PRACE-6IP

PRACE-6IP
Χρηματοδότηση
HORIZON 2020 / Ευρωπαικη Επιτροπη
Διάρκεια
01/01/2019 - 31/12/2022
Περιγραφή

PRACE Sixth Implementation Phase Project

Η ερευνητική υποδομή PRACE RI συστάθηκε το 2010 με στόχο την παροχή μιας πανευρωπαϊκής υπερ-υπολογιστικής υποδομής παγκόσμιας κλάσης για την υποστήριξη των αναγκών μοντελοποίησης και προσομοίωσης των ευρωπαίων ερευνητών, τόσο του επιστημονικού όσο και του βιομηχανικού τομέα. Το έργο PRACE-6IP αφορά στη συνέχιση της υποδομής που συντηρεί το PRACE και στην παροχή υπηρεσιών state-of-the-art, προσπελάσιμες από τους χρήστες, χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς, ενοποιώντας και ολοκληρώνοντας τους υπερυπολογιστικούς πόρους σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σκοπός του έργου είναι:

  • Η απρόσκοπτη και αποδοτική παροχή πανευρωπαϊκής υπηρεσίας Tier-0 στους χρήστες για την προώθηση της ερευνητικής αριστείας και καινοτομίας. Η διαδικασία προσπέλασης των πόρων Tier-0 περιλαμβάνει την αξιολόγηση προτάσεων για τη δέσμευση υπολογιστικού χρόνου, καθώς και υπηρεσίες προσαρμοσμένες στις ανάγκες των χρηστών και χρηστών από τον ακαδημαικό χώρο και τη βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένων των Κέντρων Αριστείας (Centres of Excellence ) HPC.
  • Η υποστήριξη υλοποίησης λογισμικού μέσω ομάδων με στόχο να προσαρμόσουν και να υιοθετήσουν οι χρήστες και οι κοινότητες Tier-0,  νέες λύσεις λογισμικού προκειμένου να αντιμετωπίσουν το ταχέως εξελισσόμενο περιβάλλον αρχιτεκτονικής και προγραμματισμού HPC.
  • Η συνεργασία με Κέντρα Αριστείας HPC και άλλες εθνικές και κοινοτικές χρηματοδοτούμενες δραστηριότητες, οι οποίες επικεντρώνονται σε παρόμοιες ή συμπληρωματικές δράσεις για κώδικες και εφαρμογές HPC.
  • Ο προσδιορισμός και η καλυψη των αναγκών νέων χρηστών και η διασφάλιση της ανοιχτότητας (openness) σε νέες κοινότητες χρηστών και σε νέες εφαρμογές. Η προσέγγιση των επιστημονικών κοινοτήτων και της βιομηχανίαςμε ενθάρρυνση της βιομηχανικής αξιοποίησης υπηρεσιών HPC, ιδίως από τις ΜΜΕ.
  • Η εκτέλεση δράσεων όπως πρωτυποποίηση υπηρεσιών, ανάπτυξη λογισμικού κ.λπ., οι οποίες βασίζονται στις εθνικές υποδομές HPC (Tier-1) και είναι απαραίτητες για την υποστήριξη των υπηρεσιών Tier-0 και ενός λειτουργικού ευρωπαϊκού οικοσυστήματος HPC.
  • Ο συντονισμός και η εκπόμνηση προγραμμάτων κατάρτισης και ανάπτυξης δεξιοτήτων, προσαρμοσμένα στις ανάγκες της ακαδημαϊκής και βιομηχανικής έρευνας και των σχετικών δημόσιων υπηρεσιών.
  • Η εφαρμογή μιας ισότιμης και χωρίς αποκλεισμούς διακυβέρνησης και ενός ευέλικτου επιχειρηματικού μοντέλου, για την εξασφάλιση μακροπρόθεσμης οικονομικής βιωσιμότητας.
  • Η υποστήριξη στρατηγικής για την ανάπτυξη ενός πλούσιου περιβάλλοντος συστημάτων HPC παγκόσμιας κλάσης, με διαφορετικές αρχιτεκτονικές μηχανών –προς την κατεύθυνση των συστημάτων επιπέδου exascale– συμπεριλαμβανομένου του οδικού χάρτη εφαρμογής σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ιδίως στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας EuroHPC.
  • Ο συντονισμός των δραστηριοτήτων με την πλατφόρμα ETP4HPC και τα Κέντρα Αριστείας εφαρμογών HPC για την υποστήριξη της ευρωπαϊκής στρατηγικής HPC προς την επόμενη γενιά υπολογιστικών συστημάτων, τεχνολογιών και εφαρμογών.
  • Η ανάπτυξη μιας πολιτικής διεθνούς συνεργασίας και συναφών δραστηριοτήτων στον τομέα των HPC.