EOSC-Hub – Integrating and managing services for the European Open Science Cloud

EOSC-Hub – Integrating and managing services for the European Open Science Cloud
Χρηματοδότηση
HORIZON 2020
Διάρκεια
01/01/2018 - 31/12/2020
Περιγραφή

Το EOSC-hub θα προσφέρει σε ερευνητές όλων των κλάδων απρόσκοπτη και ανοιχτή πρόσβαση σε προηγμένες ψηφιακές υπηρεσίες και ηλεκτρονικές υποδομές, καθώς και την τεχνογνωσία που απαιτείται για τη χρήση των υπηρεσιών και των υποδομών αυτών.

Στόχοι:

  • Διευκόλυνση της πρόσβασης σε ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο προϊόντων, πόρων και υπηρεσιών που παρέχονται από τους μεγάλους πανευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς. Προς την κατεύθυνση αυτή, συνεργάζονται ηλεκτρονικές ερευνητικές υποδομές, πάροχοι τεχνολογίας και πάροχοι θεματικών υπηρεσιών (δημόσιων και ιδιωτικών).
  • Εξαλειψη του κατακερματισμού στην παροχή και πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας ψηφιακές υπηρεσίες στην Ευρώπη και διεθνώς, μέσα από την τεχνική ολοκλήρωση και την υιοθέτηση ανοιχτών προτύπων για τη διαλειτουργικότητα υπηρεσιών οπως η υπολογιστικής ισχύς και η αποθήκευση δεδομένων μεγάλου ογκου (Big Data).
  • Εδραίωση των ηλεκτρονικών υποδομών (e-Infrastructures) μέσω της βελτίωσης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών
  • Διεύρυνση της πρόσβασης σε υπηρεσίες από διαφορετικές ομάδες χρηστών, συμπεριλαμβανομένων ερευνητών, ανωτάτων εκπαιδευτικών και ερευνητικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων, έτσι ώστε να διευρυνθεί η βάση χρηστών.
  • Εκπαιδευση ανθρώπινου δυναμικού.
  • Προώθηση της καινοτομίας στις ηλεκτρονικές υποδομές.

Το ΕΔΥΤΕ συνεισφέρει στον τομέα της ενοποιημένης διαχείρισης υπηρεσιών, με έμφαση την ασφάλεια. Επιπλέον, έχει καθοδηγητικό ρόλο σε ό,τι αφορά στις υπηρεσίες ομοσπονδίας και συνεργασίας και συνεισφέρει στις εργασίες που αφορούν τις κοινές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών Federated Cloud και B2Handle. Υποστηρίζει τον πυλώνα των θεματικών υπηρεσιών παρατήρησης της γης και τα κέντρα τεχνογνωσίας, EPOS. Παρέχει επίσης πρόσβαση σε υπηρεσίες υποδομής.