EGI-Engage

EGI-Engage
Χρηματοδότηση
HORIZON 2020 / Ευρωπαικη Επιτροπη
Διάρκεια
01/03/2015 - 31/08/2017
Περιγραφή

Το έργο EGI-Engage στοχεύει στην επιτάχυνση της υλοποίησης του οράματος Open Science Commons, όπου ερευνητές από όλους τους επιστημονικούς κλάδους έχουν εύκολη και ελεύθερη πρόσβαση σε καινοτόμες ψηφιακές υπηρεσίες, δεδομένα, γνώση και τεχνογνωσία που χρειάζονται για την εργασία τους.

Το Open Science Commons στηρίζεται σε τρεις πυλώνες:

  • e-Infrastructure Commons, ένα οικοσύστημα των βασικών ηλεκτρονικών υπηρεσιών
  • Open Data Commons, όπου κάθε ερευνητής μπορεί να έχει πρόσβαση και να κάνει χρήση και επανάχρηση δεδομένων
  • Knowledge Commons, όπου οι κοινότητες μοιράζονται τη γνώση, συμμετέχουν στην από κοινού ανάπτυξη λογισμικού και υποστηρίζονται σε τεχνικό επίπεδο για την εκμετάλλευση υπερσύγχρονων ψηφιακών υπηρεσιών.

Το EGI-Engage θα επεκτείνει τις δυνατότητες που προσφέρονται στους επιστήμονες (π.χ. βελτιωμένες υπηρεσίες cloud ή δεδομένων) αλλά και το φάσμα χρηστών, μέσω συμπράξεων με μεγάλες ερευνητικές υποδομές, τη βιομηχανία, και με μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Μέσα από τη δημιουργία ενός δικτύου οκτώ Κέντρων Τεχνογνωσίας, οι εθνικές πρωτοβουλίες πλέγματος (National Grid Initiatives – NGIs), οι κοινότητες χρηστών, και πάροχοι τεχνολογίας και υπηρεσιών θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για τη συλλογή απαιτήσεων και εφαρμογών που θα ενσωματωθούν σε υπερσύγχρονες υπηρεσίες, για την ενθάρρυνση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των ηλεκτρονικών υποδομών, και για την ανάπτυξη υπηρεσιών στο πλαίσιο ενός μοντέλου ανάπτυξης με επίκεντρο τον χρήστη.