Page 41 - Annual2022_29.09.23
P. 41
Αυτό επιτυγχάνεται με εξοπλισμό που έχει χαρακτηριστι- κά δυναμικής προσαρμογής όπως Variable Frequency
/ Speed Drive σε αντλίες, συμπιεστές και ανεμιστήρες. Τέλος, η σχεδιαστική λύση του κέντρου δεδομένων έχει ως στόχο τη βελτιστοποίηση της διαθεσιμότητας και της αξιοπιστίας της υποδομής, με εγκατάσταση πλεονάζοντος υλικού και διπλών οδεύσεων, ώστε να αποφεύγονται
τα μοναδικά σημεία βλάβης (single-point-of-failure) και να διευκολύνεται η συντήρηση της υποδομής χωρίς την διακοπή της λειτουργίας του κέντρου δεδομένων.
Στο κέντρο δεδομένων έχουν εγκατασταθεί 30 ικριώματα εξοπλισμού πληροφορικής τυπικού μεγέθους 19’’, τα οποία μπορούν υποστηρίξουν έως 190 kW συνολικά. Τα φορτία υποστηρίζονται από 2x250kVA UPS (με εφεδρεία 2Ν) με συσσωρευτές για αυτονομία τουλάχιστον 10 λε- πτών σε πλήρες φορτίο. Σε περίπτωση διακοπής ή αστα- θούς λειτουργίας της παροχής ρεύματος του κέντρου δεδομένων γίνεται αυτόματη μεταγωγή των φορτίων σε ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος (Η/Ζ) ισχύος 1100 kVA που υπάρχει σε αναμονή.
Το κέντρο δεδομένων έχει σχεδιαστεί με δυνατότητα επέκτασης 100% σε χώρο και ισχύ. Σε αυτό το πλαίσιο, προχώρησε σε παρεμβάσεις εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας και παραγωγής ΑΠΕ, ενταγμένες σε μια ευρύ- τερη στρατηγική εξοικονόμησης ενέργειας και περιβαλ- λοντικής ευαισθητοποίησης της ακαδημαϊκής κοινότητας και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Η γεωγραφική θέση ευνοεί υψηλότερες θερμοκρασίες περιβάλλοντος από τον Ελληνικό μέσο όρο κάνοντας αναγκαία την χρήση σχετικά μεγαλύτερων συστημάτων κλιματισμού στα κέντρα δεδομένων αλλά ταυτόχρονα οι μεγάλες περίοδοι ηλιοφάνειας ευνοούν την παραγωγή ρεύματος μέσω φωτοβολταϊκών.
Ο συνδυασμός των μεθόδων και μηχανισμών βελτιστο- ποίησης της ενεργειακής απόδοσης και μείωσης του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας της Πράξης ΕΝEΔΗ έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη:
z Ολοκληρώθηκε μελέτη και έγινε εφαρμογή και- νοτόμων συστημάτων ενεργής διαχείρισης της κατανομής υπολογιστικού φορτίου που βοηθούν στην συνολική μείωση της κατανάλωσης και μέσω
έξυπνης κατανομής φορτίου και με τον συντονισμό της κατανάλωσης με την αυξομειούμενη παραγωγή των φωτοβολταϊκών.
z Εγκαταστάθηκε φωτοβολταϊκό σύστημα 100 ΚWp με ενεργειακό συμψηφισμό στο δίκτυο χαμηλής τάσης (net metering).
Τέλος, με το έργο ΔΙΚΤΥΝΝΑ «Αναβάθμιση του ενεργεια- κού αποτυπώματος Πανεπιστημίου Κρήτης και Εθνικού Κέντρου Δεδομένων Υγείας» το Πανεπιστήμιο Κρήτης σε συνεργασία με την ΕΔΥΤΕ προχώρησε στην εγκατάσταση δύο φωτοβολταϊκών συστημάτων 300 και 200 ΚWp, εκ των οποίων το πρώτο συνδέεται (virtual metering) στο μετρητή ενέργειας του Εθνικού Κέντρου Δεδομένων Υγείας και προβλέπεται να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της κατανάλωσης του.
41
ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2022
Κέντρο Δεδομένων & Υπηρεσιών ΕΔΥΤΕ στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρί- ωσης / Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
Το κέντρο δεδομένων της ΕΔΥΤΕ που στεγάζεται στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης αποτελεί, ένα από τα σημαντικότερα κέντρα δεδομένων της ΕΔΥΤΕ, καθώς φιλοξενεί, εκτός από σημαντικές δικτυακές και οπτικές υποδομές της ΕΔΥΤΕ, εξοπλισμό του Πανευρωπαϊκού Ερευνητικού και Ακαδημαϊκού δικτύου υψηλών ταχυ- τήτων GÉANT (upstream provider για την ΕΔΥΤΕ), και του ελληνικού κόμβου διασύνδεσης Παρόχων GR-IX. Στο κέντρο δεδομένων φιλοξενούνται επίσης σημαντικές υπολογιστικές υποδομές της ΕΔΥΤΕ. Ο χώρος διαθέτει συνολικά 16 ικριώματα εξοπλισμού και 1 ικρίωμα με υποδομές δομημένης οπτικής/χάλκινης καλωδίωσης, ενώ μπορεί να υποστηρίξει φορτία συνολικής ισχύος έως 100KW. Τα φορτία υποστηρίζονται από 3 μονάδες κλιματισμού απευθείας εκτόνωσης και 2 μονάδες αδιά- λειπτης τροφοδοσίας που λειτουργούν σε παραλληλία.
Τέλος, για την αδιάλειπτη λειτουργία του κέντρου δεδο- μένων έχει εγκατασταθεί ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος (Η/Ζ) στον περιβάλλοντα χώρο.