SESAME NET

SESAME NET
Χρηματοδότηση
HORIZON 2020 / Ευρωπαικη Επιτροπη
Διάρκεια
01/06/2015 - 31/05/2017
Περιγραφή

SESAME NET - Supercomputing Expertise for SmAll and Medium Enterprise Network

Το έργο SESAME NET στοχεύει στη διευκόλυνση της πρόσβασης και στην αξιοποίηση τεχνολογιών  High Performance Computing (HPC) από τη βιομηχανία και κυρίως από τις Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ).

Προς την κατεύθυνση αυτή έχουν ήδη συσταθεί σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες Κέντρα Δεξιοτήτων HPC (Competence HPC Centers). Το SESAME NET θα συμβάλλει στη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού δικτύου Κέντρων Δεξιοτήτων HPC, προκειμένου να διευκολύνει την πρόσβαση σε τεχνογνωσία σχετική με υπερυπολογιστικά συστήματα οπουδήποτε στην Ευρώπη, και να συμβάλλει στην ανταλλαγή και διάδοση βέλτιστων πρακτικών HPC μεταξύ των χωρών της Ευρώπης, για την εφαρμογή τους στη βιομηχανία, κυρίως από τις Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις.

Το έργο θα συμβάλλει στην ενημέρωση και στην προβολή της προστιθέμενης αξίας της εφαρμογής τεχνολογιών HPC από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ιδίως στις χώρες όπου δεν υπάρχουν Κέντρα Δεξιοτήτων HPC, και στην παροχή εκπαίδευσης στη χρήση αυτών. Επιπλέον θα γίνει ταυτοποίηση του συνόλου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της υπάρχουσας τεχνογνωσίας  σε διάφορες επιχειρηματικές περιοχές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και των μηχανισμών που θα καλύψουν τις ανάγκες των ΜΜΕ.

Με τον τρόπο αυτό το SESAME NET συμβάλλει στην υλοποίηση της Ευρωπαϊκής στρατηγικής για την ενθάρρυνση της χρήσης τεχνολογιών HPC από τις Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις. Tο έργο φιλοδοξεί να εξασφαλίσει την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών όχι μόνο μεταξύ των Κέντρων Δεξιοτήτων HPC, αλλά και μεταξύ των ΜΜΕ και των χρηστών, και εμπειρογνωμόνων. Επιπλέον θα υπάρχει πρόσβαση όχι μόνο σε εκπαιδευτικό υλικό, αλλά και σε μηχανισμούς υλοποίησης, όπως podcasts και διεθνή εργαστήρια.

Η ΕΔΕΤ έχοντας πρόσφατα δημιουργήσει το πρώτο εθνικό υπερυπολογιστικό σύστημα υψηλών επιδόσεων (HPC) για την υποστήριξη επιστημονικών εφαρμογών μεγάλης κλίμακας, συμμετέχει σε όλες τις δράσεις του έργου, τόσο για την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων από τις Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, όσο και για την αξιοποίηση της συνεργασίας μεταξύ των κέντρων δεξιοτήτων της Ευρώπης.