OpenAIRE-Nexus Scholarly Communication Services for EOSC users

OpenAIRE-Nexus Scholarly Communication Services for EOSC users
Χρηματοδότηση
HORIZON 2020
Διάρκεια
01/01/2021 - 30/06/2023
Περιγραφή

Το έργο OpenAIRE-Nexus Scholarly Communication Services for EOSC users” (Υλοποίηση της Ανοιχτής Επιστήμης στο Ευρωπαϊκό Νέφος Ανοιχτής Επιστήμης) θα παρέχει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο προηγμένες υπηρεσίες επικοινωνίας επιστημονικού χαρακτήρα, ως μέσο υλοποίησης της ανοιχτής επιστήμης. Υποστηριζόμενες από τις υπάρχουσες υπηρεσίες, τις εθνικές υποδομές και το ισχυρό δίκτυο των 36 εθνικών γραφείων ανοιχτής πρόσβασης, οι νέες αυτές υπηρεσίες θα αναδείξουν το Ευρωπαϊκό Νέφος Ανοιχτής Επιστήμης (EOSC) ως καταλύτη όλων των όψεων της ανοιχτής επιστήμης, δηλαδή της εύρεσης, της έκδοσης, της διασύνδεσης, του διαμοιρασμού, της επαναχρησιμοποίησης, της ανάλυσης και της παρακολούθησης.

Κύριοι στόχοι του έργου είναι:

  • Η ενίσχυση ερευνητών και ερευνητικών κοινοτήτων με υπηρεσίες για τη συστηματική δημοσίευση επιστημονικών αποτελεσμάτων πέραν των δημοσιευμένων εργασιών (δεδομένα, λογισμικό και άλλα αντικείμενα) και η διατήρηση ενός ενημερωμένου και υψηλής ποιότητας ιστορικού επιστημονικής επικοινωνίας εντός του EOSC και του παγκόσμιου συστήματος.
  • Η ενεργοποίηση έξυπνης ανακάλυψης πόρων (βιβλιογραφία, σύνολα δεδομένων, λογισμικό, πηγές δεδομένων) μεταξύ διαφορετικών κλάδων, με βάση τα μεταδεδομένα βιβλιογραφίας, τους μεταξύ τους συνδέσμους, τις υπηρεσίες EOSC, τα ORCID IDs και άλλα PID για ερευνητικούς φορείς.
  • Η συνεργασία για την ανάπτυξη ενός ανοιχτού πλαισίου μετρήσεων που θα επιτρέπει σε ερευνητές, χρηματοδότες και ερευνητικούς οργανισμούς να παρακολουθούν τα ερευνητικά αποτελέσματα, τις επενδύσεις και τις πολιτικές ανοιχτής επιστήμης για να ενθαρρύνουν τη μετάβαση προς νέους μηχανισμούς ανταμοιβών και κινήτρων που προωθούν την ανοιχτή επιστήμη.
  • Ο εναρμονισμός της προσφοράς επιστημονικών υπηρεσιών επικοινωνίας με τις ερευνητικές υποδομές, τα ευρωπαϊκά αποθετήρια δεδομένων, τις νέες ή εδραιωμένες ερευνητικές κοινότητες, ενσωματώνοντας υπηρεσίες για “απρόσκοπτη δημοσίευση” ερευνητικών αποτελεσμάτων και ροών εργασίας για λογαριασμό των χρηστών τους.

Στο πλαίσιο του έργου η ΕΔΥΤΕ Α.Ε. (συμμετέχει ως linked third party στο ερευνητικό κέντρο ΑΘΗΝΑ) προσφέρει και βελτιώνει συνεχώς τις υπηρεσίες OpenAIRE AAI. Συγκεκριμένα, έχει την κύρια ευθύνη να διασφαλίζει στους παρόχους υπηρεσιών OpenAIRE τη δυνατότητα να παρέχουν σε ερευνητικές κοινότητες και μεμονωμένους ερευνητές υπηρεσίες και πρόσβαση σε πόρους, επιτρέποντας στους χρήστες να χρησιμοποιούν τις ψηφιακές ταυτότητες των ερευνητικών οργανισμών ή των επιστημονικών κοινοτήτων στις οποίες ανήκουν.

Follow OpenAIRE-NEXUS project, stay informed and connected:

Twitter:   @OpenAIRE_eu

Facebook: https://www.facebook.com/groups/openaire/

Linkedin: https://www.linkedin.com/groups/3893548/

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UChFYqizc-S6asNjQSoWuwjw

Το έργο υλοποιείται από 11 εταίρους: OpenAIRE (συντονιστής, Ελλάδα), Athena (Ελλάδα),  CERN (Ελβετία), CITE (Ελλάδα), CNR (Ιταλία), CNRS (Γαλλία), UGOE (Γερμανία), UMINHO (Πορτογαλία), UNIBI (Γερμανία), UNIBO (Ιταλία), UNIWARSAW (Πολωνία)