ACROSS

ACROSS
Χρηματοδότηση
HORIZON 2020
Διάρκεια
01/02/2021 - 30/04/2024
Περιγραφή

ACROSS - Towards user journeys for the delivery of cross-border services ensuring data sovereignty.

Το έργο «ACROSS: Towards user journeys for the delivery of cross-border mobility services ensuring data sovereignty» εστιάζει στην κινητικότητα πολιτών μεταξύ κρατών μελών της ΕΕ και στοχεύει στην υποστήριξη των τελευταίων στην ευθυγράμμιση και εκπλήρωση των υποχρεώσεων τους όπως αυτές απορρέουν από τον Κανονισμός της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (Single Digital Gateway Regulation).

Κύριο εγχείρημα της πρότασης αφορά στον εναρμονισμό των δεδομένων και συνεπώς τη σημασιολογική διαλειτουργικότητα, το οποίο συνδέεται άμεσα επίσης με την ανάπτυξη του Μητρώου Διαδικασιών της Δημόσιας Διοίκησης και κατ” επέκταση και με το έργο της ανάπτυξης πληροφοριακού συστήματος υποστήριξης (back-office) της λειτουργίας των ΚΕΠ.

Άλλος κομβικός πυλώνας συμμετοχής για την ΕΔΥΤΕ είναι ο ρόλος της στην ενδυνάμωση των πολιτών όσων αφορά στη διαχείριση των προσωπικών τους δεδομένων που κατέχει η Δημόσια Διοίκηση, παρέχοντάς στους πολίτες τη δυνατότητα να τα ελέγχουν και διαχειρίζονται οι ίδιοι (π.χ. διαμοιρασμός τους σε λοιπούς φορείς ή οργανισμούς), όπως προβλέπεται και στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Για την εκτέλεση των ανωτέρω, αξιοποιούνται μεθοδολογίες, εργαλεία και καλές πρακτικές διεθνώς και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ISA², CEF, κτλ).

Μεταξύ άλλων, το έργο στοχεύει και στην επωφελεία των πολιτών για ολοκληρωμένες υπηρεσίες, με την παράλληλη προοπτική ανάπτυξης της τοπικής αγοράς, με την παροχή δυνατοτήτων εύρεσης χρήσιμων υπηρεσιών για τους πολίτες κατά τη μετακίνηση τους εντός της Ε.Ε., παράλληλα με τη διευκόλυνση εύρεσης υπηρεσιών της Δημόσιας Διοίκησης (π.χ. chatbot για την πλοήγηση πολιτών στο gov.gr). Συνεπώς, το παρόν έργο δύναται να αξιοποιηθεί εκτενώς από το gov.gr (π.χ. διαλειτουργικότητες, διαχείριση δεδομένων χρηστών, chatbot, συν-δημιουργία υπηρεσιών, διασύνδεση με τοπική αγορά, κ.ά.). Το τελευταίο, μάλιστα, θα αποτελέσει πιλότο για το έργο.

Η ΕΔΥΤΕ είναι υπεύθυνη για τον συντονισμό και τη διαχείριση των περιπτώσεων χρήσης (WP6) και θα παρέχει επίσης την ελληνική περίπτωση χρήσης. Θα συμμετάσχει, ενεργά στις τεχνικές σχετικές εργασίες, ιδιαίτερα στην ανάπτυξη μερών για την προσαρμογή των εθνικών υπηρεσιών στους διάφορους κανονισμούς ή/και προσεγγίσεις για τη διασυνοριακή κινητικότητα (Ενιαία Ψηφιακή Πύλη SDG, αρχή μόνον άπαξ (OOP), κόμβος eIDAS), καθώς και στην εφαρμογή του Πλαισίου Διακυβέρνησης Δεδομένων. Ως πάροχος περίπτωσης χρήσης, η ΕΔΥΤΕ θα συμμετέχει ακόμη, στην οργάνωση και τη συμμετοχή στις συνεδρίες συμμετοχικού/ από κοινού σχεδιασμού και δημιουργία των απαραίτητων υπηρεσιών.

Partners
Athens Technology Center ATC - Ελλάδα (συντονιστής), Fundación TECNALIA Research & Innovation TECNALIA – Ισπανία, Dataport DAT – Γερμανία, Engineering Ingegneria Informatica SpA ENG – Ιταλία, Fraunhofer-Gesellschaft zur Foerderung der angewandten Forschung V. - Fraunhofer FOKUS FhG – Γερμανία, National Infrastructures for Research and Technology GRNET – Ελλάδα, The Lisbon Council for Economic Competitiveness and Social Renewal asbl LC – Βέλγιο, Time.lex Time.lex – Βέλγιο, Ministry of Environmental Protection and Regional Development of the Republic of Latvia VARAM – Λετονία, Stichting WAAG Society WAAG - Ολλανδία

Twitter(X)

Linkedin

YouTube