SMART TOUR – Ευφυής Τουρισμός στις πολιτιστικές διαδρομές

SMART TOUR – Ευφυής Τουρισμός στις πολιτιστικές διαδρομές
Χρηματοδότηση
ΕΥΔ Ε.Π. του Στόχου «Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία» και το Διασυνοριακό Πρόγραμμα ΙΡΑ «Ελλάδα-Αλβανία 2014-2020»
Διάρκεια
01.01.2020 - : 31.05.2023
Περιγραφή

Η ΕΔΥΤΕ Α.Ε. υλοποίησε την Πράξη «SMART TOUR – Ευφυής Τουρισμός στις πολιτιστικές

διαδρομές», στο πλαίσιο της 4ης πρόσκλησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος συνεργασίας INTERREG IPA II CROSS – BORDER COOPERATION PROGRAMME “GREECE – ALBANIA 2014-2020».

Σκοπός του έργου ήταν να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα με υψηλής ποιότητας εικονικές ξεναγήσεις σε σημεία πολιτισμού, που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από δημόσιους και ιδιωτικούς πολιτιστικούς φορείς στην Αλβανία και την Ελλάδα, για να προσελκύσουν επισκέπτες και να ενισχύσουν τον τουρισμό και στις δύο χώρες. Για την Ελλάδα, η πλατφόρμα περιελάμβανε την αρχαία Νικόπολη, την παλιά πόλη της Κέρκυρας και το φυσικό δρυμό της Πίνδου.

Η πλατφόρμα SMART TOUR συνδύασε το Immersive Reality με εργαλεία cloud, τεχνολογίες διαχείρισης περιεχομένου, ανοιχτά πρότυπα και πρόσβαση. Η τεχνολογία εμβύθισης που βασίζεται σε cloud συνδυάστηκε με δράσεις δημιουργίας δεξιοτήτων, δημιουργικούς φορείς και δικτύωση ενδιαφερομένων, καθώς και βιωματικές μεθοδολογίες και στρατηγικές διαχείρισης προορισμού. Η πλατφόρμα προσφέρθηκε στους διαχειριστές πολιτιστικών διαδρομών ως μια εργαλειοθήκη μέσω της υποδομής cloud των δημόσιων ακαδημαϊκών δικτύων και δικτύων τεχνολογικών υποδομών και έρευνας της Ελλάδας (ΕΔΥΤΕ) και της Αλβανίας (RASH).

Τα οφέλη του έργου περιελάμβαναν τη προσφορά νέων εργαλείων προώθησης του βιωματικού τουρισμού (experiential tourism), αξιοποιώντας τεχνολογίες εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, με αποθήκευση των πολιτιστικών σημείων ενδιαφέροντος, δρώμενων και αντικειμένων στο υπολογιστικό νέφος. Επίσης,  δημιουργήθηκαν βασικές υποδομές διαχείρισης και αυτοματοποιημένης προβολής ψηφιακού περιεχομένου επιστήμης και πολιτισμού. Τέλος, η πλατφόρμα του έργου προσέφερε εργαλεία για τη δημιουργία διαδραστικών εφαρμογών εικονικής περιήγησης σε μνημεία, φυσικά τοπία, ήθη, έθιμα και παραδόσεις της περιοχής.

Ο ρόλος της ΕΔΥΤΕ στο συγκεκριμένο έργο επικεντρώθηκε στους ακόλουθους τομείς :

  • Σχεδιασμός και ανάπτυξη της διασύνδεσης της Πλατφόρμας Smart Reality με το cloud αποθετήριο για την πρόσβαση σε περιεχόμενο.
  • Δράσεις υποστήριξης της πιλοτικής λειτουργίας «UNESCO Roots Experiential Identity».
  • Δράσεις υποστήριξης της πιλοτικής λειτουργίας «Επαυξημένη ταξιδιωτική εμπειρία μέσω διαδρομών αρχαιολογικού ενδιαφέροντος».

Η ΕΔΥΤΕ Α.Ε. συμμετείχε στο έργο ως ένας από τους τέσσερις εταίρους:

  1. Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Συντονιστής)
  2. ΕΔΥΤΕ- ΕΘνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας
  3. Interinstitutional Center of Albanian Academic Network
  4. Barleti Institute for Research and Development

Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Interreg IPA II «Ελλάδα - Αλβανία 2014-2020», συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικά ταμεία της Ελλάδας και της Αλβανίας.