέρω ανάπτυξη του Internet στην Ελλάδα, δημιουργώντας ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας και ανάπτυξης για τους τεχνολογικούς οργανισμούς και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
Ακολουθήστε μας και μείνετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις
LinkedIn https://www.linkedin.com/company/gr-ix
Twitter https://twitter.com/GRIXsocial