Page 88 - Annual2022_29.09.23
P. 88
88
z Εξασφάλιση ικανής υπολογιστικής ισχύος και I/O σε σχέση με τις αποθηκευτικές υποδομές κατ’ αντι- στοιχία με την συνολική διαδικτυακή χωρητικότητα πρόσβασης για να αποφευχθούν κωλύματα στην λειτουργία του DHR.
Μέσα στο 2022, η ΕΔΥΤΕ παρείχε υπηρεσίες συντήρησης και υποδομών.
ELEDGER - Hellenic Distributed Ledger Technology Infrastructure
https://eledger-project.eu/
Χρηματοδότηση: Innovation And Networks Executive Agency (INEA), Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Διάρκεια: 01/04/2021 – 31/03/2023
Το έργο «Hellenic Distributed Ledger Technology Infrastructure – ELEDGER» αφορά στη δημιουργία ενός σταθερού πυλώνα για την ανάπτυξη και διάδοση της πρωτοβουλίας European Blockchain Partnership (EBP) στην Ελλάδα και στην υποστήριξη της συμμετοχής και συμβολής των ελληνικών φορέων στην Ευρωπαϊκή Υποδομή Υπηρεσιών Blockchain (EBSI), ιδίως όσον αφορά το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αυτοδύναμης Ταυτότητας (ESSIF) και τις περιπτώσεις χρήσης διπλωμάτων, συμ- βολαιογραφικών πράξεων και ασύλου.
αιτημάτων, να λαμβάνουν ειδοποιήσεις, να επαληθεύουν τα διαπιστευτήρια και τα πιστοποιητικά, να εκδίδουν πι- στοποιητικά και άδειες, να επικυρώνουν έγγραφα και να ελέγχουν την ακεραιότητά τους, συμπεριλαμβανομένων των διασυνοριακών αλληλεπιδράσεων.
Το ELEDGER υλοποιείται από την ΕΔΥΤΕ (συντονιστής), με εταίρο το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).
Μέσα στο 2022, πραγματοποιήθηκε η λειτουργία των κόμβων EBSI στην Ελλάδα καθώς και η υποστήριξη της ανάπτυξης και λειτουργίας στο πλαίσιο των μελετών περίπτωσης.
Synthesys+
https://www.synthesys.info/
Χρηματοδότηση: ΕΕ
Διάρκεια: 02/02/2019 – 31/07/2023
Ως αποτέλεσμα του έργου, θα υποστηριχθεί η ανά-
πτυξη του EBSI (συμπεριλαμβανομένων 4 σχετικών περιπτώσεων χρήσης) στην Ελλάδα, επιτρέποντας την παροχή διασυνοριακών δημόσιων υπηρεσιών με βάση την τεχνολογία blockchain και βελτιώνοντας τον τρόπο αλληλεπίδρασης πολιτών, κυβέρνησης και επιχειρή- σεων. Ενδεικτικά, τα πανεπιστήμια θα είναι σε θέση να εκδίδουν πιστοποιητικά διπλωμάτων στους αποφοίτους πτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών, και οι υπη- ρεσίες ασύλου θα μπορούν να εκδίδουν πιστοποιητικά αιτήσεων ασύλου. Επιπλέον, όλοι οι συμμετέχοντες θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες συμβολαιο- γραφικής επικύρωσης και να ανταλλάσσουν έγγραφα με άλλους πολίτες, πανεπιστήμια ή υπηρεσίες ασύλου. Κατά συνέπεια, όλοι θα μπορούν, εκτός από την αποστολή
Το SYNTHESYS αποτελεί σημαντικό εργαλείο που υποστηρίζει την κοινότητα των ευρωπαϊκών συλλογών φυσικής ιστορίας, υποστηρίζοντας νέους τρόπους πρόσβασης και εκμετάλλευσης των συλλογών, εναρ- μονίζοντας την πολιτική και παρέχοντας νέες γνώσεις για χιλιάδες ερευνητές, ενισχύοντας παράλληλα την ανάπτυξη νέων προσεγγίσεων για την αντιμετώπιση επειγόντων κοινωνικών προκλήσεων. Το SYNTHESYS+ είναι η τέταρτη επανάληψη αυτού του προγράμματος και αποτελεί μια βαθμιαία αλλαγή στην εξέλιξη αυτής της κοινότητας. Για πρώτη φορά, το SYNTHESYS+ συγκε- ντρώνει τους ευρωπαϊκούς κλάδους των παγκόσμιων οργανισμών φυσικής επιστήμης (GBIF, TDWG, GGBN και CETAF) με έναν πρωτοφανή αριθμό συλλογών, για να ενσωματώσει, να καινοτομήσει και να διεθνοποιήσει τις προσπάθειές μας στην παγκόσμια επιστημονική κοινότη- τα συλλογών.
Ο ρόλος της ΕΔΥΤΕ είναι η παροχή τεχνικής υποστήριξης σε θέματα ταυτοποίησης και πιστοποίησης χρηστών (AAI) για την υπηρεσία AAI.
ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2022